FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15, 30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 30. ožujka 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

SPLIT - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović danas je posjetio sajam vojne opreme naoružanja “Jadranska vojna zrakoplovna izložba i konferencija – ASDA” , koji se u splitskoj Spaladium areni održava od 29. do 31. ožujka, te je ocijenio kako je sajam iznimno važan događaj i za hrvatsko gospodarstvo. "Sajam je vrijedan i iznimno važan događaj ne samo za našu vojsku i ugled naše zemlje, nego i za naše gospodarstvo", istaknuo je Josipović dodavši kako je to i prilika da naša industrija ponudi "svoje očito uspješne proizvode". Na upit novinara može li utjecati na nabavu vojnih zrakoplova za Oružane snage RH, Josipović je rekao kako su to "stručne odluke". "Kao vrhovni zapovjednik imam političku ulogu, ali stručnu ulogu će iznjedriti struka - dakle načelnik Stožera i Ministarstvo obrane, a gospođa premijerka i ja kao čelnici Vijeća za obranu ćemo na temelju toga donijeti političku odluku", objasnio je Josipović. Pri tomu je rekao kako stručna odluka podrazumijeva i "odgovarajuću financijsku podlogu, jer bez toga nema ništa".

ZAGREB - Hrvatska je dobila novi policijski ured koji bi trebao pomoći u suzbijanju prekograničnog kriminala, a riječ je o uredu Međunarodne jedinice za koordinaciju službi za provedbu zakona (ILECU) preko koje će se razmjenjivati obavijesti u međunarodnim istragama te uspostavljati kontakti na strateškoj i operativnoj razini. Projekt ILECU (International law Enforcement Coordination Units) dio je regionalnog CARDS programa 2005 za zemlje jugoistočne Europe, a uredi su mu već ranije otvoreni i u Albaniji, BiH, Crnoj Gori, Makedoniji i Srbiji. ILECU je definiran kao nacionalna koordinacijska jedinica koja okuplja točke kontakata za Europol, Interpol, Eurojust, Europsku pravosudnu mrežu, nacionalnu sudbenu vlast, strane časnike za vezu, carinske službe, graničnu policiju, OLAF i ostale redarstvene službe s kojima se surađuje. Hrvatski ured je nakon dvogodišnje pripreme osnovan pri Odjelu za međunarodnu policijsku suradnju u Ravnateljstvu policije, čiji je načelnik Marijo Rošić i voditelj ILECU ureda.

POREČ - Svečanom sjednicom Županijske skupštine danas je u Istarskoj sabornici u Poreču obilježen Dan statuta Istarske županije. Tom je prigodom predsjednik istarske Županijske skupštine Dino Kozlevac ustvrdio kako je Istra donošenjem statuta potvrdila opredijeljenost i način življenja s najvišim vrijednostima, poput suživota, višejezičnosti i poštovanja antifašističkih vrijednosti i tradicije. Istarski župan Ivan Jakovčić rekao je kako je "upravo taj statut temelj svih odnosa u Istri i dokument našeg vremena, koji smo mi stvarali i na koji možemo biti ponosni". Na sjednici je bio i bivši hrvatski predsjednik i počasni građanin Istarske županije Stjepan Mesić.

RIJEKA - Na današnjoj konferenciji za novinare SDP-ovih zastupnika iz Rijeke, Željko Jovanović je ustvrdio da HDZ-ova vlast s "politički korumpiranim partnerima HSS-om i SDSS-om" i s "najnovijim izbornim inženjeringom" ugrožava pravnu državu. O tome bi, rekao je, trebali razmisliti u HDZ-u kada govore o zatvaranju 23. poglavlja i vladavini prava, naglasivši da "su priče o nultoj toleranciji na korupciju, dok je Kalmeta ministar, a Kirin gradonačelnik, prejeftina demagogija." HDZ je najveći krivac što Hrvatska još nije u EU i bit će kriv ako pregovori ne završe u lipnju, rekao je Jovanović, dodajući kako će "Hrvatska ipak ući u EU i riješiti problem korupcije, ali ne zahvaljujući, nego usprkos HDZ-u."

ZAGREB - Blok umirovljenici zajedno postavio je danas na Trgu bana Jelačića škrabice pozivajući građane da ubace dobrovoljne novčane priloge i da se tako skuplja otpremnina za HDZ da ode s vlasti i za SDP da na vlast ne dođe. "Pozivam hrvatske umirovljenike, nezaposlene i sve kojima je najteže da daju zadnju lipu da HDZ ode s vlasti i da SDP ne dođe na vlast", rekao je predsjednik ASH i koordinator Bloka umirovljenici zajedno Zlatko Klarić pošto je u škrabicu simbolično ubacio nekoliko lipa. Klarić, koji je za iza Uskrsa najavio i "sveopći zajednički ustanak" umirovljenika i tzv. facebookovaca, očekuje 50.000 ljudi.

ZAGREB - Senat Sveučilišta u Zagrebu donio je odluku o kvotama i participacijama za prvu godinu preddiplomskih, integriranih i stručnih studija u idućoj akademskoj 2011./2012. po kojoj je na 33 sveučilišne sastavnice osigurano 12.410 slobodnih mjesta za upis studenata u prvu godinu, što je 167 mjesta manje nego ove godine. Rektor zagrebačkoga Sveučilišta Aleksa Bjeliš izvijestio je novinare na današnjoj konferenciji o toj odluci što ju je Senat donio jučer na izvanrednoj sjednici. Od ukupnoga broja slobodnih mjesta 10.646 predviđeno je za redovite, a 1355 mjesta za izvanredne studente. U ovoj akademskoj godini bilo je osigurano 12577 mjesta za brucoše.

Senat je jednoglasno je podržao napore koji se čine da se ostvari sporazum koji su sveučilišni lektori i viški lektori s Filozofskoga fakulteta potpisali s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) prije godine dana, a koji nije ostvaren što je razlog da su lektori od jučer u štrajku.

ZAGREB - U Središnjem državnom uredu za e-Hrvatsku danas je otvorena multimedijska izložba "Zajedno za sigurniji internet". Riječ je o izložbi učeničkih radova iz cijele Hrvatske koji široj javnosti otkrivaju kako sigurnost na internetu izgleda promatrana dječjim očima. Otvarajući izložbu državni tajnik Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku, Igor Lučić upozorio je kako je značaj i uloga informacijsko-komunikacijske tehnologije u svakodnevnom životu neupitna. Kako su zlouporabama obično izložena djeca, Središnji državni ured za e-Hrvatsku, sa svojim partnerima, aktivno djeluje na informiranju i edukaciji učenika, roditelja i šire javnosti o potrebi sigurne i odgovorne uporabe interneta, rekao je Lučić. Cilj izložbe je podići razinu svijesti šire javnosti o potrebi sigurne i odgovorne uporabe informacijsko-komunikacijske tehnologije, s naglaskom na djecu kao aktivne korisnike interneta.

ZAGREB - Hrvatska pošta (HP) će 4. travnja pustiti u optjecaj prigodnu poštansku marku "Pohod Svetog Oca Benedikta XVI. Hrvatskoj", priopćio je danas HP. Motiv na marki je fotografija pape Benedikta XVI. na inauguracijskoj propovijedi 19. travnja 2005. na Trgu sv. Petra u Rimu, koju je snimio Reutersov fotograf Kai Pfaffenbach. Za grafičku obradu marke zaslužna je dizajnerica iz Samobora Ariana Noršić. Marka je tiskana tehnikom višebojnog ofsetnog tiska u arčiću od 9 maraka i u nakladi od 500.000 primjeraka, a u ovom izdanju je i prigodna omotnica prvoga dana (FDC). HP je dosad obilježio i posjete Hrvatskoj Svetog Oca Ivana Pavla II. 1994., 1998. i 2003. godine.

ZAGREB - Više od 10 tisuća posjetitelja pogledalo je dosad izložbu "Pompeji - život u sjeni Vezuva" koja je 15. ožujka otvorena u Klovićevim dvorima, a na kojoj izložene dragocjenosti iz napuljskog Nacionalnog arheološkog muzeja rekonstruiraju i svjedoče o životu u Pompejima prije erupcije Vezuva 79. godine. U Galeriji Klovićevi dvori ističu da je riječ o iznimnom broju posjetitelja u samo dva tjedna nakon otvorenja te su tom prigodom jučer besplatnim ulaznicama i katalogom nagradili dvije jubilarne posjetiteljice, koje su stigle čak iz Poljske.

ZAGREB - U napuštenoj zgradi u Getaldičevoj ulici na zagrebačkom Borongaju oko podneva je pronađeno truplo nepoznate žene, doznaje se u zagrebačkoj policiji. Truplo u stanju raspadanja pronađeno je u zgradi koju je koristila tvrtka "Gethaldus" te je prevezeno na obdukciju u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku.

ZAGREB - U blizini Športsko-rekreacijskog centra Mladost u zagrebačkom naselju Jarun prolaznik je jutros u potoku pronašao ljudsku lubanju, doznaje se u zagrebačkoj policiji Lubanja je prevezena u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku. U policiji ne žele nagađati je li riječ o ostacima ubijenog srbijanskog kriminalca Cvetka Simića, čiji su dijelovi tijela bez glave pronađeni lani u ožujku u obližnjem jezeru Jarun.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙