FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte pale nakon libijske najave o obustavi vatre

Autor: mpuk
LONDON, 18. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima nakon što je libijski ministar vanjskih poslova kazao da će Libija prekinuti sve vojne operacije a prihvatila je i rezoluciju Ujedinjenih naroda o trenutnoj obustavi vatre.

Cijene sirove nafte pale su nakon podneva na londonskom tržištu 92 centa na 113,98 dolara za barel, nakon što su nakratko dotaknule i 117,29 dolara. Na američkom su tržištu bile u minusu 59 centi i iznosile su 100,83 dolara za barel.

"Odlučili smo odmah obustaviti vatru i prekinuti sve vojne operacije", kazao je libijski ministar vanjskih poslova Musa Kusa.

Izjavio je to nakon što je Vijeće sigurnosti u četvrtak odobrilo vojnu intervenciju protiv libijskog čelnika Muamara Gadafija. UN je također odobrio "sve potrebne mjere" kako bi se zaštitili civili u Libiji.

Tržišta nafte snažno su poskočila neposredno nakon usvajanja odgovarajuće rezolucije UN-a i iako je prekid vatre potaknuo rasprodaje, analitičari ističu da je situacija još uvijek složena.

"To ne znači da smo blizu rješavanja situacije u Libiji. Možda smo suočeni s dugotrajnim statusom quo između progadafijevskih i protugadafijevskih snaga", kazao je Harry Tchilinguirian, analitičar tvrtke BNP Paribas. "To samo produljuje neizvjesnost u vezi s time kada će Libija u potpunosti obnoviti proizvodnju".

Prije nemira Libija je proizvodila 1,6 milijuna barela nafte dnevno.

Situacija je neizvjesna i u Bahreinu, nakon vladinog ovotjednog razbijanja šijitskih prosvjeda u kojima se tražila reforma sunitske monarhije.

Saudijska Arabija poslala je oružane postrojbe u to sićušno otočno kraljevstvo kako bi spriječila prelijevanje nereda. U petak je najavila i milijarde dolara pomoći građanima, pojačavši istodobno sigurnosni aparat.

Zabrinutost zbog nemira na Bliskom Istoku podigla je prošlog mjeseca cijene nafte na najvišu razinu u dvije i pol godine od gotovo 120 dolara za barel, no cijene su pale nakon prošlotjednog snažnog potresa u Japanu. Naknadna nuklearna kriza potaknula je averziju prema riziku na financijskim tržištima širom svijeta.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) izvijestila je u petak na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 108,08 dolara, što znači da je bila 2,28 dolara viša nego dan ranije.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙