FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 28. ožujka 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

WASHINGTON - Američki potrošači češće su posezali za novčanicima u veljači, potaknuvši ubrzanje osobne potrošnje usprkos sporijem rastu osobnih dohodaka, pokazali su službeni podaci. Osobna je potrošnja u veljači porasla za 0,7 posto u odnosu na siječanj, čime je više nego udvostručena stopa rasta iz prosinca i siječnja, u visini 0,3 posto, izvijestilo je ministarstvo trgovine. Rast osobnih dohodaka usporio je pak na 0,3 posto, nakon 1,2-postotnog skoka u siječnju. Neočekivano snažno povećanje osobne potrošnje u veljači, na koju otpada oko 70 posto američkog BDP-a, navodi na zaključak da je oporavak od recesije ubrzao u prvom tromjesečju.

PARIZ - Inflacija u eurozoni ustalila se iznad ciljane razine Europske središnje banke (ECB), konstatirao je u ponedjeljak predsjednik ECB-a Jean-Claude Trichet. "Stope inflacije sada su se ustalile iznad definirane razine koja jamči stabilnost cijena u eurozoni", kazao je Trichet. Upozorio je također da je za nastojanja da se obuzda dužnička kriza od presudne važnosti da se izbjegnu velike razlike među pojedinim gospodarstvima eurozone. "Neprimjerena gospodarska politika na razini članica može generirati razlike u konkurentnosti među članicama monetarne unije", kazao je Trichet, dodajući da to može štetno utjecati na inflaciju.

BERLIN - Europski povjerenik za energetiku Guenther Oettinger pozvao je u ponedjeljak Rusiju da ne vrši pritisak na zemlje srednje Azije da blokiraju projekt plinovoda Nabucco, koji bi trebao smanjiti ovisnost Europe o ruskom plinu. "Ne želimo blokirati Južni tok, ali očekujemo da naši ruski partneri ne vrše pritisak na zemlje kojima treba prolaziti Nabucco", rekao je Oettinger na konferenciji za novinare u Berlinu. Plinovod Nabucco trebao bi transportirati plin iz Kaspijskog jezera preko Turske prema zapadnoj Europi, zaobilazeći Rusiju i Ukrajinu. Konkurencija je Južnom toku, projektu ruskog Gazproma i talijanskog ENI-ja, koji također žele kaspijski plin. "Cijenim Rusiju kao partnera za ruski plin, ali za plin iz trećih zemalja prednost dajem najkraćoj trasi, a ne onoj koja prelazi preko Rusije, kao Južni tok", dodao je. Nabucco ima pravni okvir i dobio je pomoć Bruxellesa od 200 milijuna eura, no još nije potpisan nijedan ugovor o prodaji plina sa zemljama proizvođačima.

HELSINKI - Povjerenik Europske unije za ekonomsku politiku Olli Rehn vjeruje da Španjolska i Portugal još uvijek mogu izbjeći traženje europske financijske pomoći. "Španjolski dug manji je od prosjeka EU-a", kazao je Rehn za finsku javnu televiziju YLE. "Osim toga, Španjolska je prošle godine počela donositi čvrste odluke o uravnoteženju javne potrošnje i provoditi strukturne reforme u sustavu mirovinske skrbi i na tržištu rada, te - što je vrlo važno - u sustavu štednih banaka", kazao je. "Vidjeli smo da troškovi španjolskog zaduživanja u posljednje vrijeme nisu rasli, za razliku od onih portugalskih", kazao je. "Važno je da portugalske središnje političke snage spremne podupiru oštro smanjenje javnog duga, dogovoreno između Komisije i vlade prije nekoliko tjedana", rekao je Rehn. Ukoliko se poduzmu potrebni koraci, Portugal će "napredovati u procesu reforme javnih financija", kazao je.

LISABON - Agencija Standard & Poor's upozorila je u ponedjeljak da bi ovaj tjedan mogla dodatno sniziti kreditni rejting Portugala nakon što ga je već prošlog tjedna snizila za dvije razine slijedom ostavke vlade. "Na temelju postojećih informacija i očekivanja mogli bismo opet sniziti rejting Portugala - za još jednu razinu", priopćeno je u ponedjeljak iz S&P'sa. To bi se moglo dogoditi ovog tjedna, ovisno o ishodu europske rasprave o ustroju europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM) koji bi trebao odobravati kredite članicama eurozone u financijskim teškoćama, dodaju u agenciji. S&P's je istodobno snizio rejting pet portugalskih banaka, poput Caixa Geral de Depositos i privatnih grupa Santander Totta, BES, BPI i Millenium BCP, za dvije ili više razina. Ta se odluka također temelji na povećanoj političkoj neizvjesnosti u Portugalu i pojačanim rizicima refinanciranja, istaknula je agencija.

BRUXELLES - Portugal je prva zemlja koja ispunjava ciljane razine EU-a vezane uz emisije ugljičnog dioksida (CO2) iz automobila, dok je japanski automobilski brand Toyota najbliži tim razinama među brandovima u Europi, pokazalo je u ponedjeljak najnovije istraživanje. Cilj je Europske unije da do 2015. smanji prosječne emisije iz novih automobila na 130 grama CO2 po kilometru. Proizvođači automobila lani su smanjili prosječne emisije iz novih automobila na 140,9 grama, sa 145,8 grama u 2009., pokazalo je istraživanje grupe JATO, specijalizirane za informacije iz automobilske industrije, provedeno na automobilskim tržištima u 19 zemalja EU-a. Prosječna emisija iz automobila na portugalskom tržištu novih automobila iznosila je 127,4 grama u 2010., a slijede Francuska, Danska i Italija, čije su emisije redom manje od 133 grama CO2 po kilometru. Iako je postigla najizrazitiji napredak, Švedska je i dalje među tržištima s najvećim zagađenjem iz automobila, uz Njemačku, s emisijama CO2 iznad 150 grama. Među proizvođačima je pak najveći napredak zabilježio Volvo, smanjivši emisije za 13,8 posto, dok je Toyota najbliža ispunjenju ciljeva zacrtanim do 2015.

LONDON - Euro je u ponedjeljak oslabio prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta nakon što je njemačka vladajuća stranka pretrpjela poraz na izborima u važnoj saveznoj članici, što je potaknulo bojazni u vezi s njemačkim sudjelovanjem u pomoći zaduženim članicama eurozone. Euro je tako oslabio prema dolaru 0,2 posto na 1,4044 dolara. Zelena je novčanica ojačala i prema jenu, i to 0,5 posto, te se njome trgovalo po 81,70 jena. "Izborni poraz stranke njemačke kancelarke Angele Merkel i za dolar poticajne izjave nekih Fedovih dužnosnika potaknuli su neke ulagače na prodaje eura", zaključio je Adam Myers iz Credit Agricolea. Tržišta su ocijenila da je izborni poraz suzio manevarski prostor njemačke kancelarke u pitanjima financijske potpore zaduženim članicama eurozone.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙