FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Restrikcije struje mogu naštetiti japanskom oporavku - MMF

Autor: gvla
WASHINGTON, 25. ožujka 2011. (Hina/AFP) - Obnova opskrbe električnom energijom i državna potrošnja na obnovu ključni su za nastavak japanskog gospodarskog rasta, priopćio je Međunarodni monetarni fond (MMF) nakon što je vlada u Tokiju štetu izazvanu razornim potresom i tsunamijem od 11. ožujka procijenila na 309 milijardi dolara.

Japan će zabilježiti kratkoročno usporavanje gospodarskih aktivnosti, no rast će se ponovno oporaviti na razine čak i više od onih prije katastrofe, ocjena je dužnosnika MMF-a.

Upozoravaju ipak da bi izglede za oporavak mogle zakomplicirati moguće restrikcije struje zbog izvanrednog stanja u nuklearki Fukushima Daiichi i zatvaranja drugih nuklearnih postrojenja, kao i prijetnja radijacije.

"Neizvjesnosti povezane s stanjem u nuklearnom sektoru i prekidi u opskrbi električnom energijom mogli bi zakočiti oporavak, uzrokujući poremećaje u proizvodnji diljem zemlje i pritišćući raspoloženje kompanija i potrošača", kazao je čelnik MMF-ovog odjela za regiju Azije i Pacifika Ken Kang.

Naglasio je ipak kako unatoč nastaloj šteti, koju japanska vlada procjenjuje na dvostruko veći iznos od onog u slučaju potresa u Kobeu, MMF smatra da je Tokio fiskalno dovoljno jak da se nosi s troškovima oporavka. Povećanje potrošnje neće duguročno utjecati na fiskalnu poziciju Japana, ističe Kang.

Dužnosnici su pohvalili japanske institucije, posebice Bank of Japan, zbog "odlučnog i brzog" odgovora, naglasivši kako japanskoj vladi ne treba vanjska pomoć jer trenutno raspolaže s 1.300 milijardi jena (16 milijardi dolara) koje može odmah doznačiti za potrebe poticanja oporavka.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙