FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pad cijena nafte nakon kineskog podizanja obveznih rezervi banaka

Autor: mpuk
LONDON, 18. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima nakon što je Kina ponovno podigla razinu obveznih rezervi banaka, dok im je u Londonu i dalje pružala potporu napetost na Bliskom Istoku i u sjevernoj Africi.

Tako su cijene sirove nafte za isporuke u ožujku na američkom tržištu bile u minusu 54 centa i iznosile su 85,82 dolara. U Londonu su porasle 16 centi na 102,75 dolara.

Kina je u petak ponovno povisila razinu obveznih rezervi banaka, za pola postotnog boda, po drugi puta u ovoj godini, kako bi obuzdala inflaciju. Tržišta se pribojavaju da bi to moglo prigušiti rast potražnje za naftom.

"Svjedočimo korekciji cijena na američkom tržištu, nakon što je Kina poduzela daljnje korake kako bi postrožila monetarnu politiku, ovaj put povećanjem rezervi banaka, što zauzvrat može dovesti do umjerenijeg gospodarskog rasta", kazao je Harry Tchilinguirian iz tvrtke BNP Paribas.

"U Londonu su cijene i dalje snažne budući da je u njih ugrađena premija rizika vezana za napetosti na Bliskom Istoku".

Dijelove Bliskog Istoka i sjeverne Afrike mogli bi u petak biti ponovno zahvatiti protuvladini prosvjedi, posebice Bahrein i Libija.

Egipatski Sueski kanal i dalje je u središtu pažnje nakon što je Iran u četvrtak najavio da namjerava poslati dva ratna broda kroz kanal, što je Izrael nazvao "provokacijom".

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je u petak na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 99,77 dolara, što znači da je poskupila za 1,09 u odnosu na dan ranije.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙