FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: azijske burze pale, euro oko 1,37 USD

Autor: scvi
TOKIO, 10. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros pale, jer nema vijesti koje bi ulagače potaknule na kupnju, dok je euro ojačao prema dolaru, nakon što je predsjednik Feda Ben Bernanke upozorio da je oporavak američkog gospodarstva i dalje krhak.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks do 7,30 sati oslabio 0,1 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji i Singapuru potonule više od 1 posto.

U Hong Kongu je Hang Seng indeks pao 0,7 posto, dok su u Australiji i Šangaju cijene dionica porasle.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u minusu 0,7 posto.

Na Wall Streetu jučer vodeći indeksi nisu znatnije oscilirali, pa azijski ulagači jutros nemaju inspiracije. Trguje se oprezno, jer nema vijesti koje bi ih ohrabrile.

„Ne može se reći da je kupnja dionica sasvim stala, no ulagači traže razlog da bi pokupili zaradu s tržišta. Oprezni su jer su tržišta možda pregrijana nakon duljeg razdoblja rasta cijena dionica“, kaže Norikazu Kitta, strateg u tvrtki Nikko Cordial Securities.

Ulagači su suzdržani i zbog opreznih izjava predsjednika američke središnje banke. Bernanke je u izvješću Kongresu jučer kazao da su uvjeti u američkom gospodarstvu i dalje preslabi da bi Fed odustao od poticajnih monetarnih mjera.

To znači da će središnja banka nastaviti s politikom rekordno niskih kamatnih stopa i mjerama kvantitativnog popuštanja monetarne politike.

Zbog toga je dolar pod pritiskom. Jutros se u jednom trenutku tečaj eura probio i iznad razine od 1,37 dolara. No, trenutno se kreće oko 1,3680 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,3650 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura porasla je s jučerašnjih 112,45 na 113,15 jena.

Tečaj dolara u odnosu na japansku valutu porastao je, pak, s jučerašnjih 82,30 na 82,60 jena.

Terminska cijena nafte na burzi u New Yorku pala je u elektroničkom trgovanju s jučerašnjih 87,25 na 86,65 dolara po barelu, nakon podataka koji pokazuju da je u zemljama OPEC-a proizvodnja 'crnog zlata' na najvišim razinama u više od dvije godine.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙