FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stišane oscilacije cijena na svjetskim tržištima nafte

Autor: mpuk
LONDON, 24. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na londonskom tržištu iznad razine od 114 dolara za barel nakon što su ih na početku trgovine katapultirali krvavi neredi u Libiji i strah od njihova širenja ponajprije na Saudijsku Arabiju.

Tijekom dana cijene barela za isporuke u travnju stabilizirale su se na londonskom tržištu na 114,37 dolara, u plusu 3,1 posto u odnosu na kraj trgovanja u srijedu. U vrijeme otvaranja burzi u četvrtak nakratko su poskočile i na 119,79 dolara. Na američkom tržištu porasle su 1,9 posto na 99,95 dolara, nakon što su nakratko dosegnule i razinu od 103,41 dolara, najvišu od rujna 2009.

Prema izračunima Reutersa, libijska proizvodnja smanjena je za najmanje 400.000 barela dnevno, od ukupno 1,6 milijuna barela koliko se proizvodi u toj zemlji.

Izvršni direktor ENI-a Paolo Scaroni ustvrdio je pak da je pad libijske proizvodnje znatno dramatičniji. "Ponuda na tržištu manja je za 1,2 milijuna barela dnevno", kazao je novinarima u Rimu.

Istočni dijelovi Libije u kojima se uglavnom proizvodi nafta više nisu pod kontrolom čelnika Muamara Gaddafija, koji je naredio krvavi obračun s prosvjednicima kako bi se zadržao na vlasti.

Nekoliko velikih banaka uputilo je u četvrtak zajednički poziv Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC) što prije reagira na aktualna zbivanja, strahujući da bi visoke cijene nafte mogle omesti krhki oporavak gospodarstva od krize.

Eugen Weinberg iz Commerzbanka naglasio je tako da situacija zahtijeva izvanredne mjere. "Ovo je prilika za OPEC da dokaže da je zaista u stanju priskočiti i nadoknaditi smanjenu proizvodnju", rekao je.

Smanjenje libijske proizvodnje prvi je poremećaj u opskrbi izravno povezan s prosvjedima koji su pogodili proizvođače nafte u sjevernoj Africi i na Bliskom Istoku.

Tržišta strahuju da bi libijski neredi mogli utjecati na Saudijsku Arabiju, koja proizvodi oko 10 posto svjetske nafte i jedina ima značajne rezervne proizvodne kapacitete, od četiri milijuna barela dnevno, potrebne u slučaju nestašice.

Visoko rangirani saudijski izvor rekao je u četvrtak da kraljevstvo može isporučiti kvalitetnu naftu u zamjenu za izgubljenu libijsku naftu.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) izvijestila je u četvrtak na svojim internetskim stranicama da je cijena referentne košarice barela njezine nafte u srijedu iznosila 105,88 dolara, što znači da je bila 1,87 dolara viša nego dan ranije.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙