FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 17. veljače 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Otkupna cijena mlijeka trebala bi pratiti povećanje cijena stočne hrane, odnosno trebala bi porasti barem 20 posto, izjavio je danas predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka Igor Rešetar uoči skupštine saveza. Cijena stočne hrane rasla je 60 do 70 posto, a uzme li se u obzir da stočna hrana čini 50 posto troškova, otkupna bi cijena mlijeka trebala ići gore barem 20 posto, kazao je Rešetar napominjući kako se danas sa svim tvorničkim premijama za mlijeko prve klase dobije 2,5 kune po litri. Rešetar je istaknuo i kako je cijena mlijeka zadnja tri mjeseca rasla tri do pet lipa mjesečno, no u zadnjih je godinu dana pala za više od kunu, pa to zadnje povećanje nije dovoljno jer je cijena stočne hrane porasla mnogo više. Zbog toga proizvođači ne mogu biti konkurentni, ističe. Tražimo da otkupna cijena prati kvalitetu i da kod nas vrijede parametri kao i u ostalim europskim zemljama. To je 3,7 posto mliječne masti, a ne 4,2 posto kao što je sada, kazao je Rešetar. Otkupna cijena mlijeka je oko 2,5 kn/l, mljekare su rekle da su njihovi troškovi dorade i prerade 1,6 kuna, što znači da bi cijena mlijeka u maloprodaji trebala biti ispod pet kuna, a ona je puno veća od toga, kazao je Rešetar. Istaknuo je i kako zadnja dva mjeseca pokušavaju stupiti u kontakt i dogovoriti neke uvjete s Ministarstvom poljoprivrede i mljekarama vezano oko cijene mlijeka, no do tog sastanka još nije došlo.

ZAGREB - Nepodmirene obveze pravnih osoba i obrtnika u Hrvatskoj su na kraju prosinca prošle godine premašile iznos od 35,8 milijardi kuna, što je za 782,3 milijuna kuna više nego u mjesecu prije, a za 8,7 milijardi kuna ili za 32,1 posto više nego u istom razdoblju prethodne godine, pokazuju podaci Financijske agencije. Pritom je ukupni iznos nepodmirenih naloga za plaćanje 33.521 insolventne pravne osobe sa 48.807 zaposlenih krajem 2010. iznosio 29,5 milijardi kuna, dok su neplaćene dospjele obveze 42.139 fizičkih osoba odnosno obrtnika sa 25.040 zaposlenih iznosile gotovo 6,3 milijardi kuna. Podaci Fine, koji se prenose u publikaciji "Gospodarska kretanja" Hrvatske gospodarske komore, pokazuju da je 2010. druga uzastopna godina viskog pogoršavanja likvidnosti i novčanih tokova u realnom sektoru. U razdoblju od te dvije krizne godine vrijednost dospjelih nepodmirenih naloga povećala se za čak 17,3 milijarde kuna ili za 93,7 posto, broj poslovnih subjekata s blokiranim računima porastao je za 23,3 tisuće ili za 44,4 posto, a broj zaposlenih u njima za gotovo 17 tisuća ili 32 posto. Analitičari Centra za makroekonomske analize HGK primjećuju kako je indikativno da 84 posto ukupne vrijednosti nepodmirenih naloga čine neplaćanja duža od 360 dana, u čemu je vjerojatno velik dio onih višegodišnjih i to od tvrtki koje ne postoje već godinama.

ZAGREB - Hrvatska je u zaštiti intelektualnog vlasništva najvećim dijelom ispunila standarde Europske unije uspostavivši primjeren institucionalni okvir i praksu, rečeno je da konferenciji Intelektiv u organizaciji Američke gospodarske komore u Hrvatskoj i tvrtke Vernexo. Veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj James B. Foley kazao je da aktualna Vlada i one koje dolaze nakon nje moraju raditi na unapređivanju investicijske klime, a zaštita intelektualnog vlasništva po njegovom je mišljenju važan dio tih nastojanja. Inovacije, kreativnost i tehnološki napredak posebno su bitni za male zemlje, kao i zaštita intelektualnog vlasništva koju investitori promatraju kao sastavnicu konkurentnosti, smatra Foley. Prema podacima koje je iznijela zamjenica ravnatelja Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo Ljiljana Kuterovac, kriza je negativno utjecala na broj patentnih prijava i prijava zaštite žiga u Hrvatskoj. Tako je broj patentnih prijava u 2009. pao u odnosu na 2008. godinu za 25 posto, a u manjoj mjeri nastavljen je i u 2010. godini. Kod zaštite žiga, u 2009. zabilježen je pad u odnosu na prethodnu godinu između 23 i 24 posto, a u 2010. trend se stabilizirao.

ZAGREB - Hrvatska udruga sindikata (HUS) pozdravila je danas SDP-ov prijedlog osnivanja radnih i socijalnih sudova te podsjetila na obvezu koju je Vlada preuzela potpisavši sa sindikatima 23. studenoga prošle godine sporazum u kojem stoji da će u roku godine dana organizirati specijalizirane radne sudove. SDP-ov prijedlog, međutim, napali su HDZ-ovi zastupnici Boris Kunst i Ana Lovrin ocjenivši kako je to "deplasirano i politikantsko rješenje". Stajališta Ane Lovrin i Kunsta protiv uvođenja radnih sudova uistinu čude i dovode do pitanja tko predstavlja i zastupa politiku HDZ-a: premijerka Jadranka Kosor koja je potpisala sporazum sa sindikatima ili zastupnici Lovrin i Kunst, ističe HUS u priopćenju. HUS stoga drži kako bi se u cilju otklanjanja tih dvojbi predsjednica Vlade morala očitovati javno, nedvosmisleno i bez odlaganja.

ZAGREB - Ukupan otkup i prodaja proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u Hrvatskoj je u 2010. iznosio 7,9 milijardi kuna, što je 1,7 posto manje u odnosu na 2009. godinu, podaci su Državnog zavoda za statistiku. Pritom je prodaja iz vlastite proizvodnje poslovnih subjekata iznosila 4,7 milijardi kuna, što je za 1,1 posto više nego u godini ranije. Vrijednost otkupa od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava smanjena je pak za 5,6 posto i iznosila je nešto više od 3,15 milijardi kuna. U strukturi ukupnog otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u 2010. godini grubo obrađeno drvo ima udjel od 16 posto, a slijedi sirovo kravlje mlijeko s udjelom od 14,6 posto. Žitarice u strukturi ukupnog otkupa i prodaje imaju udio od 13,4 posto, žive svinje od 9,8 posto, živa goveda od 8,8 posto, uljano sjemenje i plodovi od 6,3 posto, živa perad ima udio od 6,1 posto itd.

ZAGREB - Poljoprivredna tvrtka Vupik, iz sastava koncerna Agrokor, u prošloj je godini ostvarila dobit od 105,5 milijuna kuna, za razliku od godine ranije kada je zabilježen gubitak od 434,5 milijuna kuna, podaci su iz nekonsolidiranog financijskog izvješća tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi. Ukupni su prihodi Vupika u prošloj godini iznosili 472,17 milijuna kuna i povećani su 166,9 posto. Vupik je lani smanjio ukupne rashode, za 40 posto, na 366,5 milijuna kuna. U objašnjenju poslovnih rezultata se navodi kako na ovakav financijski rezultat značajan utjecaj imaju izvanredni-ostali prihodi koji su rezultat otpisa obveza u postupku restrukturiranja te izvanredni-ostali rashodi, koji zu rezultat vrijednosnog usklađenja imovine. Izvanredni prihodi u 2010. iznose 256,6 milijuna kuna, a izvanredni rashodi 36,5 milijuna kuna. U 2010. u Vupiku su izvršene promjene u vlasničkoj strukturi, većinski vlasnik postao je Agrokor s 55,77 posto udjela. Ukupna ulaganja u Vupik tijekom 2010. iznose 323 milijuna kuna.

ZAGREB - Nakon tri negativna dana na Zagrebačkoj burzi danas su zaustavljene znatnije prodaje dionica pa indeksi stagniraju, no uz upola niži obujam trgovanja nego jučer. Indeksi su tijekom prijepodneva oscilirali između pozitivnog i negativnog područja. Oko podneva Crobex je bio u minusu 0,12 posto, na 2.269 boda, a Crobex10 0,13 posto, na 1.245 boda. Redovni promet dionicama iznosio je 10 milijuna kuna, što je upola manje nego jučer u ovo doba. Najveći promet ostvaren je do podneva dionicom HT-a, u visini od 3,1 milijun kuna. Nakon tri dana pada, cijene joj se oporavila za 0,84 posto, na 292 kune. Među milijunaše uvrstila se još i dionica Belja, koje je nakon jučerašnjeg pada za više od 18 posto danas oslabila dodatnih 4,3 posto, na 89,9 kuna. Od ostalih burzovnih zbivanja, dionica Vupika završila je u pozitivnoj blokadi zbog skoka cijene za 16,18 posto, na 99,9 kuna. Ta kompanija izvijestila je da je u prošloj je godini ostvarila 105,6 milijuna kuna neto dobiti, nakon gubitka od 434,5 milijuna kuna u 2009. godini.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB), u odnosu na prethodnu tečajnu listu ojačala prema euru za 0,16 posto. Srednji tečaj eura na današnjoj tečajnoj listi HNB-a je 7,398144 kune. Kuna je ojačala i prema američkom dolaru, za 0,52 posto i prema britanskoj funti, za 0,09 posto, a oslabila prema švicarskom franku, za 0,34 posto. Srednji tečaj dolara na današnjoj tečajnoj listi HNB-a je 5,449830 kuna, funte 8,796842 kune, a franka 5,700088 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙