FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: potres u Japanu navodi ulagače na oprez

Autor: neba
NEW YORK, 14. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Razaranja od potresa i tsunami vala u Japanu navest će ovoga tjedna ulagače na Wall Streetu na oprez, a pod najvećim bi se pritiskom mogle naći dionice kompanija koje su više izložene u Japanu, kao i u sektoru nuklearne energije.

Dow Jones indeks prošloga je tjedna oslabio 1 posto, na 12.044 boda, dok je S&P 500 potonuo 1,3 posto, na 1.304 boda, a Nasdaq indeks 2,5 posto, na 2.715 bodova.

Prošlotjedna slabost tržišta oživjela je špekulacije da je korekcija cijena dionica na niže sve bliže. Od kraja rujna prošle godine S&P 500 indeks porastao je 24 posto, a mnogi analitičari smatraju da je to prebrz rast u prekratko vrijeme.

Ionako zabrinute ulagače na prodaju dionica mogla bi natjerati sumorna situacija u Japanu, nakon razornog potresa i tsunami vala u petak.

Jutros je japanski Nikkei indeks potonuo više od 6 posto, no ostale azijske burze bile su stabilne, a na nekima su burzovni indeksi čak i porasli.

Ipak, trgovalo se oprezno jer su ulagači pratili razvoj krizne situacije u oštećenim nuklearnim elektranama u Japanu.

„Utjecaj razornog potresa u Japanu na američke dionice teško je predvidjeti. To bi mogao biti snažan udarac za sektor nuklearne energije. Kratkoročno, nuklearke gube. Nafta, prirodni plin i ugljen bit će dobitnici. No, hoće li biti reakcije u uslužnom, inženjerskom i građevinskom sektoru, ostaje da se vidi“, kaže Jack Ablin, direktor u Harris Private banci.

Pod pritiskom će zasigurno biti japanske dionice kojima se trguje na Wall Streetu, uključujući dionice automobilskih proizvođača Toyote i Honde, čije su cijene jutros na Tokijskoj burzi oštro pale. Te su kompanije zatvorile i sve svoje proizvodne pogone u Japanu.

Dionice osiguravajućih i reosiguravajućih društava, koja su izložena u Japanu, već su u petak bile pod pritiskom, a to će se vjerojatno nastaviti i ovoga tjedna.

Osim razvoja situacije u Japanu, u fokusu ulagača bit će ovoga tjedna redovita sjednica čelnika američke središnje banke. S obzirom na situaciju, ne očekuju se promjene u monetarno-kreditnoj politici Feda, no njegovo priopćenje zasigurno će se u utorak pažljivo analizirati.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙