FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 29. ožujka 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Pravni aspekti Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine Republike Srbije bila je tema radnog sastanka koji je predsjednica Vlade Jadranke Kosor održala jučer u Banskim dvorima s vodećim pravnim stručnjacima, predstavnicima Državnog odvjetništva i Akademije pravnih znanosti. Temeljem pravne analize zaključeno je da se žurno potakne organizacija regionalne konferencije na kojoj bi se usuglasili pravni standardi radi jačanja pravne sigurnosti i regionalne suradnje u predmetima ratnih zločina, priopćeno je iz vlade. Hrvatski pravni eksperti predali su Vladi znanstvenu studiju u kojoj su konstatirali da je srbijanski Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine Republike Srbije iz 2003. protivan standardima kako europske civilizacije tako i konvencijama Ujedinjenih naroda. "Prema tome, poduzele su se određene mjere i incijative da se na regionalnoj razini postigne suglasnost o zaštiti ljudskih prava koja bi primjenom toga zakona mogla doći u pitanje za sve građane u regiji", rekao je predsjednik Akademije pravnih znanosti Željko Horvatić.

ZAGREB - Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor jučer je u Banskim dvorima razgovarala sa članovima Stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije (HBK) te ih je izvijestila o svim aktivnostima na završetku pregovora za ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Članovi Stalnog vijeća HBK izrazili su potporu na tom putu, priopćeno je iz vlade. Razgovaralo se i o pripremama za posjet Svetog Oca Benedikta XVI., koje teku prema planu i konstatirano je da će sve biti spremno za taj veliki događaj za Hrvatsku i za hrvatski narod. Bilo je riječi i o beatifikaciji Svetog Oca Ivana Pavla II., kojoj će nazočiti i predsjednica Vlade Jadranka Kosor.

ĐAKOVO - Na tribini pod nazivom "Hrvatska poljoprivreda i selo danas i sutra" sinoć je u Đakovu državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Josip Kraljičković govorio o konačnom prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Govoreći o novinama u pravu prvenstva na natječajima za zemlju, istaknuo je da će na pravo prvenstva, uz ostalo, utjecati i kriterij da je obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo najmanje dvije godine upisano u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava. "Jedan od kriterija za pravo prvenstva bit će i broj članova obitelji podnositelja zahtjeva za zemlju – obitelj s više članova imat će prednost u odnosu na onu s manje članova", rekao je, uz ostalo, Kraljičković na tribini kojoj je nazočilo 50-ak poljoprivrednika Đakovštine.

ZAGREB - Za najbolju hrvatsku novinsku fotografiju u 2010. godini sinoć je proglašena fotografija "Dalekovod" Vlade Kosa iz agencije "Cropix", koja je ujedno proglašena i najboljom fotografijom u kategoriji "Svakodnevni život", a za nju je autor dobio nagradu "Pavao Cajzek", koja mu je uručena u Hrvatskome novinarskom domu u Zagrebu. Među nagrađenima je i Damir Senčar iz Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hina) koji je osvojio nagradu za najbolju sportsku fotografiju na kojoj je hrvatska atletičarka Blanka Vlašić nakon preskočenih 208 centimetara. U kategoriji "Događaj" nagradu je dobio Andrija Lučić ("Cropix") za fotografiju požara u zadarskoj Lesnini, a u kategoriji "Reportaže" nagrada je pripala Darku Bandiću iz agencije "Associated Press" za seriju fotografija iz mađarskoga grada Deveczera nakon poplave crvenoga i otrovnog mulja. U kategoriji "Fotografski portret" nagrađen je Tom Dubravec iz "Globusa" za fotografiju Ive Brešana, a u kategoriji "Kultura i umjetnost" prvu nagradu "Ivan Fabijan" dobio je Boris Ščitar iz agencije "Pixsell" za fotografiju s izložbe portreta hrvatskih ratnih invalida. Za najbolju fotografiju iz kategorije "Priroda i okoliš" nagrađen je Danijel Soldo iz "Cropixa" za fotografiju roda.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙