FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: optimizam na azijskim burzama, euro iznad 1,38 USD

Autor: scvi
TOKIO, 2. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim burzama jutros vlada optimistično raspoloženje, nakon što su jučer na Wall Streetu cijene dionica dosegnule najviše razine u dvije i pol godine, dok se tečaj eura stabilno kreće iznad granice od 1,38 dolara.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks do 7,30 sati skočio 1,9 posto, a više od 1 posto porasle su i cijene dionica u Singapuru te Hong Kongu.

U Australiji su cijene dionica porasle oko 0,9 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 0,9 posto. U Kini i Južnoj Koreji danas se zbog blagdana ne radi.

Zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima kompanija i podacima o jačanju američkog gospodarstva, na Wall Streetu su jučer Dow Jones i S&P 500 indeks skočili na najviše razine od lipnja 2008. godine.

Pritom se Dow Jones probio iznad psihološki važne razine od 12.000, a S&P 500 iznad 1.300 bodova.

Podaci koji ukazuju na ubrzanje oporavka američkog gospodarstva ponovno su potaknuli sklonost azijskih ulagača prema riziku, dok su proturežimski prosvjedi u Egiptu pali u drugi plan.

„S obzirom na splašnjavanje strahovanja u vezi egipatske krize, ulagači su se ponovno usmjerili na podatke o jačanju američkog gospodarstva, pa je porasla njihova sklonost prema rizičnijim ulaganjima“, kaže Hideyuki Ishiguro, analitičar u tvrtki Ikasan Securities.

Naznake jačanja oporavka najvećih svjetskih gospodarstava signaliziraju jačanje potražnje za sirovinama, pa rastu cijene metala i nafte.

Terminska cijena nafte na londonskom tržištu probila se jučer, prvi puta nakon dvije godine, iznad razine od 100 dolara po barelu, dok se terminska cijena nafte na burzi u New Yorku kreće oko 91 dolara.

Na valutnim je tržištima, pak, dolar pod pritiskom, što je posljedica procjena da će američki Fed zaostajati s podizanjem kamatnih stopa za ostalim središnjim bankama.

Kako se zaoštravanje monetarne politike prije očekuje u eurozoni nego u SAD-u, jučer se tečaj eura, po prvi puta od studenoga prošle godine, probio iznad razine od 1,38 dolara, a jutros je dosegnuo 1,3853 dolara.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na japansku, pa je tečaj dolara pao s jučerašnjih 81,80 na 81,50 jena.

Cijena eura prema japanskoj valuti porasla je, pak, s jučerašnjih 112,35 na 112,80 jena.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙