FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte iznad 112 dolara, opskrba i dalje u fokusu

Autor: mpuk
LONDON, 1. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Cijene barela sirove nafte ponovno su u utorak prekoračile razinu od 112 dolara za barel, poduprte zabrinutošću da bi nastavak nemira na Bliskom Istoku i u sjevernoj Africi mogao ugroziti opskrbu usprkos saudijskom povećanju proizvodnje.

Cijene barela nafte za isporuke u travnju porasle su na londonskom tržištu za 49 centi na 112,29 dolara. Na američkom su tržištu bile u plusu 33 centa i iznosile su 97,30 dolara.

Na oba tržišta cijene su prošlog tjedna skočile na najviše razine u dvije i pol godine nakon što je pobuna u Libiji rezultirala smanjenom proizvodnjom, potpirivši bojazni da bi se napetosti mogle proširiti na druge proizvođača nafte u regiji.

Libijska proizvodnja nafte gotovo je prepolovljena zbog odlaska radnika, kazao je u utorak Shokri Ghanem, predsjednik libijske kompanije National Oil Corporation.

Saudijska Arabija obećala je u međuvremenu da će proizvoditi više nafte kako bi pomogla spriječiti daljni rast cijena, dok je Irak izvijestio o povećanju prosječnog izvoza nafte u veljači.

"Saudijska Arabija nadoknadila je gubitke u opskrbi zbog Libije, što je zasad spriječilo daljnji rast cijena. Najveći proizvođač OPEC-a vjerojatno već u ovom trenutku proizvodi više od devet milijuna barela nafte dnevno", kazali su analitičari Commerzbanka.

"Rezervni kapaciteti Saudijske Arabije iznose dodatna tri milijuna barela dnevno. Tržište će vjerojatno postati nervozno kada rezervni kapaciteti padnu ispod dva milijuna barela dnevno".

Neki analitičari napominju da bi saudijski primjer mogli slijediti i drugi proizvođači nafte, u želji da se okoriste trenutno visokim cijenama.

"Saudijska jednostrana odluka o povećanju isporuka također podrazumijeva da su OPEC-ove kvote de facto otpisane, pa je Kuvajt već počeo signalizirati da će vjerojatno slijediti primjer Saudijske Arabije", rekao je Olivier Jakob iz tvrtke Petromatrix.

"S obzirom na trenutne cijene, logičnije je da i Kuvajt i Ujedinjeni Arapski Emirati povećaju opskrbu nego da prekriženih ruku gledaju kako Saudijska Arabija povećava svoj tržišni udio".

Ulagači očekuju najnovije američke tjedne podatke o zalihama sirove nafte koje će Američki naftni institut objaviti tijekom dana. Ekonomisti koje je anketirao Reuters očekuju njihov rast sedmi tjedan zaredom, zbog većeg uvoza.

Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio je u međuvremenu da bi svjetski gospodarski rast mogao trpjeti ako cijena nafte duže vrijeme ostanu na sadašnjoj visokoj razini.

Europska komisija očekuje da će cijene nafte iznositi u ovoj godini u prosjeku oko 100 dolara za barel, izjavio je europski povjerenik za ekonomsku i monetarnu politiku Olli Rehn, dodajući da ne misli da će u Europi doći do recesije s dvostrukim dnom.

Kina cilja na godišnju stopu rasta od sedam posto u razdoblju od 2011. do 2015., u odnosu na prosječnih 11,2 posto u proteklih pet godina.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je u utorak na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 108,50 dolara, što znači da je bila u plusu 19 centi u odnosu na kraj prošlog tjedna.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙