FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: rkor
ZAGREB, 25. veljače 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

SPLIT - Predstavnik Nezavisnog sindikata u Brodosplitu Zvonko Šegvić izjavio je sinoć da odluka Europske komisije, koja je jučer odobrila plan za restrukturiranje splitskog brodogradilišta Brodosplit, znači opstanak za to brodogradilište i njegove radnike. "Ovo je za nas velika vijest jer usvajanje programa restrukturiranja Brodosplita znači opstanak tog poduzeća i spas za njegovih radnike", rekao je Šegvić za Hinu. Time što je Europska komisija odobrila program restrukturiranja Brodosplita ukida se zabrana ugovaranja poslova tom poduzeću, kazao je Šegvić. Europska komisija je jučer odobrila plan za restrukturiranje splitskog brodogradilišta Brodosplit i njegove podružnice Brodogradilišta specijalnih objekata (BSO), potvrdila je glasnogovornica povjerenika za tržišno natjecanje Joaquina Almunie. Hrvatska se u dogovoru s Europskom komisijom odlučila restruktirati brodogradilišta koja opstaju zahvaljujući državnim potporama kroz njihovu privatizaciju. Komisija je zabranila brodogradilištima da primaju nove narudžbe za gradnju brodova dok ne podnesu održavi plan restrukturiranja, stoga je današnja odluka od velike važnosti za splitsko brodogradilište.

ZAGREB - Mlađi muškarac smrtno je stradao od posljedica propucavanja koje se dogodilo kasno sinoć u zagrebačkoj ulici Jarun, doznaje se u zagrebačkoj policiji. Do pucnjave je došlo, kazao je Hini u telefonskom razgovoru dežurni voditelj zagrebačkog OKC-a, u ulici Jarun kod kućnog broja 28, a propucani mlađi muškarac je vozilom Hitne medicinske pomoći prevezen u Kliničku bolnicu "Sestre milosrdnice". Pokušana je reanimacija propucanog mladića, no bezuspješno, doznaje se u policiji. Dojavu o pucnjavi policija je zaprimila oko 22,45 sati, a o pojedinostima slučaja izvjestit će nakon provedenog očevida.

ZAGREB - Jedna je osoba smrtno stradala sinoć u teškoj prometnoj nesreći na cesti D3 na čvoru Komin, izvijestila je policija. U nesreći, koja se dogodila u 20,45 sati, sudjelovala su dva vozila.

ZAGREB - Prosvjed hrvatskih branitelja pod nazivom "Stop progonu hrvatskih branitelja" održat će se danas u 13 sati na Trgu bana Josipa Jelačića u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja "1990-1996" na kojem će, kako se najavljuje, sudjelovati i predstavnici hrvatskih radnika, seljaka, ribara, dok će sedamnaest stradalničkih i braniteljskih udruga sutra u 11 sati početi radni sastanak u Policijskoj akademiji. Organizator prosvjeda, Udruga hrvatskih branitelja "1990-1996", naglašava u svom letku da je "prosvjed izraz javnog nezadovoljstva jalovom politikom vlade Republike Hrvatske i državnog odvjetništva prema vrednotama proizašlih iz Domovinskog rata, kao i općim gospodarskim i socijalnim stanjem u koje je dovedena država". Na skupu će, kako se najavljuje, govoriti predstavnici hrvatskih branitelja kao što su Petar Janjić Tromblon, umirovljeni general Željko Sačić, Ilija Ačkar, Renato Šelj.

RIJEKA - Drama "Euridice (Euridika)" američke spisateljice Sarah Ruhl premijerno je izveo sinoć u riječkom Hrvatskom kulturnom domu ansambl Talijanske drame HNK "Ivana pl. Zajca". Redatelj predstave je Lawrence Kiiru, podrijetlom iz Afrike. Ruhl, suvremena američka književnica, u ovoj drami je obradila poznati mit o Orfeju koji silazi u podzemlje kako bi vratio svoju preminulu Euridiku. U njenoj obradi, ova tema se sagledava iz Euridikina gledišta, pa se pojavljuje i lik njena oca kojeg sreće u podzemlju. Dramaturginja je Laura Marchig, scenograf Stefano Katunar, kostimografkinja Manuela Paladin-Šabanović, Žak Valenta zadužen za scenski pokret i oblikovatelj svjetla Deni Šesnić. Nastupili su Rosanna Bubola u naslovnoj ulozi, Giuseppe Nicodemo, Piergiuseppe di Tanno, Woody Neri, Elvia Nacinovich, Elena Brumini, Alida Delcaro i Žak Valenta. U predstavi važnu ulogu ima i glazba dijelom temeljena na afričkim ritmovima i bosanovi skladatelja i autora obrada Darka Jurkovića. Uz njega glazbu su na sceni izvodili pjevačica Alba Nacinovich i bubnjar Tonči Grabušić.

ŽUPANJA - Priredbom "Kod konjarskih vatri" tijekom koje je oživljen stari graničarski običaj noćnoga čuvanja konja na ispaši iz vremena raspada šokačkih obiteljskih zadruga, u Županji je počelo 44. šokačko sijelo, najveća priredba tradicijske kulture županjske Posavine. Brojni Županjci imali su prigodu pogledati uprizorenje otmice lijepe Šokice koju su majci "ukrali" Osmanlije. Graničarska postrojba, međutim, otputila se za otmičarima i preotela Šokicu. U programu su sudjelovali članovi Kulturno-umjetničkog društva "Šokadija" iz Strizivojne, muških pjevačkih skupina "Bače" iz Bošnjaka i "Poljari" iz Šiškovaca, pjesnik Zvonimir Stjepanović, gajdaš i dvojničar Adam Svirčevič, županjsko Gradsko amatersko kazalište te Konjogojske udruge "Stari Graničar" i Povijesne postrojbe "Serežani" Županja. Na 44. šokačkom sijelu, koje se održava od 25. veljače do 8. ožujka pod geslom "Kovač kuje, daleko se čuje", bit će održano 20-ak tradicijskih, folklornih, kulturnih i zabavnih priredaba.

OSIJEK - U Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku sinoć je praizvedena dramska komedija u tri čina "Vedri duh" Noela Cowarda u režiji Aide Bukvić, priča o "susretima" živih i mrtvih, o ljubomori, posesivnosti, muško-ženskim odnosima i bivšim vezama. U središtu radnje je uspješan književnik Charles Dominion i njegova supruga Ruth, koju uznemiruje duh njegove prve supruge Elvire. Ruth je tumačila Tatjana Bertok-Zupković, a Elviru Ivana Soldo. Radnja "Vedrog duha" događa se u Drugom svjetskom ratu, a u osječkoj je izvedbi pomaknuta više od desetljeća unazad, u vrijeme art-decoa i velikih društvenih raslojavanja, što je, po mišljenju redateljice, preslika današnjeg vremena. Redateljica Bukvić je rekla kako je u nas, nažalost, engleski pisac Noel Coward nepravedno zapostavljen, premda je riječ o poznatu dramatičaru, skladatelju i komediografu. Komedija "Vedri duh", kojoj je autor dao podnaslov "nevjerojatna farsa u tri čina", obiluje profinjenim humorom. Djelo je posebno zanimljivo jer govori o vječnom zanimanju čovjeka za onostrano, rekla je. U predstavi su još nastupili Aleksandar Bogdanović, Ana Stanojević, Anita Schmidt, Mira Perić-Kraljik i Milenko Ognjenović. Dramaturg je Boris Senker, scenograf Ivo Knezović, kostimografkinja Saša Došen, a glazbu su skladali Branko Kostelnik i Roderick Novy.

(Hina) xrkor yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙