FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte stabilne nadomak najvišoj razini u dvije i pol godine

Autor: mpuk
LONDON, 17. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte stabilizirale su se u četvrtak na londonskom tržištu nadomak najvišoj razini u dvije i pol godine od 104 dolara za barel, nakon što su izraelsko-iranske napetosti i nemiri na Bliskom Istoku podgrijali strah od poremećaja u opskrbi naftom.

Tako su cijene sirove nafte za isporuke u travnju ostale gotovo nepromijenjene na londonskom tržištu, te se barelom trgovalo po 103,88 dolara za barel, nakon što je nakratko dotaknuo i razinu od 104,52 dolara. U srijedu zaključio je trgovinu u plusu 2,14 dolara, na 103,78 dolara, najvišoj razini na zatvaranju od rujna 2008.

Na američkom tržištu cijene su pale za 39 centi na 84,60 dolara za barel.

Policija je u Bahreinu ubila najmanje dvije osobe a istovremeno jačaju i prosvjedi na Bliskom Istoku i u sjevernoj Africi, inspirirani pobunama u Tunisu i Egiptu.

Sukobi su izbili i u Libiji, koja je smještena između Egipta i Tunisa i važan je proizvođač nafte, te se i tamo ljudi spremaju izaći na ulice. Novi prosvjedi izbili su i u Jemenu, Iranu i Iraku.

Dodatnu nervozu na tržištima izazivaju i napetosti u odnosima Irana i Izraela.

"Sve u svemu, tempo promjena u regiji zaista je fantastičan i smatramo malo vjerojatnim da će se cijene nafte u skorije vrijeme stabilizirati sve dok se prevrati budu širili", kazao je Edward Meir, analitičar iz tvrtke MF Global.

Na američkom tržištu cijene je pritisnuo podatak o rastu američkih zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za 860.000 barela. Povećanje je ipak manje no što se očekivalo, budući da su analitičari predviđali njihov rast za 2,2 milijuna barela.

Niz američkih ekonomskih izvješća, koja će biti objavljena tijekom dana, bacit će svjetlo na tempo rasta i pritiske na cijene u najvećem svjetskom potrošaču nafte.

SAD će tako objaviti izvješće o broju osoba koje su se po prvi put prijavile za naknadu za nezaposlene u tjednu do 12. veljače, kao i podatke o potrošačkim cijenama u siječnju.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je u četvrtak na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 98,68 dolara, u odnosu na 99,00 dolara u prethodnom danu.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙