FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OPEC-ove konzultacije pritisnule cijene nafte

Autor: mpuk
LONDON, 8. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima nakon što je kuvajtski ministar za naftu kazao da Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) prvi puta u više od dvije godine razmišlja o povećanju proizvodnje.

Cijene nafte na tržištu u Londonu za isporuke u travnju pale su 34 centa na 114,70 dolara za barel, nakon što su nakratko potounule i na 112,79 dolara za barel, najnižu razinu u tjedan dana. Na američkom su tržištu pale 50 centi na 104,94 dolara za barel.

Zemlje-potrošači očekivali su reakciju Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) nakon što je Međunarodna agencija za energiju (IEA) procijenila da je libijska proizvodnja nafte zbog nemira i sukoba srezana za milijun barela dnevno, s uobičajenih 1,6 milijuna.

"Razgovaramo o potencijalnom povećanju proizvodnje“, izjavio je šeik Ahmed al-Abdulah al-Sabah novinarima, ali je dodao da grupa još nije donijela službenu odluku o povećanju postojećih proizvodnih ciljeva.

Službeno povećanje signaliziralo bi da je kartel odlučan obuzdati cijene, nakon što su pobune i nemiri diljem sjeverne Afrike i Bliskog Istoka pogurali cijene nafte na najviše razine u dvije i pol godine.

Saudijska Arabija, najveći svjetski izvoznik nafte, već je povećala proizvodnju kako bi popunila prazninu koju je uzrokovao pad libijskog izvoza i sada crpi oko devet milijuna barela dnevno, gotovo milijun barela dnevno više od određene joj kvote unutar OPEC-a.

Ne slažu se sve članice OPEC-a s ocjenom o nužnom povećanju proizvodnje.

"Ne postoji manjak na tržištu. Nema potrebe za OPEC-ovim povećanjem proizvodnje", ustvrdio je iranski guverner OPEC-a Mohamad Ali Katibi za Reuters. Iran trenutno predsjeda OPEC-om.

U međuvremenu su Reutersove ankete među analitičarima pokazale da će najnovija tjedna izvješća iz SAD-a pokazati rast zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za skromnih 300.000 barela.

Američki naftni institut (API) objavit će tjedno izvješće o zalihama tijekom dana, a američka vlada u srijedu.

OPEC je objavio na svojim internetskim stranicama da je cijena referentne košarice barela njegove nafte u ponedjeljak iznosila 112,03 dolara, što znači da je bila viša 61 cent nego na kraju prošlog tjedna.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙