FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: mkuz
ZAGREB, 8. ožujka 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati

MADRID - Britanska banka Barclays zatvorit će više od 100 poslovnica u Španjolskoj, odnosno gotovo četvrtinu njihova ukupnog broja, i otpustiti 700 zaposlenika, izvijestio je list Expansion u utorak. Izvršni direktor Barclaysa Bob Diamond ocijenio je gubitke u Španjolskoj neprihvatljivima i planira preusmjeriti težište poslovanja u toj zemlji na imućnije klijente, prenio je financijski dnevnik. Banka je prvu poslovnicu u Španjolskoj otvorila 1974. U međuvremenu postala je najveća inozemna banka u Španjolskoj s više od 590 podružnica i 920 tisuća klijenata. Prošlog mjeseca Barcleys je najavio da će ukinuti sve dijelove poslovanja koji ne ostvaruju primjerenu zaradu. Bančin je zapadnoeuropski ogranak za poslovanje s građanima prošle godine zabilježio gubitak od 139 milijuna funti, u odnosu na 280 milijuna funti dobiti u 2009.

FRANKFURT - Europski novi moćni regulator pripremio je oštre provjere za banke kako bi utvrdio mogu li odoljeti eventualnim gospodarskim krizama u budućnosti, pokazuju dokumenti koje je Reuters dobio na uvid. Europska agencija za banke (EBA) provjeravat će u idućih nekoliko mjeseci 88 banaka EU-a koje ukupno drže 65 posto imovine kako bi utvrdila mogu li se nositi s eventualnom ozbiljnom gospodarskom krizom. "Nepovoljni scenarij sličan je onima koji su utvrđeni za europske provjere u 2009. i 2010.", napisala je agencija u dokumentima koje je poslala bankama kako bi se pripremile za provjere a Reuters ih je dobio na uvid. "Sastoji se od tri elementa, niza šokova u Europskoj uniji, uglavnom povezanih s tvrdokornom krizom na tržištu državnih obveznica, te globalnog šoka pada potražnje generiranog u SAD-u i deprecijacije američkog dolara prema ostalim valutama", tumače u EBA-i. Negativni scenarij uključuje pad BDP-a eurozone za 0,5 posto u ovoj godini, te za 0,2 posto u 2012. Ovogodišnji scenarij uključuje i pad vrijednosti europskih dionica za 15 posto, pokazuju dokumenti.

ZAGREB - Europska središnja banka (ECB) zatvarala je oči pred neodgovornim zajmodavnim aktivnostima njemačkih, francuskih, britanskih i belgijskih banaka, prenose europski mediji tvrdnju bivšeg veleposlanika Europske unije u SAD-u Johna Brutona. Govoreći u ponedjeljak u London School of Economics, Bruton, inače bivši irski premijer, optužio je ECB da nije upotrijebio sve ovlasti kako bi zauzdao spekulativne balone u zemljama poput Irske i Španjolske. "Od 2000. naovamo britanske, njemačke, belgijske i francuske banke, kao i banke ostalih članica Unije, neodgovorno su odobravale zajmove irskim bankama u nadi da bi i one mogle profitirati od tadašnjeg napuhavanja balona u irskom građevinskom sektoru", kazao je. "Nadzirale su ih njihove nacionalne središnje banke i ECB koji se, kako se čini, nije protivio tim aktivnostima". Budući da prema statutu Europskog sustava središnjih banaka (ESSB) ECB ima ovlasti intervenirati kako bi korigirao takve probleme, Bruton pita zašto to nije učinio. Europska unija, središnje banke i Europska središnja banka zakazale su u nadzoru, zaključio je irski diplomat, sugerirajući da je tim propustom Frankfurt išao na ruku središnjih europskih gospodarstava, nauštrb onih rubnih.

ZAGREB - Europski ministri zaduženi za zapošljavanje i socijalna pitanja na sastanku u ponedjeljak, uoči Međunarodnog dana žena 8. ožujka, poduprli su Pakt za rodnu ravnopravnost čiji je cilj povećati broj žena na vodećim položajima, ali su se suzdržali od postavljanja kvota na europskoj razini, pišu u utorak europski mediji. Vijeće za zapošljavanje i socijalna pitanja zatražilo je da se na nacionalnim razinama do 2020. poduzmu akcije kako bi se promoviralo jednako sudjelovanje žena i muškaraca na vodećim položajima na svim razinama i u svim sektorima, kaže se u dokumentu koji su usvojili ministri. Unatoč nastojanjima EU-a da se što više smanji jaz u rodnoj ravnopravnosti, on, bez obzira na pozitivne pomake, još uvijek postoji. Eurostat, europski statistički ured, nedavno je priopćio da su žene u EU-u plaćene prosječno za petinu manje od muškaraca za isti posao. Zaposlenost žena niža je od one muškaraca, a žene su također manje prisutne na najvišim položajima i u ekonomskoj i u političkoj sferi. Manje od četvrtine članova nacionalnih parlamenata u EU-u su žene, dok deset zemalja EU-a ima preko 27 posto žena u donjem domu parlamenta.

ZAGREB - Odbivši postaviti nacionalni cilj za zapošljavanje, britanska vlada došla je u sukob s Europskom komisijom i mogla bi potkopati strategiju "Europa 2020" za rast i zapošljavanje dogovorenu prošloga ljeta, pišu u utorak europski mediji. "Dosad su samo 24 zemlje članice postavile nacionalne ciljeve zapošljavanja u nacrtima programa nacionalnih reformi i to je problem", kazao je Laszlo Andor, europski povjerenik za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključenost. On je govorio nakon sastanka ministara za zapošljavanje i socijalna pitanja održanog u ponedjeljak na kojemu su ministri razgovarali o mjerama koje nacionalne vlade trebaju poduzeti u cilju borbe protiv nezaposlenosti, posebno među mladima i starijima. Upozorio je da tri države još nisu postavile nacionalne ciljeve - Nizozemska, Irska i Velika Britanija.

BERLIN - Njemačko ministarstvo gospodarstva priopćilo je da su industrijske narudžbe u siječnju porasle za 2,9 posto zahvaljujući jačoj domaćoj potražnji, nakon neočekivanog snažnog pada u prosincu. Pritom su domaće narudžbe porasle za 4,5 posto, a one inozemne za skromnijih 1,6 posto. U prosincu su narudžbe pale za 3,6 posto, ali u ministarstvu napominju da su u dvomjesečnom razdoblju koje uključuje prosinac i siječanj i bolji je pokazatelj budući da isključuje jednokratne utjecaje, uvećane za 0,4 posto u odnosu na prethodno dvomjesečno razdoblje. Na godišnjoj razini narudžbe su u siječnju porasle za 16 posto.

ATENA - Grčka agencija za upravljanje javnim dugom objavila je u utorak da je dan nakon znatnog sniženja kreditnog rejtinga uspjela prikupiti 1,63 milijardi eura aukcijom šestomjesečnih trezorskih zapisa. Prinos na obveznice iznosio je 4,75 posto, u odnosu na 4,64 posto na sličnoj aukciji održanoj prije mjesec dana. Vrijednost pristiglih ponuda nadmašila je vrijednost onih prihvaćenih za 3,59 puta, dok je na aukciji u veljači bila veća za 4,59 puta. Agencija je aukcijom ciljala prikupiti 1,25 milijardi eura. Agencija Moody's snizila je u ponedjeljak rejting Grčkoj za tri razine, na 'B1', čime je prva proglasila grčki dug 'visoko spekulativnim'. Grčka je obnovila aukcije trezorskih zapisa u rujnu prošle godine kako bi ostala prisutna na tržištima kapitala nakon što je financijska kriza blokirala njezin pristup tržištima dugoročnog duga.

ZAGREB - Jačanje kapaciteta Agencije za zaštitu okoliša RH (AZO) za dostavu pravovremenih, ciljanih, relevantnih i pouzdanih podataka o okolišu Europskoj agenciji za okoliš (EEA) glavni je cilj twinning light projekta "Unapređenje izvješćivanja o okolišu RH" vrijednog 235.000 eura, koji je predstavljen u Zagrebu. Šestomjesečni projekt, čija je provedba počela 7. siječnja, provodi se u suradnji s Agencijom za zaštitu okoliša Republike Austrije i uz potporu i suradnju stručnjaka Agencije za okoliš Republike Slovačke. Osnovi cilj projekta pružanje je potpore zaštiti okoliša u Hrvatskoj kroz jačanje kapaciteta hrvatske Agencije za zaštitu okoliša, kazala je državna tajnica Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Josipa Blažević-Perušić. To uključuje pomoć AZO-u pri dostavi pravovremenih, ciljanih, relevantnih i pouzdanih informacija o okolišu Europskoj agenciji za okoliš (EEA) i donositeljima politika zaštite okoliša na europskoj i nacionalnoj razini te građanima, kao i podizanje profila AZO-a kao pouzdanog partnera EEA-e u obvezama koje proizlaze iz procesa pridruživanja EU-u, istaknula je. Projekt je vrijedan 235.000 eura, a financira se iz prve komponente nacionalnog IPA programa za 2007., dodala je.

WASHINGTON - Brzorastuća gospodarstva u nastajanju počinju pokazivati znakove pregrijavanja, upozorio je u ponedjeljak vodeći dužnosnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Mnoga tržišta u nastajanju, uključujući Kinu, nastoje obuzdati inflaciju i veliki priljev kapitala u gospodarstvo. Iako MMF mjesecima upozorava na rizike pritiska na cijene, najnovije izjave prvog zamjenika MMF-ova izvršnog direktora Johna Lipskya očituju sve izraženiju zabrinutost te međunarodne institucije. „Za gospodarstva u nastajanju, koja rastu po stopama od 6,5 do sedam posto, višak kapaciteta uglavnom je iskorišten pa svjedočimo prvim znakovima pregrijavanja", rekao je Lipsky u intervjuu za Reuters Insider. Rastuće cijene nafte dodatno su zakomplicirale problem inflacije, no Lipsky ističe da MMF nije snizio svoje prognoze rasta jer smatra da je skok cijena nafte privremen.

ŠANGAJ - Kineska državna zrakoplovna tvrtka Air China priopćila je da je u sklopu proširenja flote radi udovoljavanja snažnom rastu potražnje dogovorila kupnju pet Boeingovih putničkih zrakoplova Boeing 747-8, čija je isporuka dogovorena za 2014-2015. Ukupna je kataloška cijena zrakoplova 1,54 milijarde dolara, no Boing je pristao na značajne popuste, stoji u priopćenju te kompanije upućenom šangajskoj burzi. Kupovina će povećati kapacitet flote Air Chine oko 6,6 posto. Kompanija je krajem prošlog lipnja raspolagala s ukupno 381 zrakoplovom. Čelnik kineskog ureda za civilno zrakoplovstvo Li Jiaxiang prošli je mjesec kazao kako Kina planira uložiti u svoju avioindustriju tijekom idućih pet godina više od 1.500 milijardi jena (230 milijardi dolara) kako bi udovoljila snažnom rastu potražnje.

WASHINGTON/ZAGREB - Lanac brze prehrane Subway pretekao je McDonald's na mjestu najvećeg u svijetu po broju objekata. Krajem 2010. Subway je imao 33.749 restorana diljem svijeta, u usporedbi s 32.737 McDonald'sa. Hamburgerski div otkrio je godišnji popis svojih lokala u podnesku američkoj Komisiji za burze i vrijednosnice (SEC) krajem veljače, izvijestio je u utorak The Wall Street Journal. Utrka za globalnu dominaciju važna je za industriju koja uglavnom pati od zasićenosti u SAD-u. Visoka nezaposlenost i ekonomska nesigurnost naštetili su restoranskoj industriji u SAD-u, pa lanci restorana sve više traže rast u inozemstvu, posebno u Aziji. Starbucks je nedavno objavio da planira utrostručiti broj svojih lokala u Kini. Lanac trenutačno ima preko 24,000 restorana u SAD-u, gdje prihoduje 10.5 milijardi dolara, od 15.2 milijardi dolara ukupnog prometa u prošloj godini.

KUWAIT CITY - Članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) konzultiraju se o stanju na tržištima nafte s obzirom na previranja u Libiji, priopćio je u utorak kuvajtski ministar za naftu. "U toku su konzultacije ali još nismo odlučili u kojem smjeru krenuti", kazao je šeik Ahmad Abdulah al-Sabah u odgovoru na pitanje novinara razmišlja li kartel o povećanju proizvodnje. On je opovrgnuo spekulacije da je Kuvajt, peti po veličini OPEC-ov proizvođač nafte, povećao proizvodnju. Cijene sirove nafte u ponedjeljak su snažno poskočile, pogurnute strahom ulagača od eskalacije sukoba u Libiji između snaga lojalnih čelniku Moameru Gadafiju i pobunjenika koji ga žele svrgnuti nakon četiri desetljeća na vlasti.

LONDON - Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima nakon što je kuvajtski ministar za naftu kazao da Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) prvi puta u više od dvije godine razmišlja o povećanju proizvodnje. Cijene nafte na tržištu u Londonu za isporuke u travnju pale su 34 centa na 114,70 dolara za barel, nakon što su nakratko potounule i na 112,79 dolara za barel, najnižu razinu u tjedan dana. Na američkom su tržištu pale 50 centi na 104,94 dolara za barel. Zemlje-potrošači očekivali su reakciju Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) nakon što je Međunarodna agencija za energiju (IEA) procijenila da je libijska proizvodnja nafte zbog nemira i sukoba srezana za milijun barela dnevno, s uobičajenih 1,6 milijuna. "Razgovaramo o potencijalnom povećanju proizvodnje“, izjavio je šeik Ahmed al-Abdulah al-Sabah novinarima, ali je dodao da grupa još nije donijela službenu odluku o povećanju postojećih proizvodnih ciljeva. OPEC je objavio na svojim internetskim stranicama da je cijena referentne košarice barela njegove nafte u ponedjeljak iznosila 112,03 dolara, što znači da je bila viša 61 cent nego na kraju prošlog tjedna.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europska tržišta dionica u utorak su oslabila budući da je među ulagačima prevladala nervoza zbog nove eskalacije sukoba u Libiji. U takvim je okolnostima indeks Londonske burze Ftse oslabio 0,5 posto na 5.941 bod. Na istom je postotnom gubitku bio i pariški CAC, kliznuvši na 3.971 bod, dok je frankfurtski DAX bio u većem minusu, od 1,1 posto, spustivši se na 7.161 bod. "Dionice su oslabile u odnosu na početak trgovine i ulagači su i dalje nervozni. To je posve očekivano, s obzirom na oprečne signale iz Libije. Pomno se prate kretanja cijena plemenitih kovina i nafte, a kako dosad nema signala održivog povlačenja iz te imovine, opasnost od nove navale na ta sigurna ulaganja nastavlja držati dionice pod pritiskom", dodaje. Najveći su gubitnici bile grčke banke, nakon što je agencija Moody's u ponedjeljak znatno snizila grčki kreditni rejting. Tako su dionice National Banka kliznule 3,6 posto a EFG Eurobanka 4,2 posto. Grčka su tržišta u ponedjeljak bila zatvorena. Među gubitnicima izdvajao se i rudarski sektor, pa je dionica Kazakhmysa potonula 3,0 posto a na približno istom postotnom gubitku bila je i Xstrata. Oslabila je i dionica Rio Tinta, i to 2,2 posto. Dobitnik je pak bio telekomunikacijski sektor, zbog povoljnog analitičkog izvješća Morgan Stanleya. Tako je BT ojačao 2,8 posto, dok je Vodafone bio u plusu 2,1 posto. Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u plusu 0,2 posto.

NEW YORK - U ponedjeljak su na Wall Streetu cijene dionica pale jer se ulagači plaše da bi rast cijena nafte mogao naštetiti oporavku američkog gospodarstva. Dow Jones indeks oslabio je 0,66 posto, na 12.090 bodova, dok je S&P 500 pao 0,83 posto, na 1.310 bodova, a Nasdaq indeks 1,40 posto, na 2.745 bodova. Jučerašnje trgovanje počelo je u optimističnom raspoloženju, zahvaljujući novim najavama preuzimanja. Francuski modni konglomerat LVMH Louis Vuitton Moet Henessy izvijestio je da će za 6 milijardi dolara kupiti talijanskog draguljara Bulgarija. Dionica Western Digitala poskupila je, pak, 16 posto, nakon što je taj drugi po veličini svjetski proizvođač kompjutorskih drivera ponudio 4,3 milijarde dolara za kupnju tvrtke Hitachi Global Storage Technologies. No entuzijazam ulagača ubrzo je splasnuo jer su cijene nafte dosegnule nove najviše razine od rujna 2008. zbog sve žešćih sukoba između protivnika i pristaša režima u Libiji te nemira na Bliskom istoku.

TOKYO - Na azijskim su se burzama cijene dionica jutros oporavile, nakon jučerašnjeg oštrog pada, no visoke cijene nafte onemogućuju znatnije dobitke. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks do 7,30 sati ojačao 0,2 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Hong Kongu, Singapuru i Južnoj Koreji porasle između 0,1 i 0,9 posto. U Šangaju burzovni indeks stagnira, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na dobitku 0,28 posto. Nakon što se jučer primaknula razini od 107 dolara po barelu, jutros se terminska cijena nafte na burzi u New Yorku kreće oko 105,10 dolara. To pogoduje tržištima kapitala, koja su ovih dana bila pod snažnim pritiskom zbog skoka cijena 'crnog zlata' na najviše razine u dvije i pol godine. „Zahvaljujući zaradama kompanija, tržišni se fundamenti oporavljaju, pa su dugoročniji izgledi povoljni. No, kratkoročno bi moglo doći do korekcije cijena dionica na niže zbog nestabilne situacije na Bliskom istoku, što potiče rast cijena nafte“, kaže Hajime Nakajima, direktor u tvrtki Cosmo Securities.

(Hina) xmkuz xgvla

An unhandled error has occurred. Reload 🗙