FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nemiri u Libiji katapultirali cijene nafte

Autor: mpuk
LONDON, 21. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Cijene nafte dosegnule su u ponedjeljak na tržištu u Londonu novu najvišu razinu u dvije i pol godine od 104,60 dolara za barel nakon što su sukobi u Libiji zaprijetili mogućim poremećajem u opskrbi iz te članice OPEC-a.

Na londonskom su tržištu cijene barela sirove nafte poskočile za 1,86 dolara na 104,38 dolara. Nakratko su probile i prošlotjednu najvišu vrijednost, od 104,52 dolara, ujedno najvišu od rujna 2008. U velikom su plusu bile i cijene na američkom tržištu, poskočivši za 2,14 dolara na 88,24 dolara.

Protuvladini prosvjednici izišli su na ulice Tripolija i plemenski vođe digli su glas protiv dugogodišnjeg libijskog lidera Muammara Gadafija. Vojska se priklonila opoziciji, te Libija postaje poprište jedne od najkrvavijih pobuna u regiji.

Vođa plemena Al-Zuwayya u istočnoj Libiji kazao je da da će izvoz nafte na Zapad biti prekinut ukoliko vlasti ne zaustave nasilje protiv prosvjednika.

Cijene nafte nastavile su u ponedjeljak rasti nakon što su radnici zaustavili proizvodnju na libijskom naftnom polju Nafoora, izvijestila je televizija Al Jazeera, ne navodeći pojedinosti.

Veliki proizvođač nafte British Petroleum objavio je da je prekinuo pripremu za bušenje nafte i plina u Libiji zbog širenja nemira.

„Libija je značajan proizvođač i izvoznik kvalitetne sirove nafte i prijetnje plemenskih vođa da će zaustaviti proizvodnju zabrinjavaju", konstatirao je Christophe Barret, analitičar banke Credit Agricole.

"Sljedeća je velika briga Iran", rekao je. misleći pritom na zabrinutost na tržištu da bi se val nemira u sjevernoj Africi i na Bliskom Istoku, koji je započeo u Tunisu i Egiptu, mogao proširiti na tog velikog proizvođača nafte.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je u ponedjeljak na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 99,08 dolara, što znači da je bila 69 centi niža nego dan ranije.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙