FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: mkuz
ZAGREB, 8. ožujka 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz gospodarstva do 17,30 sati

LJUBLJANA - Slovenska državna agencija za vrijednosne papire (ATVP) potvrdila je u utorak da je primila odgovor Agrokora na pitanja koja je hrvatskom koncernu postavila u okviru nadzornog postupka o mogućem preuzimanju Mercatora. Slovenski mediji prenose kako je predsjednik Agrokora Ivica Todorić odgovorio da hrvatski koncern nije sklopio nikakav dogovor s vlasnicima Mercatorovih dionica, da ne kupuje Mercatorove dionice na tržištu i da nijedno tijelo Agrokora nije donijelo odluku o ponudi za preuzimanje. Navode iz odgovora Agrokora prenijela je i slovenska tiskovna agencija STA ističući da je Todorić naveo da nema nikakvog dogovora o kupnji Mercatorovih dionica te da ne postoji dogovor Agrokora s Novom Ljubljanskom bankom, Pivovarnom Laško i Unicreditom o dionicama. Između Agrokora i tih kompanija ne postoje ni dogovori o cijeni po kojoj bi Agrokor bio spreman preuzeti Mercator, prenijela je agencija. Mediji navode da je Todorić rekao da budući da Agrokor nema niti kupuje dionice Mercatora, ne utječe ni na njihovu cijenu. Todorić je naveo da ako bi Agrokor i donio odluku o davanju ponude za otkup dionica Mercatora u vlasništvu Pivovarne, ponuda bi se odnosila isključivo na dionički paket Laškog s 23,34 posto dionica Mercatora.

STRASBOURG - Europska unija treba uvesti porez na financijske transakcije čak i ako ostale zemlje ne budu slijedile njen primjer, objavio je Europski parlament. Takav porez mogao bi prikupiti oko 200 milijardi eura godišnje u Uniji, a istodobno bi odvraćao financijske tvrtke od spekulativne trgovine, zaključili su parlamentarci u rezoluciji izglasanoj u utorak na plenarnoj sjednici parlamenta. "Ako se uvođenje takvog poreza u cijelom svijetu pokaže preteškom zadaćom, EU bi ga trebala uvesti na europskoj razini", stoji u rezoluciji o inovativnom financiranju. Pritom bi odljev spekulativne trgovine u druge zemlje zapravo samo povećao efikasnost tržišta, odbacuju europski parlamentarci upozorenja kritičara da bi takav porez otjerao kapital. U pitanju je oporezivanje svake transakcije na tržištima kapitala, koje još nazivaju i Tobinovim porezom. James Tobin je još sedamdesetih godina prošlog stoljeća predložio oporezivanje transakcija na tržištima deviza. EU je podupro prijedloge o uvođenju takvog poreza, ali je na kraju odustao nakon neuspjeha odgovarajuće inicijative na prošlogodišnjem summitu 20 najvećih razvijenih i gospodarstava u razvoju G20.

KOPENHAGEN - Danska se zauzima za ukidanje britanskog rabata i proračunske povlastice odobrene još četirima drugim državama članicama, rekao je danski ministar financija za dnevnik Berlingske Tidende. "Jasno sam rekao Europskoj komisiji da će dansko predsjedništvo raditi na napretku u proračunskoj bitki u cilju ukidanja rabata. Ako to ne uspije, tražit ćemo rabat i za sebe", rekao je danski ministar Claus Hjort Frederiksen. Danska predsjeda EU-om u prvom polugodištu 2012. "Postoji granica za naš doprinos kada vidimo da Britanija ili Švedska, zemlje s kojima nas se može usporediti, imaju rabat", rekao je, ocjenivši britanski rabat "lošom navikom". "Mi plaćamo najviše u EU. Moram jasno reći da ne želimo tako nastaviti", istaknuo je. Britanski rabat uveden je 1984. na zahtjev Margaret Thatcher. Prošle je godine iznosio 3,7 milijardi eura, po podacima Londona. U ovom proračunskom razdoblju, od 2007. do 2013., iznosi ukupno 30 milijardi eura. Financiraju ga druge članice, osobito Francuska, Španjolska i Danska. Njemačka, Nizozemska, Austrija i Švedska izborile su smanjenja svojeg udjela pa plaćaju samo četvrtinu uobičajenog iznosa.

DAKA - Sud u Bangladešu u utorak je podupro odluku o smjeni nobelovca Muhamada Junusa s mjesta čelnika mikrobanke koju je utemeljio, a taj potez promatrači ocjenjuju kao vladinu osvetu zbog Junusovih političkih ambicija. Sedamdesetogodišnjega Junusa prošli je tjedan s čela banke Grameen smijenila središnja bangladeška banka na vladin zahtjev, uz obrazloženje da je zakonska dob za umirovljenje 60 godina. Vrhovni sud odbio je Junusov prigovor i potvrdio da je njegov rad u upravi banke nakon 60. godine ilegalan. Dok je 2007. u Bangladešu na vlasti bila prijelazna vojna vlast, Junus je pokušao organizirao političku stranku, a poslije je od te zamisli odustao. Objasnio je kako to ne bi dobro sjelo tradicionalnoj bangladeškoj politici i interesnim krugovima. Junus, 'bankar siromašnih', koji je 2006. dobio Nobelovu nagradu za mir zbog svog programa zajmova, opovrgava svaku financijsku nepravilnost, a njegove pristalice kažu kako ga vlada želi diskreditirati jer je 2007. pokušao osnovati političku stranku i od tada je u sukobu s premijerkom Šeikom Hasinom Vazed. Grameen banka nalazi se u 25-postotnom državnome vlasništvu i ima 8 milijuna klijenata.

LONDON - Euro je u utorak skliznuo prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta, budući da je obnovljena zabrinutost u vezi s dužničkim problemima u eurozoni potisnula u drugi plan očekivanja o podizanju kamatnih stopa u eurozoni. Euro je prema dolaru oslabio 0,4 posto na 1,3905 dolara. Dolar je pak poskočio jedan posto prema švicarskom franku, na 93,54 centima, da bi se naknadno stabilizirao na 93,26 centima. Euro je također dobio na vrijednosti prema franku, te se njime trgovalo po 1,2969 franaka. Nakratko je dotaknuo i najvišu razinu u dva tjedna prema švicarskoj valuti od 1,3040 franaka. Pozornost ulagača usmjerena je na pripremni europski summit, zakazan u petak, na kojemu će čelnici nastojati postići konsenzus o mjerama rješavanja dužničke krize uoči summita EU-a 24. i 25. ožujka. Analitičari upozoravaju da bi svaki znak eventualnog neslaganja mogao izazvati nove dobitonosne rasprodaje eura. Švicarska valuta oslabila je nakon što je iz Organizacije zemalja izvoznica nafte priopćeno da su u tijeku konzultacije o stanju na tržištima nafte zbog stanja u Libiji.

(Hina) xmkuz yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙