FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi sukobi u Libiji podigli cijene nafte

Autor: gvla
LONDON, 4. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima više od jednog dolara zbog intenziviranja oružanih sukoba u Libiji i prosvjeda u naftom bogatoj Istočnoj provinciji Saudijske Arabije.

Na tržištu u Londonu barel sirove nafte poskupio je 1,14 dolara na 115,93 dolara, nakon što je prethodno nakratko dotaknuo razinu od 116,20 dolara. Na američkom je tržištu poskupio 68 centi na 102,59 dolara za barel.

S obzirom na zaoštravanje oružanih sukoba u Libiji, ulagači i trgovci i dalje nervozno prate građanske nemire u sjevernoj Africi i na Bliskom Istoku u potrazi za signalima njihova širenja na Saudijsku Arabiju, vodećeg OPEC-ovog proizvođača.

Saudijski šijiti prosvjedovali su u četvrtak u dva grada u naftom bogatoj Istočnoj provinciji, zahtijevajući oslobađanje zatvorenika kojima, kako tvrde, nije omogućeno suđenje.

"Najveći rizici povezani su sa Saudijskom Arabijom koja raspolaže potrebnim viškom kapaciteta pa bi nemiri i prekidi opskrbe u toj zemlji značili i eksploziju cijena nafte. Ipak, smatram da su ti rizici pretjerani", ocjenjuje analitičar globalnih naftnih tržišta u Credit Agricole Corporate and Investment Banku Christophe Barret.

Nitko više ne vjeruje u uspješnost mirovnog plana za Libiju koji je predložio predsjednik Venezuele Hugo Chavez, ističu analitičari.

Tržište sada očekuje najnovije američke podatke o zaposlenosti u veljači, koji bi trebali pokazati neto rast broja novootvorenih radnih mjesta, nakon razočaravajućih podataka za siječanj zbog ekstremno hladnih zimskih uvjeta.

U odvojenom izvješću Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je cijena barela košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 110,48 dolara, kliznuvši za 36 centi u odnosu na prethodni dan.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙