FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IEA potvrdila prognozu potražnje za naftom, zaustavljen pad cijena

Autor: gple
LONDON, 12. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stablizirale su se u utorak na londonskom tržištu iznad razine od 124 dolara nakon što je Međunarodna agencija za energetiku usprkos bojaznima potvrdila važeću prognozu rasta potražnje u ovoj godini.

Na londonskom su tržištu cijene nafte za isporuke u svibnju porasle 0,6 posto na 124,04 dolara. U Sjedinjenim Državama bile su na gotovo istom postotnom gubitku, kliznuvši na 109,25 dolara.

Bojazni da bi sadašnja visoka razina cijena nafte mogla nagristi potražnju i ugroziti gospodarski rast potaknule su u ponedjeljak pad cijena na međunarodnim tržištima za gotovo tri posto.

Tako su na londonskom tržištu cijene u vrijeme zatvaranja iznosile 123,62 dolara za barel dok su u SAD-u kliznule na 109,92 dolara za barel.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) potvrdila je u utorak te bojazni u redovnom izvješću o stanju na naftnim tržištima, naglasivši da bi gospodarstvo moglo osjetiti prve posljedice sadašnje visoke razine cijena za šest do 12 mjeseci.

IEA je ipak ustrajala na važećoj prognozi o rastu potražnje u tekućoj godini za 1,6 posto, odnosno za 1,4 milijuna barela dnevno. To je poduprlo naftna tržišta.

Pritom čelnik odjela za naftnu industriju i tržišta David Fyfe ističe da bi sporiju potražnju za naftom u nekim azijskim zemljama mogla nadoknaditi jača potražnja iz Japana koji treba oko 150 tisuća barela dnevno kako bi nadoknadio izgubljenu proizvodnju u nuklearkama nakon razornog potresa.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) izvijestila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 120,30 dolara, što znači da je bila 29 centi viša nego na kraju prošlog tjedna.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙