FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 9. travnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović rekao je danas, upitan o tome kada će Hrvatska ući u Europsku uniju, kako je projicirani termin i želja da ulazak u Europsku uniju bude 1. siječnja 2013., što je ocijenio dostižnim, ali i ambicioznim ciljem. To je vrlo ambiciozno zato jer smo sasvim blizu zaključivanju pregovora, treba par mjeseci da se pripreme ugovori i potom potpišu, a onda slijedi jedan možda i duži proces ratifikacije, s obzirom na to da pojedine zemlje imaju i dulje postupke koji traju u njihovim parlamentima, ustvrdio je Josipović. Upitan za komentar godišnjeg izvješća State Departmenta o Hrvatskoj, u kojemu se upozorava, među ostalim, upozorava na korupcijske slučajeve te na probleme obiteljskog nasilja i slobode okupljanja, Josipović je rekao kako za ta saznanja nije bio potreban američki izvještaj jer "mi sve to ovdje znamo i radimo na tome da stvari budu bolje". Komentirajući vladin prijedlog o promjeni izbornih jedinica, Josipović je rekao da odluka Ustavnog suda koji je upozorio na nesrazmjer izbornih jedinica ne smije biti povod za nelogično kreiranje takvih izbornih jedinica "koje će dovesti u pitanje demokratičnost izbora". Josipović je upozorio da jedini temelj za kreiranje novog izbornog sustava i novih izbornih jedinica mogu biti realni popisi birača. Predsjednik je izjave novinarima dao nakon obilaska izložbe "Pompeji život u sjeni Vezuva" u Galeriji Klovićevi dvori.

HVAR - Predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor danas je u Hvaru odgovarajući na upite novinara opovrgnula medijske navode da je došlo do nesuglasja u vladajućoj koaliciji glede izmjena zakona o izbornim jedinicama. "To vrlo odlučno opovrgavam, to su očito pokušaji nekih 'spinova', ali sa stvarnim životom i s istinom apsolutno nema nikakve veze", istaknula je premijerka Kosor odgovarajući na pitanje što se jučer dogodilo na sjednici vlade u vezi s izbornim jednicama. Istaknula je da je vladajuća koalicija stabilna i da u njoj nitko nikoga ne ucjenjuje. Na upit zbog čega je s dnevnog reda jučerašnje sjednice vlade skinuta točka o izbornim jedinicama, premijerka je kazala da uopće nije skinuta jer nije ni bila na dnevnom redu te je uzvratila protupitanjem - "Otkud vam to da je skinuto?" "Točku je najavio Zoran Milanović (predsjednik SDP-a), a budući da on po običaju govori o stvarima o kojima nema informacije, onda je isto tako najavio točku koja nije bila na dnevnom redu vlade", rekla je predsjednica vlade Jadranka Kosor te je dodala kako je Milanović već komentirao taj zakonski prijedlog o izbornim jedinicama, a da nije vidio ni jednu jedinu rečenicu iz njega.

- Predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor danas je na svečanosti u hotelu Amfora u Hvaru dodijelila priznanja "Prijatelj okoliša" za 10 hotela i pet kampova, te je tom prilikom pozvala turističke djelatnike da koriste sredstva europskih fondova za zaštitu okoliša. Priznanje "Prijatelj okoliša" dodjeljuje Ministarstvo zaštite okoliša prostornog uređenja i graditeljstva za usluge smještaja davateljima usluga u hotelima i kampovima.

RIJEKA - Politika HDZ-a potrošila je vrijeme i novac građana bez rezultata, ali se ta stranka žilavo drži na vlasti i nema sluha za civilni sektor i prosvjede koji traže promjene, rekao je na današnjoj sjednici primorsko-goranske Županijske organizacije SDP-a njezin predsjednik i potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina. "Zadnji je čas da vlast preuzme odgovorna opozicija predvođena socijaldemokratima", izjavio je i dodao da je njima i koalicijskim partnerima "vlast suđena". Komadina je rekao da njih kao novu vlast i novu vladu čekaju reformski procesi te najavio administrativnu, fiskalnu i gospodarsku reformu te promjene u javnom sektoru, upravi i samoupravi. Ocijenio je da HDZ nameće tezu da se izbori ne mogu održati zbog procesa pristupanja EU te da ciljaju na zadnji rok za održavanja izbora, ožujak sljedeće godine. Smatra, međutim, da bi bilo dobro da izbori budu barem poslije ljeta, a prije donošenja proračuna za 2012.

ZAGREB - Udruga Hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDRA) istaknula je danas na izvještajnom saboru kako očekuje da će u petak Međunarodni sud u Haagu izreći oslobađajuće presude hrvatskim generalima, Gotovini, Markaču i Čermaku, a za najavljena prosvjedna okupljanja branitelja ocijenjeno je da ulica nikad nije rješavala probleme. Pred oko 140 izaslanika na 11. izvještajnom saboru HVIDR-e, koji je održan u dvorani "Zvonimir" Ministarstva obrane, govorio je ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić, koji je rekao da je pred nama tjedan bitan ne samo za budućnost Hrvatske, nego i za prošlost te da vjeruje u oslobađajuće presude hrvatskim generalima. Poručivši braniteljima da treba sačuvati dostojanstvo, kako su ga i do sada čuvali, ministar Ivić je rekao da nije protiv onih koji prosvjeduju, ali da ulica nikad nije rješavala probleme. Pri tom je kao pozitivan primjer naveo slučaj Purda. Predsjednik HVIDR-e Josip Đakić naglasio je da udruga, s oko 35 tisuća članova okupljenih u 105 organizacija, predstavlja respektabilnu snagu onih koji su stvarali i oslobađali Hrvatsku. Oni i danas budno bdiju nad svime što se događa, kao što je, na primjer, progon hrvatskih branitelja, rekao je Đakić. Dugogodišnje suđenje našim generalima u Haagu privodi se kraju i to je vrijeme kada dolazimo do trenutka pitanja jesmo li svi mi zajedno bili u zločinačkom poduhvatu ili junaci Domovinskog rata, rekao je Đakić te podsjetio da je obrana odbacila sve što je stavljeno na teret hrvatskim generalima. Optimisti smo, poručio je, i govorimo da nema razloga za kaznu onih koji su branili i oslobađali teritorij Republike Hrvatske.

SPLIT - Sedma međunarodna manifestacija "Dani kršćanske kulture", koja je danas otvorena u Splitu, do 19. travnja posjetiteljima će predstaviti bogatstvo hrvatske baštine i suvremena umjetnička djela nadahnuta kršćanskom kulturom. "Dani kršćanske kulture značajan je događaj koji nam je potreban. To nije bilo kakav događaj kakav se često zbiva. U njemu dominiraju vrijednosti koje nas vraćaju u vrijeme kada su Hrvati od stoljeća sedmog došli ovdje. Kada kažem kršćanstvo mislim na etiku i humanizam i ono najbolje u čovjeku", rekao je na otvaranju manifestacije Branko Kaleb, načelnik u Ministarstvu kulture. Otvaranje manifestacije popraćeno je izložbom crteža Joze Kljakovića "Bojiš li se sinko ikoga?". Osim u Splitu, manifestacija je otvorena u Dubrovniku i Šibeniku, gdje će posjetitelji sudjelovati u 54 različita događaja sa 200 sudionika.

ZAGREB - Zagrebačka policija uhvatila je dvojicu razbojnika koji su početkom veljače opljačkali gotovo četiri kilograma zlata, vrijednog milijun i pol kuna, iz zlatarnice u Zaprešiću. Uhićeni 40-godišnji B.D. iz Zadra i tri godine mlađi S.P. iz Zagreba sumnjiče se da su 4. veljače ujutro upali u zlatarnu u kojoj je jedan od njih oružjem zaprijetio vlasniku i vlasnici, nakon čega su pobjegli s vrijednim nakitom. Prilikom uhićenja dvojice razbojnika pronađen je i dio njihova "plijena". Obojica su privedena u Istražni centar zagrebačkog Županijskog suda. Neslužbeno se doznaje da je stariji osumnjičenik već osuđivan zbog razbojništava.

SPLIT - U sudaru jahte "Elisabeth" na kojoj je bilo devet slovenskih državljana i ribarske brodice "Delija" sa tri člana posade poslije ponoći u Kaštelanskom zaljevu nije nitko ozlijeđen, rečeno je danas u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture. Glasnogovornica Marina Halužan je rekla kako su u trenutku sudara dva člana posade s ribarske brodice pala u more te da nisu ozlijeđeni, ali je ribarici probijena oplata i iskrivljena ograda. Nakon havarije nadležne su službe utvrdile kako je zapovjednik jahte, slovenski državljanin, imao 1,2 promila alkohola u krvi.

ZAGREB - Nakon udara u otočić Obun, pola nautičke milje od Vrgade, potonula je kasno sinoć dvanaestmetarska brodica za prijevoz smeća, a dva člana posade spasio je biogradski ribar koji je tamo ribario, izvijestila je danas glasnogovornica Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Brodica oznaka 178 MU potonula je oko 22 sata na dubinu od 20 metara, a u spremnicima se nalazi oko 200 litara dizel goriva i 10 kontejnera smeća. Na mjestu nesreće nema onečišćenja mora.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙