FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte kliznule prema 111 dolara

Autor: mpuk
LONDON, 25. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Cijene nafte kliznule su u petak na međunarodnim tržištima s najviših razina u dvije i pol godine nakon što je Saudijska Arabija objavila da je spremna nadoknaditi manjak nafte uzrokovan prekidom isporuka iz Libije.

Cijene barela sirove nafte na tržištu u Londonu stabilizirale su se tako na 111,83 dolara, nakon što su u četvrtak u vrijeme zatvaranja burze potonule na 111,36 dolara, pod utjecajem glasina o smrti libijskog čelnika Muamara Gadafija. Tijekom jučerašnjeg prijepodneva poskočile su na 119,79 dolara.

Na američkom tržištu barelom se u petak trgovalo po 97,84 dolara, nakon što je u četvrtak u vrijeme zatvaranja potonuo na 97,28 dolara. Tijekom jučerašnjeg dana nakratko je poskočio i na 103,41 dolara.

Naftna su se tržišta smirila nakon što je jedan saudijski dužnosnik u četvrtak kazao da Saudijska Arabija pregovara s europskim kompanijama u nadoknađivanju izgubljene libijske proizvodnje.

Saudijska Arabija još nije objavila službeno priopćenje o pregovorima ali izvori tvrde da može proizvoditi više nafte visoke kvalitete kakva je ona libijska i da je može brzo isporučiti u Europu naftovodom.

Procjene o obujmu smanjenja proizvodnje u Libiji kreću se od 500 do 700 tisuća barela dnevno, koliko procjenjuju u Reutersu, do čak 1,2 milijuna barela dnevno koliko procjenjuje čelnik talijanskog naftnog diva ENI-ja.

Libija ukupno proizvodi 1,6 milijuna barela nafte dnevno.

Tržišta najviše muči neizvjesnost povezana s nemirima na Bliskom Istoku i u sjevernoj Africi.

"Kada na naftna tržišta utječu geopolitički faktori na Bliskom Istoku, uobičajene spekuacije o smjeru kretanja cijena nafte, utemeljene na ponudi i potražnji odnosno na ekonomskim varijablama, gube na važnosti", upozoravaju analitičari u BNP Paribasu.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je u petak na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 111,01 dolara, što znači da je bila 5,13 dolara skuplja nego dan ranije.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙