FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 23. veljače 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

VELIKA GORICA - Tvrtka Delt papir, koja je u sastavu Tardi grupe, danas je pustila u rad postrojenje za proizvodnju papirnate galanterije u koji je uloženo 18,5 milijuna kuna. U novom postrojenju proizvodit će se papirnati kuhinjski ubrusi i toaletni papir, a nalazi se u unajmljenim prostorima Industrogradnje u Donjoj Lomnici u blizini Velike Gorice. Pogon je u rad svečano pustio predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović koji je rekao da je riječ o dobroj vijesti koja svjedoči da nije sve sivo i besperspektivno i da ima onih koji znaju i mogu uspješno investirati i proizvoditi. "Zarađujte za sebe, svoje obitelji i radnike. Nadam se da ću češće dolaziti na ovakva mjesta", rekao je Josipović. Prema riječima vlasnika Tardi grupe Alena Krajačića i Krune Kišaka, grupa ostvaruje godišnji promet od sto milijuna kuna i ima 140 zaposlenih, a proizvode plasira u Hrvatsku, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju, Bugarsku. Planovi tvrtke uključuju proboj na zapadnoeuropska tržišta i na police velikih trgovačkih lanaca kroz trgovačke robne marke.

ZAGREB - Premijerka Jadranka Kosor i čelnici pet sindikalnih središnjica na današnjem sastanku u Banskim dvorima dogovorili su da će u iduća dva tjedna organizirati još četiri sastanka na kojima bi raspravljali o cijenama hrane, nezaposlenosti, nelikvidnosti i drugim gorućim problemima. Idućeg tjedna Vlada će organizirati sastanak s najvećim proizvođačima i trgovcima hranom, na koji će pozvati i predstavnike sindikata, kako bi zajednički došli do rješenja u vezi cijena glavnih prehrambenih artikala, prije svega kruha i mlijeka, izjavila je Kosor novinarima. Za slijedeći tjedan najavila je i sjednicu povjerenstva za nezaposlenost, a za Vladu je važno i što je moguće prije, po mogućnosti već slijedeći tjedan, sazvati sjednicu Gospodarsko-socijalnog vijeća na kojoj će se razmatrati problem nezaposlenosti, neisplate plaća, nelikvidnosti i sl. U roku dva tjedna organizirao bi se još jednog sastanka sa sindikalcima na kojem bi bili i predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca. Koordinator sindikalnih središnjica Vilim Ribić naglasio je da se razgovaralo i o bankarskom sustavu, porezu na banke, mađarskom iskustvu, porezu na kamate, te "mogućoj dekoncentraciji vlasništva banaka" jer dvije banke drže 42 posto bankarskih potencijala. Želimo da banke daju svoj doprinos prevladavanju krize, kao što su dali neki poslovni sektori i stanovništvo, jer banke, osiguranje i leasing kuće jedini su pobrali vrhnje u ovim teškim danima za državu, građane i radne ljude, ustvrdio je Ribić.

ZAGREB - Novi predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca je Ivan Ergović, predsjednik Uprave Nexe grupe, a izabran je na današnjoj sjednici Vijeća članova HUP-a, priopćeno je iz HUP-a. Ergović će dužnost predsjednika HUP-a obavljati naredne četiri godine i na toj će poziciji zamijeniti dosadašnjeg predsjednika Damira Kuštraka. U svom govoru nakon izbora za predsjednika HUP-a, Ergović je rekao da HUP ne zanima tko će biti na vlasti već bolji uvjeti poslovanja. Kazao je da zahtjevi za unapređenje poslovnog okruženja moraju biti još snažniji nego dosad jer nas je dosadašnje upravljanje državom dovelo u stanje u kojemu se nalazimo, prenose se u priopćenju Ergovićeve riječi. Gospodarstvo je, po njegovoj ocjeni, pritisnuto prevelikim porezima i neporeznim nametima, vrlo nestimulativnim radnim zakonodavstvom, neučinkovitom javnom upravom i sporim pravosuđem, antipoduzetničkom i antiinvesticijskom klimom te nepodnošljivom javnom potrošnjom osnaženom raznim netransparetnim i često neracionalnim transferima iz središnjeg državnog proračuna.

ZAGREB - Svjetska banka će zajmom od 20,8 milijuna eura pomoći Hrvatskoj kao zemlji kandidatkinji da se uspješno pripremi za integraciju u Europsku uniju u području zaštite okoliša, a ugovor o tom zajmu jučer su potpisali ministrica financija Martina Dalić i direktor Svjetske banke za središnju Europu i baltičke zemlje Peter Harrold, priopćeno je danas iz Ureda Svjetske banke u Hrvatskoj i Ministarstva financija. "Hrvatska je već učinila velike korake u zaštiti prirode i očuvanju svojih svjetski poznatih parkova i prelijepe obale. Kako se bliži članstvo u EU, uvjeti za zaštitu prirode sve su zahtjevniji te su, prema iskustvima prijašnjih zemalja kandidatkinja za ulazak u EU, jedni od najstrožih za ispunjavanje", rekao je Harrold. Projekt integracije Natura 2000 pomoći će nizu institucija u području zaštite prirode da uspostave integriranu ekološku mrežu koja će biti usklađena sa zakonodavstvom EU iz područja zaštite prirode kao i s direktivama o pticama i staništima, svrha kojih je unaprijediti sadašnji sustav zaštite prirode.

RIJEKA - Lučka uprava Rijeka i tvrtka Viadukt potpisali su danas u Rijeci ugovor za izgradnju ulazno-izlaznog punkta kontejnerskog terminala Brajdica u riječkoj luci, vrijednosti oko 17 milijuna kuna. Tim ulazno-izlaznim punktom omogućit će se spoj na cestu D-404, koja spaja središte Rijeke i riječku obilaznicu, i time je najbrža izravna veza s hrvatskom mrežom autocesta. Na taj će se način ukloniti kamionski promet kojeg stvara kontejnerski terminal iz središta Rijeke te znatno pospješiti odvijanje prometa u gradu. Na punktu će se izgraditi i zgrada sa sadržajima namijenjenim carini, policiji, zaštitarskoj službi i špediciji. Predviđeni rok gradnje je osam mjeseci. Izgradnja izlazno-ulaznog punkta sastavni je dio druge faze proširenja kontejnerskog terminala na Brajdici. Cesta D-404, na koju će se spajati ulazno-izlazni punkt, trebala bi, po najavama, biti otvorena tijekom travnja, kazao je Hlača.

ZAGREB - Sektor nautike u Hrvatskoj usprkos recesiji svake godine bilježi napredak, pa je tako bilo i prošle kada je u hrvatsko teritorijalno more uplovilo više od 58.000 različitih plovila, što je dva posto više nego 2009., a s njima je došlo 320.000 nautičara, istaknuo je državni tajnik za more u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Mario Babić otvarajući danas na Zagrebačkom velesajmu jubilarni 20. sajam nautike. Sajam se održava do 27. veljače, a u četiri paviljona izlaže 350 izlagača iz 31 zemlje. Sajam ove godine, za razliku od prijašnjih, nema skupih i mega plovila, ali ima dosta izloženih plovila male i srednje veličine, posebno domaćih proizvođača. Među njima je i deset premijera. Uz plovila, na sajmu nautike izloženi su i brodski motori, oprema za ronjenje, ribolov, jedrenje te nautička odjeća i obuća.

ZAGREB - Vipnet je u prošloj godini ostvario 451,9 milijuna eura prihoda ili 5,2 posto manje u odnosu na godinu prije, a 2010. je zaključio povećanjem baze korisnika za 5,6 posto, odnosno sa 2,7 milijuna korisnika, izvijestili su danas iz te tvrtke. Financijske rezultate objavila je danas Telekom Austria Grupa u Beču, čiji je Vipnet član. Iz Vipneta napominju kako je program upravljanja troškovima utjecao na zaustavljanje pada operativne dobiti (EBITDA) koja je na kraju 2010. iznosila 150,5 milijuna eura. Dobit prije kamata i poreza (EBIT) iznosila je 82,9 milijuna eura. Posebni porez na mobilnu industriju utjecao je i na ukupne investicije, no unatoč tome, Vipnet je prošle godine uložio 48,3 milijuna eura u dugoročnu strategiju osiguravanja kvalitete usluga i pokrivenosti Vip mrežom te inovativnih proizvoda i usluga. Vipnet je povećao i svoj ukupni tržišni udio na 43,1 posto, što je povećanje za 0,5 posto, navode iz te tvrtke.

ZAGREB - U današnjem trgovanju na Zagrebačkoj burzi indeksi stagniraju, a u najvećem je fokusu investitora dionica HT-a, kojom je ostvareno više od polovine prometa a i cijena joj je nakon sedam dana gubitaka u plusu. Crobex indeks bio je oko podneva u minusu 0,05 posto, na 2.264 boda, dok je Crobex10 bio u plusu za toliko, na 1.242 boda. Redovni promet dionicama dosegnuo je 12 milijuna kuna, što je otprilike 2 milijuna manje nego jučer u ovo doba. Dionicom HT-a do podneva je ostvareno 6,3 milijuna kuna prometa, a cijena joj je ojačala 0,33 posto, na 283,73 kune. Time je prekinut njezin negativni 7-dnevni niz tijekom kojeg je oslabila 9,5 posto. Najbliže milijunskom prometu su dionice Ine i Adrisa, kojima je ostvareno više od 750.000 kuna. Pritom je dionica Ine u minusu 0,6 posto, na 3.627 bodova, a povlaštena dionica Adrisa više od 2 posto, na 269,99 kuna. Među likvidnijim izdanjima, po rastu cijene za 4 posto izdvaja se dionica Dom Holdinga, a po padu cijene za više od 5 posto dionica Kaštelanskih staklenika.

ZAGREB - Kuna je na današnjoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke oslabila prema euru za 0,04 posto u odnosu na jučerašnju tečajnicu. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 7,409312 kuna. Kuna je pak ojačala prema drugim važnijim valutama, prema američkom dolaru za 0,54 posto, britanskoj funti za 0,27 posto i švicarskom franku za 0,16 posto. Srednji tečaj dolara na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a iznosi 5,403524 kuna, funte 8,760123 kune, a franka 5,757936 kuna.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙