FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavljeni sukobi u Libiji podigli cijene nafte

Autor: mpuk
LONDON, 9. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su u srijedu na londonskom tržištu nakon što su se oružani sukobi u Libiji intenzivirali a delegat Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) kazao da ne vidi potrebu za održavanjem hitnog sastanka kako bi se smanjila zabrinutost u vezi s opskrbom.

Cijene barela sirove nafte na londonskom tržištu za isporuke u travnju porasle su 26 centi na 113,32 dolara, nakon što je nakratko dotaknula visokih 114,39 dolara za barel zbog vijesti da je zbog teških borbi u Libiji zatvorena jedna od najvećih rafinerija. Na američkom su tržištu cijene pale za 30 centi na 104,74 dolara za barel. Prethodno su nakratko poskočile na 105,19 dolara za barel.

Libijski tenkovi i borbeni zrakoplovi intenzivirali su u utorak ofenzivu protiv pobunjenika kako bi vratili izgubljeni teritorij, dok svjetske sile razmišljaju o uspostavi zone zabrane letenja diljem zemlje.

Zbog oružanih je sukoba zatvorena rafinerija Zavijah, najveći opskrbljivač benzinom u Libiji ukupnog prerađivačkog kapaciteta od 120.000 barela dnevno.

"Trgovinu obilježava strah. Strahuje se od eskalacije sukoba, posebno uoči obilježavanja Dana gnjeva u Saudijskoj Arabiji u petak", kazao je Michael Hewson, analitičar iz tvrtke CMC Markets.

Problem nije toliko u proizvodnji, koliko u percepciji da bi širenje nemira na Bliskom Istoku moglo utjecati na Saudijsku Arabiju, odnosno njihovu sposobnost povećanja proizvodnje, ukoliko se ukaže potreba.

Vodeći proizvođač OPEC-a Saudijska Arabija već proizvodi više nafte, do devet milijuna barela dnevno.

Dodatnu je potporu cijenama pružila izjava jednog delagata OPEC-a da kartel trenutno ne vidi potrebu za održavanjem hitnog sastanka o povećanju proizvodnje nafte.

Na američkom je pak tržištu cijene pritisnulo izvješće Američkog instituta za naftu (API) koje je u utorak pokazalo da su zalihe sirove nafte u prošlom tjednu porasle za 3,8 milijuna barela.

U međuvremenu je OPEC objavio na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u utorak iznosila 109,55 dolara što znači da je bila niža 2,48 dolara u odnosu na dan ranije.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙