FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: mcur
ZAGREB, 28. ožujka 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor sastala se danas u Banskim dvorima sa članovima Stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije (HBK). Izvijestila ih je o svim aktivnostima na završetku pregovora za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, a članovi Stalnog vijeća HBK izrazili su potporu na tom putu, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću vlade RH. Razgovaralo se i o pripremama za posjet Svetog Oca Benedikta XVI., koje teku prema planu i konstatirano je da će sve biti spremno za taj veliki događaj za Hrvatsku i za hrvatski narod. Bilo je riječi i o beatifikaciji Svetog Oca Ivana Pavla II., kojoj će nazočiti i predsjednica Vlade Jadranka Kosor, navodi se u priopćenju.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Marin Srakić na traženje novinara da komentira izjavu bivšeg predsjednika Stjepana Mesića da biskupska komisija Iustitia et pax dovodi u pitanje haaški sud rekao je danas da "on ima pravo izjaviti svoje mišljenje". Srakić je to novinarima izjavio nakon sastanka članova Stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije s predsjednicom vlade Jadrankom Kosor u Banskim dvorima. Mesić je ocijenio da biskupska komisija Iustitia et pax pozivom vjernicima da iduća tri petka mole i poste za "pravednu presudu" hrvatskim generalima u Haagu sugerira sumnju da presuda neće biti pravedna, odnosno dovodi u pitanje Haški sud, čime se Crkva, smatra, još jednom svrstava na stranu onih koji se protive kako priznavanju, tako i sankcioniranju ratnih zločina počinjenih na hrvatskoj strani.

OSIJEK - Grad Osijek i Hrvatske željeznice (HŽ) surađivat će na nekoliko projekata, među kojima su obnova zgrade osječkoga Željezničkog kolodvora te izgradnja podvožnjaka na Ulici sv. Leopolda Bogdana Mandića, zaključeno je na današnjem sastanku gradskih čelnika s predstavnicima Uprave HŽ-a. Gradonačelnik Krešimir Bubalo izjavio je novinarima nakon sastanka kako su se dogovorili i o suradnji na izradi prometne studije o regulaciji željezničkog prometa na gradskom području budući da je potrebno poboljšati sigurnost željezničko-cestovnih prijelaza i da je Osijek na željezničkoj trasi međunarodnoga 5C koridora.

ZAGREB - Uprava "Večernjeg lista" izvijestila je danas da je bila i ostala otvorena za pregovore o kolektivnom ugovoru, no tvrdi da je te pregovore prekinuo sindikat pa je i odluka o povratku za pregovarački stol isključivo na sindikatu. "U povodu današnjih izjava štrajkaškog odbora 'Večernjeg lista' o tome da nisu primili poziv za nastavak pregovora još jedanput podsjećamo da je pregovore o kolektivnom ugovoru prekinuo sindikat te je odluka o povratku za pregovarački stol i prvi korak u tom smislu isključivo na sindikatu", stoji u priopćenju tročlane uprave "Večernjeg lista". Štrajkaški odbor izvijestio je danas da je i dalje ustrajan u štrajku dok se ne ispune zahtjevi štrajkaša, to jest dok se ne vrate prava iz kolektivnog ugovora, bilo na razini "Večernjaka", bilo potpisom granskoga kolektivnog ugovora na razini države, te da u tom smislu očekuju i službeni poziv uprave za nastavak pregovora.

SPLIT - Uhićeno je deset policajaca splitsko-dalmatinske Policijske uprave za koje se osnovana sumnja da su od početka prosinca 2010. do uhićenja tijekom nadzora i upravljanja prometom te postupanja prema osobama zatečenim u prometnim prekršajima tražili mito. Kako je popodne priopćio Odjel za odnose s javnošću MUP-a, policijski službenici Odjela organiziranog kriminala splitsko-dalmatinske Policijske uprave danas su u kordinaciji s PNUSKOK-om (Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranoga kriminala) i USKOKO-om dovršili višemjesečnu istragu nad više policijskih službenika te policijske uprave, a uhitili su i priveli deset osoba. Protiv njih USKOK-u su podnijeli kaznene prijave zbog osnovane sumnje o počinjenome kaznenom djelu "primanja mita" i "zloporabe položaja", stoji u priopćenju.

OSIJEK - Zbog osnovane sumnje da su ubili 36-godišnjaka s područja Donjeg Miholjca, u istražni centar osječkoga Županijskog suda popodne su privedeni 48-godišnjakinja i 57-godišnjak s područja Donjeg Miholjca. Osumnjičenu 48-godišnjakinju tereti se da je, uz pomoć 57-godišnjaka, zbog zasad neutvrđenih razloga u noći s 25. na 26. ožujka ubila 36-godišnjaka, rekla je za Hinu službenica za odnose s javnošću osječko-baranjske Policijeske uprave Vesna Žnidarić-Bolarić. Neslužbeno se doznaje da se zločin dogodio u Golincima, u blizini Donjeg Miholjca, a 36-godišnjak je pronađen mrtav u kući 48-godišnje osumnjičenice. Još nije poznato kako je točno počinjeno ubojstvo ni motiv za to kazneno djelo.

ZAGREB - Troje optuženih iz korupcijske afere "veliki maestro" kojima je Vrhovni sud ukinuo osuđujuću presudu - bivši šef Odjela nekretnina Hrvatskoga fonda za privatizaciju Igor Petlevski, istarska odvjetnica Asja Piplović i poduzetnik Mladen Jandriček danas su se na zagrebačkome Općinskom kaznenom sudu ponovno pojavili na optuženičkoj klupi zbog navodnih nezakonitosti u slučaju zemljišta Facinke. Njih troje je u prvom postupku na zagrebačkome Županijskom sudu u svibnju 2009. osuđeno - Petlevski na godinu i deset mjeseci zatvora, a odvjetnica Piplović i njezin partner Jandriček na godinu i tri mjeseca. Sud je tada utvrdio da je Petlevski na njihov poticaj odvjetnici i poduzetniku odao povlaštene informacije o natječaju za prodaju vrijednog zemljišta Facinke u Poreču, no Vrhovni sud lani je u ožujku ukinuo taj dio presude u slučaju "veliki maestro". Nakon te odluke predmet je od USKOK-a preuzelo Općinsko državno odvjetništvo, koje za sve troje optuženih traži kaznu od po godinu i deset mjeseci zatvora.

ZAGREB - Najveća amaterska kazališna smotra - 35. susret kazališnih amatera Zagreba - SKAZ počeo je poslijepodne u Zagrebu, gdje će se u 12 dana, do 8. travnja, okupiti oko 500 sudionika i bit će prikazane 44 predstave. SKAZ je godišnji susret zagrebačkoga kazališnog amaterizma, a suorganiziraju ga Zagrebačka scena kazališnih amatera i Kulturni centar Peščenica - Kazalište KNAP. Najmanje osam najkvalitetnijih kazališnih ostvarenja bit će selektirano za Festival zagrebačkih kazališnih amatera - FZKA, koji će se održati 15. i 16. travnja.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙