FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo-svijet-ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 14. ožujka 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati

ZAGREB/LUXEMBOURG - Rast sezonski usklađene industrijske proizvodnje u eurozoni nastavljen je u siječnju nepromijenjenim tempom u odnosu na prosinac, u visini 0,3 posto, pokazale su procjene europskog statističkog ureda Eurostata. U 27 članica Europske unije rast je ubrzao na 0,6 posto, s 0,2 posto u prosincu, objavio je Eurostat. Promatrano na godišnjoj razini, industrijska proizvodnja u eurozoni u siječnju je porasla za 6,6 posto a u 27-članoj EU za 6,8 posto. Na godišnjoj razini, prema raspoloživim podacima Eurostata, rast industrijske proizvodnje zabilježen je u siječnju u svim zemljama članicama EU, osim u Portugalu gdje se ona smanjila za 1,4 posto.

ABU DHABI - Skok cijena osnovnih prehrambenih proizvoda širom svijeta povećava rizik nove prehrambene krize poput one koja je pogodila zemlje u razvoju u 2007. i 2008. godini, rekao je čelnik UN-ove agencije za hranu i poljoprivredu (FAO). Nagli skok cijena nafte i nedavni brzi pad svjetskih zaliha žitarica povećavaju mogućnost nove krize u opskrbi hranom, rekao je FAO-v čelnik Jacques Diouf u intervjuu za Reuters tijekom posjeta Ujedinjenim Arapskim Emiratima. "Visoke cijene potiču zabrinutost, a i zalihe se brzo smanjuju. Godinama smo upozoravali da nam je potrebna veća produktivnost i ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju", dodao je. Početkom mjeseca objavljen FAO-v indeks cijena hrane za veljaču zabilježio je tako novi rekord, očitujući prosječno poskupljenje u odnosu na siječanj za 2,2 posto.

SEUL/TAIPEI - Potres koji je u petak pogodio Japan uništio je ključnu infrastrukturu i porušio tvornice, uzrokujući poremećaje u lancu opskrbe širom svijeta, posebno u tehnološkom i brodograđevnom sektoru. "U ovome trenutku apsolutno je nejasno u kojoj će mjeri prekidi opskrbe strujom utjecati na proizvodnju i poslovanje kompanija", ističe viši strateg SMBC Friend Securities Toshihiko Matsuno. Japan je vodeći svjetski proizvođač elektronike koji je, prema podacima konzultantske tvrtke IHS iSuppli, u prošloj godini bio zaslužan za 14 posto globalne proizvodnje računala, potrošačke elektronike i druge komunikacijske opreme. Najteže su pogođene tvrtke susjedne Južne Koreje, uvelike ovisne o japanskim staklima za LCD televizore, opremi za čipove, silikonskim pločicama i drugim proizvodima potrebnima u proizvodnji poluvodiča. Tvrtke ovisne o japanskom čeliku, poput južnokorejskih brodograditelja, također će imati problema u opskrbi ili će se suočiti s višim cijenama. Potres također prijeti smanjenjem proizvodnje japanskih polisilikona i pločica, materijala koji se koriste u solarnoj industriji za proizvodnju električne energije iz energije Sunca.

ZAGREB - Ministri za zaštitu okoliša sedam država članica, uključivo Veliku Britaniju i Njemačku, zauzeli su se da Europska unija smanji emisiju CO2 do 2020. za više od planiranih 20 posto, prenose europski mediji. U izjavi objavljenoj uoči sastanka ministara okoliša EU-a u Bruxellesu, ministri ističu da bi to ne samo pridonijelo zaštiti klime nego i zaštitilo Europu od daljnjih poskupljenja nafte. Izjavu su podržali ministri Velike Britanije, Njemačke, Španjolske, Danske, Portugala, Švedske i Grčke, a objavljena je tjedan dana nakon što je Europska komisija predstavila strategiju za smanjenje emisije stakleničkih plinova u EU za 25 posto. "Komisijin plan dokazuje da već posjedujemo alate i politike da smanjimo emisiju za 25 posto. Argument da se do 2020. cilj poveća na 30 posto sada je zbog toga snažniji", kaže se u izjavi.

FRANKFURT - Austrijski ministar okoliša Nikolaus Berlakovich poručio je da će zatražiti provedbu paneuropskih provjera otpornosti nuklearnih elektrana na potrese. U kontekstu razornih potresa i tsunamija u Japanu, Berlakovich je za austrijski radio izjavio da će u ponedjeljak na sastanku ministara EU-a za okoliš u Bruxellesu postaviti pitanje jesu li nuklearke sigurne u slučaju potresa, te koliko su pouzdani njihovi mehanizmi hlađenja i sprječavanja istjecanja radioaktivnog materijala u okoliš, premda se pitanje nuklearki ne nalazi na dnevnom redu toga sastanka.

MOSKVA/ZAGREB - Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev zabranio je u ponedjeljak libijskom čelniku Moameru Gadafiju i njegovoj obitelji ulazak u Rusiju kao i vođenje financijskih operacija na teritoriju Rusije, javljaju ruski mediji. Gadafi je u međuvremenu pozvao kompanije iz Indije, Kine, a i Rusije, prije nego je saznao da mu je Moskva nametnula sankcije, da eksploatiraju libijsku naftu. "Vođa revolucije pozvao je u nedjelju veleposlanike Indije, Kine i Rusije i s njima razgovarao o razvoju bilateralnih odnosa, te pozvao njihove kompanije da dođu eksploatirati libijsku naftu", objavila je novinska agencija Jana. Još 2. ožujka pukovnik Gadafi je zaprijetio da će zapadne naftne kompanije, koje je optužio za bijeg iz zemlje pred pobunom, zamijeniti istočnima. Libija je prije početka pobune proizvodila u prosjeku 1,49 milijuna barela nafte na dan i 85 posto je izvozila u Europu. Prije tjedan dana produkcija je iznosila svega pola milijuna barela na dan.

LJUBLJANA - Za brži ekonomski rast Slovenija mora stimulirati investicije u održive projekte poput energetike a ne samo čekati da se vrati ranija potražnja na njenim glavnim izvoznim tržištima koja je pala u vrijeme krize, ocijenio je u razgovoru za ljubljansko "Delo" Anton Rop, nekadašnji premijer koji je od prošle godine na dužnosti potpredsjednika Europske investicijske banke (EIB). "Kriza slovenskog gospodarstva bila je teža, jer se ono previše oslanjalo na izvoz u neke velike europske države. Kad Njemačkoj ide slabo, Sloveniji ide dvaput lošije, a kad Njemačkoj ide dobro, to se u Sloveniji toliko ne osjeti. Zato moramo naći dodatne impulse za gospodarski rast. Postoje mjere kako postići brži gospodarski rast. No, nakon krize koja je pri kraju svi znamo da se rast ne može temeljiti na zaduživanju javnog sektora", rekao je Rop, dodavši da treba naći načine spajanja dobrih projekata koje imaju poduzeća s privatnim kapitalom.

MUMBAI - Inflacija u Indiji ubrzala je u veljači na neugodnih 8,3 posto, pri čemu solidan rast proizvodnje i izvoza nije uspio zaustaviti odljev stranih ulaganja iz trećeg po veličini azijskog gospodarstva. Podaci o inflaciji koje je objavila vlada premašili su očekivanja i sugeriraju mogućnost da središnja banka na sastanku krajem tjedna ponovno podigne kamatne stope. Vlada je ujedno revidirala podatak o inflaciji u prosincu, na 9,4 posto, s prethodno procijenjenih 8,4 posto. Rast cijena hrane usporio je u veljači ali su cijene industrijskih proizvoda skočile 1,3 posto u odnosu na siječanj. Izvoz industrijskih proizvoda poskočio je u veljači na godišnjoj razini za 49,8 posto a industrijska proizvodnja porasla je u siječnju za 3,7 posto. Usprkos tome inozemni ulagači i dalje povlače kapital iz Indije i u tekućoj su godini već povukli 2,1 milijardu dolara.

TEHERAN - Iran planira, uz pomoć kineskih partnera, izgraditi najvišu branu na svijetu visoku 315 metara, objavilo je iransko ministarstvo energetike. "Potpisivanje ugovora s Kinom o izgradnji brane Bahtiari jedan je od najvažnijih događaja u sektoru upravljanja vodnim resursima u zemlji", rekao je ministar energetike Majid Namjoo. "Bit će to najviša brana na svijetu", dodao je ministar. Izvršni direktor iranske agencije za upravljanje vodama Mohamadreza Rezazadeh rekao je da je ugovor za izgradnju brane koja će se graditi u zapadnoj pokrajini Lorestanu vrijedan dvije milijarde dolara. Brana će biti visoka 315 metara, a umjetno jezero koje će nastati sadržavat će oko 4,8 milijardi kubnih metara vode. Na brani će se nalaziti hidroelektrana snage 1500 megavata.

LISABON - Portugalski vozači kamiona počeli su u ponedjeljak štrajkati tražeći zaštitne mjere zbog rasta cijene goriva, no osim manjih izgreda nema dojava o velikim prometnim poremećajima. Predstavnici vlade i kamionskih udruga uspjeli su se dogovoriti oko cijena cestarina, ali pregovori zapinju oko cijena goriva. Zahtjevi vozača "apsolutno su neprihvatljvi jer oni zahtijevaju milijune eura subvencija, što je besmisleno u Protugalu, u kojem se sada traže tolika odricanja", rekao je ministar za transport Antonio Mendonca. Pod pritiskom tržišta i partnera u Europskoj uniji, portugalska vlada socijalista donijela je strog plan štednje radi ozdravljenja javnih financija.

LONDON - Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima na najniže razine u dva tjedna, nakon što su katastrofalan potres i tsunami u Japanu ozbiljno poljuljali povjerenje ulagača širom svijeta. Na londonskom su tržištu cijene sirove nafte pale 2,20 dolara na 111,64 dolara za barel, nakon što su se nakratko spustile i na 111,16 dolara, najnižu razinu od 25. veljače. Na američkom su tržištu cijene bile manje za 2,06 dolara, kliznuvši na 99,10 dolara za barel, nakratko dotaknuvši i 98,55 dolara za barel. Očekuje se da će potražnja za naftom iz Japana, drugog svjetskog potrošača energije, pasti u kratkoročnom i srednjoročnom razdoblju, budući da će gospodarske aktivnosti te zemlje vjerojatno biti prigušene. Christopher Bellew iz tvrtke Bache Commodities ističe pak da će tržišta nafte i dalje crpiti potporu iz nemira na sjeveru Afrike i na Bliskom Istoku. Proizvodnja nafte više je nego prepolovljena, s uobičajenih više od 1,6 milijuna barela dnevno. Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) izvijestila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 109,18 dolara, što znači da je bila niža 1,53 dolara u odnosu na dan ranije.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europski burzovni indeksi u ponedjeljak su oslabjeli, pogođeni vijestima o razornom potresu i tsunamiju u Japanu, pri čemu su najveće gubitke pretrpjeli osiguravatelji zbog straha od cijene golemih šteta u toj zemlji. U takvim je okolnostima indeks londonske burze Ftse oslabio 0,3 posto, na 5.811 bodova, frankfurtski DAX za 1,36 posto, na 6.886 bodova, a pariški CAC za 0,66 posto, spustivši se na 3.902 boda. Osiguravatelji poput Swiss Rea, Hannover Rea i Munich Rea bili su među najvećim gubitnicima, pogođeni zabrinutostima u vezi troškova povezanih s japanskom katastrofom. Dionice su im u prosjeku oslabjele između 3,3 i 4,6 posto. Pritiske na osiguravateljski sektor izaziva i objava tvrtke za utvrđivanje rizika AIR Worldwide da bi trošak osiguravateljima zbog potresa u Japanu, ne računajući štete od tsunamija, mogao doseći 35 milijardi dolara. Dionica francuskog proizvođača nuklearnih reaktora Areva potonula je 7,9 posto, a ona proizvođača električne energije u nuklearkama EDF za 3,7 posto.

HONG KONG - Unatoč oštrom padu Nikkei indeksa, zbog strahovanja ulagača od posljedica razornog potresa u Japanu, na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros blago porasle, posebice u sektoru proizvođača građevinskog materijala. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros potonuo 6,2 posto, što je njegov najveći dnevni pad u dvije godine. Zaronio je na 9.620 bodova, najnižu razinu od rujna prošle godine. No, MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u plusu 0,2 posto, što se zahvaljuje rastu cijena dionica u Šangaju, Hong Kongu i Južnoj Koreji između 0,1 i 0,8 posto. U Singapuru i Australiji cijene su dionica oslabjele između 0,2 i 0,5 posto. Većina azijskih burzi stabilizirala se nakon jutrošnjeg početnog pada, izazvanog strahovanjima od posljedica razornog potresa i tsunami vala u Japanu u petak.

TOKYO - Na Tokijskoj su burzi cijene dionica jutros potonule više od 6 posto, a ulagači se užurbano povlače iz rizičnih ulaganja jer je Japan, nakon razornog potresa u petak, suočen s nuklearnom, humanitarnom i gospodarskom krizom. Nastavljajući poniranje od petka, kada je pred sam kraj trgovanja na Tokijskoj burzi Japan uzdrmao najveći potres u njegovoj povijesti, Nikkei indeks strmoglavio se jutros više od 6 posto. Time je izbrisano više od 150 milijardi dolara tržišne vrijednosti japanskih kompanija. Trgovanje na burzi otežano je jer mnogi žele prodati dionice, no malo je kupaca, pa se nekim dionicama uopće ne trguje, dok ostale kupce nalaze na znatno nižim razinama nego u petak. Cijena dionice Toyote, najvećeg svjetskog proizvođača automobila, potonula je jutros oko 9 posto. Snažno su, više od 15 posto, potonule i cijene dionica elektroničkih divova Hitachija i Toshibe. Po dvoznamenkastim stopama jutros su pale i cijene dionica vodećih japanskih osiguravajućih društava Tokio Marine Holdings, MS&AD Insurance Group i ostalih. Na jutrošnjem sastanku čelnici Bank of Japan najavili su da će u financijski sustav ubrizgati rekordne 183 milijarde dolara kako bi se stabilizirala financijska tržišta.

NEW YORK - Razaranja od potresa i tsunami vala u Japanu navest će ovoga tjedna ulagače na Wall Streetu na oprez, a pod najvećim bi se pritiskom mogle naći dionice kompanija koje su više izložene u Japanu, kao i u sektoru nuklearne energije. Dow Jones indeks prošloga je tjedna oslabio 1 posto, na 12.044 boda, dok je S&P 500 potonuo 1,3 posto, na 1.304 boda, a Nasdaq indeks 2,5 posto, na 2.715 bodova. Prošlotjedna slabost tržišta oživjela je špekulacije da je korekcija cijena dionica na niže sve bliže. Od kraja rujna prošle godine S&P 500 indeks porastao je 24 posto, a mnogi analitičari smatraju da je to prebrz rast u prekratko vrijeme.

(Hina) xggoj ygvla

An unhandled error has occurred. Reload 🗙