FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nagli pad zaliha u SAD-u i strah od građanskog rata u Libiji poduprli cijene nafte

Autor: gvla
LONDON, 2. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Nagli pad zaliha u SAD-u i vijest o protunapadu snaga libijske vlade na gradove pod kontrolom pobunjenika poduprli su u srijedu skok cijena sirove nafte na svjetskim tržištima nadomak razini od 116 dolara za barel.

Na tržištu u Londonu cijene barela sirove nafte porasle su 15 centi na 115,57 dolara. U utorak nakon zatvaranja burzi poskočile su više od pet dolara, na 115,42 dolara za barel, potaknute naglim padom zaliha u SAD-u. Na američkom tržištu porasle su za 41 centi, na 100,04 dolara. U utorak su nakon objave izvješća o zalihama poskočile za 2,66 dolara, na 99,63 dolara za barel, najvišu razinu na zatvaranju od rujna 2008.

Tržišta je u utorak poslijepodne katapultiralo izvješće Američkog instituta za naftu (API), koje je pokazalo neočekivani pad zaliha sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu. Smanjile su se i zalihe benzina, za šokantnih 4,9 milijuna barela.

U srijedu je visoku razinu cijena poduprla vijest agencije Reuters da su oružane snage lojalne libijskom predsjedniku Moamaru Gadafiju napale grad Bregu, pri čemu je stradalo 14 ljudi.

Time je Gadafi prvi puta organizirano uzvratio pobunjenicima, nastojeći vratiti kontrolu nad gradovima u istočnom dijelu zemlje.

Vijest je potaknula strah od građanskog rata u Libiji, a tržišta strahuju i da bi uhićenje šijitskog klerika u Saudijskoj Arabaiji i sukobi u Iranu mogli potpiriti nemire i u ta dva važna proizvođača nafte.

"Cijene nafte podložne su mijenama vijesti s Bliskog Istoka. Na londonskom bi tržištu mogle dosegnuti i 120 dolara za barel u idućih nekoliko dana", ocjenjuje analitičar CMC Marketsa Michael Hewson.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je u srijedu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 108,27 dolara, što znači da je kliznula za 23 centa u odnosu na prethodni dan.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙