FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 10. ožujka 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svjetskog gospodarstva do 17,30 sati.

BERLIN - Njemački turistički partneri dobro se odazivaju na hrvatske mjere udruženog oglašavanja za ovu godinu, a većina njih Hrvatsku gleda i kao dugoročnog partnera, pri čemu gotovo nitko ne komentira hrvatske cijene nego čak, poput njemačkog TUI-a, Hrvatsku promoviraju uz slogan 'nova kvaliteta u staroj destinaciji', kazao je danas hrvatskim novinarima ministar turizma Damir Bajs nakon radnog sastanka s tim partnerima u sklopu Svjetske turističke burze-ITB u Berlinu.Istaknuvši da se Hrvatskoj već vraća uloženo u suradnju s TUI-em, ministar je dodao da taj najveći njemački touroperator ove godine dovodi turiste u Hrvatsku od ožujka do studenog, što je dulje nego ikad prije, kao i da aranžmane za Hrvatsku prodaje na gotovo osam tisuća svojih prodajnih mjesta. Osim s predstavnicima TUI-a na hrvatskom štandu u sklopu ITB-a Bajs je razgovarao i s predstavnicima niskotarifnih zračnih kompanija Air Berlin i Germanwingsa koji pojačavaju letove prema Hrvatskoj. Potpredsjednik Uprave Germanwingsa Ognjen Žerić najavljuje za ovu godinu i 10 do 20 posto više putnika nego lani. Ministar Bajs je danas u sklopu ITB-a od Udruženja turističkih novinara i putopisaca (PATWA) primio i nagradu za Hrvatsku kao najbolje destinacije kulturno-povijesnog naslijeđa i doživljaja.

BERLIN - Drugi dan Svjetske turističke burze u Berlinu (ITB) obilježila je konferencija za novinare Egipta kojoj je prisustvovalo više od 200 novinara iz cijelog svijeta i gdje je novi egipatski ministar turizma Mounir Fakhry Abdel Nour istaknuo da će Egipat učiniti sve da se u toj zemlji nastavi razvijati kvalitetni i sigurni turizam. Pozvavši sve iz svijeta da im pomognu u održanju turizma u toj zemlji egipatski je ministar naglasio i kako su turistička odredišta u Egiptu sigurna za turiste. U Egiptu turizam čini više od 6 posto BDP-a i izuzetno je važan za gospodarstvo zemlje, posebno za zaposlenost, ali i za svjetski turizam. Prošle su godine od turizma ostvarili oko 12,5 milijardi američkih dolara, posjetilo ih je oko 14 milijuna stranih turista, od čega 1,33 milijuna Nijemaca. Iz Njemačke touroperatori s charterima za Egipat kreću sredinom ovog mjeseca, uz niže cijene od 100 do 300 eura za 'all inclusive' programe četiri do sedam dana, ali buking je i dalje slab. Prve procjene šteta po egipatski turizam zbog nedavnih nemira kreću se oko pet milijardi dolara.

ATENA - Grčka je u četvrtak zatražila od čelnika Europske unije i Europske središnje banke (ECB) da se hitno pozabave problemima koje agencije za rejting stvaraju zemljama pritisnutima dužničkom krizom. 'Neopravdani' potezi agencija za dodjelu rejtinga mogu Grčkoj i drugim zemljama zahvaćenima problemima onemogućiti pristup financijskim tržištima, upozorio je ministar financija Georgij Papakonstantinu u pismu predsjedatelju eurogrupe Jeanu-Claudeu Junckeru, povjereniku EU-a za monetarnu politiku Olliju Rehnu, povjereniku EU-a za financijske usluge Michelu Barnieru i predsjedniku ECB-a Jeanu-Claudeu Trichetu. "Treba usvojiti efikasnu regulativu na europskoj i međunarodnoj razini za agencije za dodjelu rejtinga. Eurogrupa i vijeće ministara financija članica Europske unije moraju se hitno pozabaviti tim pitanjem", stoji u pismu. Agencija Moody's srezala je u ponedjeljak grčki kreditni rejting za tri razine, s Baa1 na B1, ukazujući na pojačani rizik da Atena neće moći servisirati svoje dugove. Vlada u Ateni ljutito je prosvjedovala protiv te odluke, ukazujući na povoljna izvješća EU-a i MMF-a o napretku grčkih reformi koje su uvjet za dobivanje tranši kredita.

OSLO - Masovno uginuće pčelinjih zajednica u mnogim dijelovima svijeta možda je dio šire, a skrivene prijetnje divljim kukcima oprašivačima koji su nužni za opskrbu ljudi hranom, pokazala je studija Ujedinjenih naroda objavljena u četvrtak. Pad broja cvjetnica, širenje parazita, upotreba pesticida i onečišćenje zraka među desetak su faktora koji stoje iza nedavna propadanja pčelinjih kolonija u Sjevernoj Americi i Europi, objavio je UN-ov program za okoliš (UNEP). "Ovo što se sada događa s pčelama tek je vrh ledenoga brijega", rekao je za Reuters Peter Neumann, vodeći autor studije o "globalnim poremećajima pčelinjih kolonija i ostalim prijetnjama kukcima oprašivačima". "Nema neposredne prijetnje oprašivačkom katastrofom, ali loše nam se piše", kaže Neumann iz švicarskoga centra za istraživanje pčela. "Moramo nešto poduzeti kako bismo osigurali oprašivanje i budućim generacijama". Studija je pokazala da propadaju pčelinje kolonije i u Kini, Egiptu i Latinskoj Americi. "Ima naznaka da to postaje globalni problem", rekao je Naumann u telefonskome intervjuu.

LONDON - Euro je u četvrtak oslabio na međunarodnim tržištima valuta nakon što je sniženje španjolskog rejtinga obnovilo zabrinutosti u vezi s dužničkom krizom u eurozoni, nadovezavši se na smanjenje grčkog rejtinga početkom tjedna. Euro je prema dolaru oslabio na 1,3838 dolara. Oslabio je i prema jenu, te se tako njime trgovalo po 114,72 jena. Dolar je pak ojačao prema japanskoj valuti, na 82,89 jena. Raspoloženje prema britanskoj funti bilo je kolebljivo u očekivanju odluke britanske središnje banke Bank of England (BoE) o kamatama. BoE je kamatnjake zadržala na važećoj, rekordno niskoj razini od 0,5 posto, unatoč pojačanoj zabrinutosti zbog ubrzanja inflacije. Nakon objave odluke funta je prema dolaru oslabila na 1,6182 dolara, dok je euro prema funti oslabio na 85,52 penija za euro.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙