FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nafta dostigla 100 dolara, rast švicarskog franka

Autor: dhai
NEW YORK / ZAGREB, 23. veljače 2011. (Hina) - Cijene nafte, zajedno sa sigurnim utočištima kapitala kao što je švicarski franak, u srijedu su zabilježile rast, dok su dionice na Wall Streetu nastavile s padom, kako raste zabrinutost ulagača zbog nemira u Libiji i na Bliskom istoku.

Sirova nafta za isporuku u travnju je tijekom trgovanja na burzi u New Yorku - NYMEX, dostigla cijenu od 100 dolara za barel, prvi puta od listopada 2008., izvijestio je The Wall Street Journal u online izdanju.

"Kad ljudi vide da je nafta dostigla tu psihološku razinu, to je još više razlog da se kreću prema sigurnosti", izjavio je Justin Lederer, analitičar za kamatne stope financijske kuće Cantor Fitzgerald LP iz New Yorka.

Švicarski franak, koji se smatra među najsigurnijim valutama u vrijeme geoplitičkih rizika, približio se novom rekordu u odnosu na dolar.

Dolar je tijekom dana pao prema švicarskom franku na 0.9307, najnižu razinu od 31. prosinca, a kasnije se vratio na CHF 0.9341.

Glavni dionički indeksi pali su za gotovo jedan posto. Indeks Dow Jones pao je za 107.01 bodova ili 0.88 posto, na 12,105.80 bodova. Širi indeks Standard & Poor's 500 izgubio je 8.04 boda ili 0.61 posto, završivši trgovanja na 1,307.40 bodova, dok je indeks tehnoloških dionica Nasdaq pao za 33.43 boda ili 1.21 posto, na 2,722.99 bodova.

"Ono što se događa u Libiji općenito izaziva zabrinutost o postojećim geopolitičkim rizicima" i potencijalu za širenje nemira diljem Bliskog istoka i sjeverne Afrike, kazao je Adam Gould, viši potpredsjednik analitičke tvrtke Direxion Shares. "Dok ne dobijemo neku ideju o tome kako će se stvari u Libiji riješiti, mogli bismo pritisak na dionice gledati i sljedećih nekoliko dana", dodao je.

Tržišta su zabrinuta zbog rastuće napetosti na Bliskom Istoku i u Sjevernoj Africi. U Libiji, koja ima najveća dokazana ležišta nafte u Africi, pobuna protiv režima Moamera Gadafija dovela je do poremećaja u proizvodnji i isporuci nafte, a svaka smetnja u opskrbi nafte može omesti globalni gospodarski rast, što čini privlačnim sigurna utočišta za kapital.

Kriza u Libiji gurnula je indeks volatilnosti burze u Chicagu CBOE, ili "indeks straha" kako se često naziva, na najvišu razinu u tri mjeseca.

(Hina) xdh ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙