FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 11. ožujka 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svjetskog gospodarstva do 17,30 sati.

LONDON - Veliki potres u Japanu snažno je u petak utjecao na tržišta roba, spustivši cijene nafte i metala zbog bojazni u vezi s mogućim utjecajem te prirordne katastrofe na trećeg po veličini svjetskog potrošača roba. Među tržištima potres je najviše utjecao na ona naftna, pa je tako u Londonu cijena barela pala 2,3 posto, na 112,82 dolara. Na američkom je tržištu oslabila 2,7 posto na 99,95 dolara. Pale su i cijene metala, pri čemu se posebno izdvaja bakar, važni industrijski metal, čija je cijena za isporuke u tromjesečnom roku pala 1,7 posto na 9.032,50 dolara po toni. Pala je i cijena aluminija, za 2,9 posto na 2.513 dolara po toni. Pad je zabilježen i na drugim tržištima roba, poput tržišta pšenice, pri čemu su ono američko već pritisnule podignute procjene američke vlade o zalihama. Tako su cijene na čikaškoj burzi ponovno pale. Na europskim tržištima potonule su 3,9 posto na 217,50 eura po toni.

WASHINGTON - Promet u američkoj malorodaji porastao je u veljači, budući da su više cijene benzina povećale račune na benzinskim postajama, ali su potrošači više kupovali i čitav niz drugih proizvoda. Ukupni promet u maloprodaji porastao je tako u prošlom mjesecu jedan posto, objavilo je u petak ministarstvo trgovine, istaknuvši da je to najviša stopa rasta od listopada. Rast je ujedno zabilježen osmi mjesec zaredom. Time su potrošači pokazali sklonost kupovini unatoč poskupljenju benzina za 3,7 posto. Kupovali su različite kategorije robe, uključujući automobile čija je prodaja porasla 2,3 posto. Promet na benzinskim postajama porastao je 1,4 posto. Ako se izuzme benzin, promet je porastao 0,9 posto. Ujedno je podatak za siječanj revidiran na 0,7-postotni rast, u usporedbi s ranije procijenjenom stopom rasta od 0,3 posto. U prošlogodišnjoj veljači promet je porastao za 8,9 posto. Ukoliko se isključe automobili, prodaja je u veljači porasla za 0,7 posto, nakon siječanjskog rasta od 0,6 posto.

LONDON - Jen je u petak ojačao prema dolaru i euru na međunarodnim tržištima valuta, poduprt nesklonošću ulagača riziku i očekivanjima o repatrijaciji kapitala kako bi se nadoknadile štete od silovitog potresa koji je uzdrmao Japan. Dolar je tako oslabio prema jenu 0,8 posto na 82,24 jena. Euro je također pao prema japanskoj valuti, i to više od jedan posto, spustivši se na 112,94 jena. Bojazni da bi potres mogao pritisnuti ionako slabašan japanski gospodarski rast potaknule su ulagače na kupovinu valuta s nižim prinosima, poput jena, u potrazi za sigurnim utočištima za kapital u nesigurnim vremenima. "Zasad jen dobiva podršku od svojeg uobičajenog statusa sigurnog utočišta", zaključuje Jane Foley iz Rabobanka. U fokusu je i izvanredni summit čelnika eurozone sazvan danas u Bruxellesu, u okviru priprema za redovni proljetni summit 27-člane Unije 24. i 25. ožujka, na kojem će se tražiti rješenje za dužničku krizu koja već godinu dana pritišće euro.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙