FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 15. veljače 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Danas je Nacionalni dan djece oboljele od malignih bolesti koji se obilježava kao podsjetnik na teške bolesti od kojih u Europi godišnje obolijeva 16,5 tisuća djece u dobi do 15. godine, dok je u Hrvatskoj godišnje stotinu novooboljele djece od malignih bolesti, priopćilo je Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi. Maligne bolesti u dječjoj dobi su rijetke, ali usprkos tome predstavljaju drugi uzrok smrtnosti djece, odmah poslije prometnih nesreća. Kod djece one imaju posebnu socijalno-medicinsku dimenziju, jer pogađaju obitelj koja predstavlja primarno okruženje bolesnog djeteta i u kojem je nužno djetetu pružiti ljubav i adekvatnu skrb. Zato je, ističu u Ministarstvu zdravstva, važno pomoći roditeljima u prevladavanju svakodnevnih teškoća s kojima se suočavaju. Pod pokroviteljstvom ministarstva Nacionalni dan djeteta oboljelog od maligne bolesti obilježavaju danas u Splitu Klub roditelja djece oboljele i liječene od malignih bolesti Sanus te Mreža roditelja kroz Republiku Hrvatsku okruglim stolom na temu "Mostovima zajedničke suradnje omogućimo djeci oboljeloj i liječenoj od malignih bolesti najbolja liječenja, te život poslije njih".

ZAGREB - Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva raspisalo je natječaj za financiranje projekata nevladinih udruga za područje zaštite okoliša i prostora. Ove će se godine dodijeliti ukupno 900 tisuća kuna, pri čemu će prednost u ostvarivanju financijske potpore imati projekti koji se odnose na prioritetna područja zaštite okoliša i prostora, utvrđenih na temelju stanja okoliša u Hrvatskoj i preuzetih međunarodnih obveza, priopćilo je danas ministarstvo okoliša. Od 1999. godine to je ministarstvo za provedbu 379 odabranih projekata i programa dodijelilo udrugama financijsku potporu u ukupnom iznosu od gotovo 20 milijuna kuna. Natječaj je objavljen u današnjem "Vjesniku", a nalazi se i na web stranici Ministarstva www.mzopu.hr. Rok za podnošenje prijedloga je 30 dana.

ZAGREB - Povjerenstvo za gerijatriju Ministarstva zdravstva predložilo je ministru Darku Milinoviću da se u sljedećoj fazi kategorizacije, kada na red dolaze specijalne bolnice, Specijalna bolnica za plućne bolesti u Rockfellerovoj ulici prenamjeni u bolnicu za gerijatriju, koja će pokrivati potrebe Zagrepčana za palijativno-gerijatrijskom skrbi. Predsjednica Povjerenstva prim. Spomenka Tomek-Roksandić ističe kako su potrebe u Zagrebu za jednom takvom specijaliziranom ustanovom nužne s obzirom na 17 posto građana starijih od 65 godina. "U Zagrebu je danas svaki treći, a u nekim kvartovima svaki drugi stanovnik stariji od 65 godina i treba mu gerijatrijska skrb kao vid produženog liječenja i prevencije komplikacija postojećih bolesti", kaže predsjednica Povjerenstva.

ZAGREB - Odbor za međugradsku i međunarodnu suradnju zagrebačke Gradske skupštine na današnjoj je sjednici primio na znanje izvješće o radu gradonačelnika za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca 2010. te prihvatio prijedlog programa međugradske i međunarodne suradnje Zagreba za 2011. godinu. Pročelnik Ureda gradonačelnika Miro Laco istaknuo je da je prioritet priprema za strukturne fondove te suradnja s gradovima strateškim partnerima. Najavio je da će se pristupiti izradi sporazuma s poljskom Varšavom i Krakovom, gradom prijateljem Zagreba, o suradnji oko korištenja sredstava iz europskih fondova. Član Odbora Srđan Subotić (SDP) predložio je i da se posjet gradskog izaslanstva Kini krajem prošle godine također uvrsti u izvješće i specificiraju njegovi okvirni troškovi, što je podržala i članica Odbora Mirjana Pavoković (SDP) i predsjedavajuća Odbora Melita Mulić (SDP), koja je, uz ostalom ocijenila da su izvješća stručnih službi Gradske uprave sve bolja.

GOSPIĆ - Zbog lažiranja putnih troškova trojica su policajaca ličko-senjske Policijske uprave udaljena iz službe i protiv njih je podnesena kaznena prijava, izvijestila je danas ta PU. Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da su od 1. rujna 2010. do 31. siječnja ove godine lažnim prikazivanjem činjenica o broju putovanja na posao i s posla sebi pribavili protupravnu imovinsku korist od 28 tisuća kuna te tako oštetili državni proračun.

RIJEKA - U prometnoj nesreći jutros je oko 6,30 sati u Rijeci poginuo 22-godišnji vozač, izvijestila je primorsko-goranska Policijska uprava. Nesreća se dogodila kada je 22-godišnjak, pretječući svojim "peugeotom 106" jedan automobil i u pokušaju da izbjegne nailazeći automobil iz drugog smjera. skrenuo ulijevo i udario u parkirano teretno vozilo. Mladić je umro na mjestu nesreće.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙