FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: azijske burze ojačale, euro iznad 1,37 dolara

Autor: neba
TOKYO, 1. veljače 2011. (Hina) - Azijske su se burze jutros blago oporavile od jučerašnjeg oštrog pada jer su ublažena strahovanja ulagača da bi prosvjedi u Egiptu mogli destabilizirati Bliski istok, a ohrabrili su ih i podaci o jačanju američkog gospodarstva.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio na dobitku 0,1 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Hong Kongu, Južnoj Koreji, Šangaju i Singapuru porasle između 0,1 i 0,4 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u plusu 0,3 posto.

Bolji nego što se očekivalo podaci o rastu osobne potrošnje i poslovne aktivnosti u SAD-u potaknuli su jučer uspon cijena dionica na Wall Streetu, što je jutros pozitivno utjecalo i na azijska tržišta.

Ulagače ohrabruju i vrlo dobri kvartalni poslovni rezultati kompanija, kao što su Hitachi i Honda. Cijena dionice Hitachia skočila je jutros 3,4, a Honde 1,7 posto.

Među najvećim je dobitnicima energetski sektor, zahvaljujući rastu terminske cijene nafte. Jučer je skočila više od 3 posto, probivši se iznad 92 dolara po barelu, a i jutros se drži iznad te razine.

Cijene nafte snažno rastu od petka zbog antirežimskih prosvjeda u Egiptu. Egipat, doduše, nije među najvećim svjetskim proizvođačima 'crnog zlata', no ima veliku ulogu u industriji jer kontrolira Sueski kanal, koji je jedan od glavnih putova nafte u svijetu.

Na valutnim se tržištima, pak, euro oporavio od pada proteklih dana. Procjene da će Europska središnja banka, zbog jačanja inflacije u eurozoni, uskoro povećati kamatne stope potaknule su skok tečaja eura iznad razine od 1,37 dolara.

Jutros euro vrijedi 1,3720 dolara, dok se jučer u ovo doba njime trgovalo po 1,3605 dolara.

U odnosu, pak, na japansku valutu, cijena eura skočila je s jučerašnjih 111,50 na 112,35 jena.

Dolar je, međutim, oslabio prema japanskoj valuti, pa je njegov tečaj pao s jučerašnjih 82,00 na 81,80 jena.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙