FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: dsta
ZAGREB, 8. veljače 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ĐAKOVO - Preostala imovina propale mlinsko pekarske industrije Đakovštine d.d. u stečaju na idućoj, sedmoj po redu dražbi, bit će ponuđena na prodaju po početnoj cijeni umanjenoj za 25 posto od prethodnog kruga prodaje održanog početkom siječnja kada je početna cijena za preostale dvije hale i jednu česticu bila oko 4,5 milijuna kuna. Odlučio je to Odbor vjerovnika Đakovštine na današnjem zasjedanju, tijekom kojeg je na ulazu u tvrtku prosvjedovalo stotinjak od 520 poljoprivrednika koji su urod Đakovštini predali prije gotovo dvije godine, a koji im do danas nije isplaćen nego je nestao u prošlogodišnoj aferi. Njih 520 predalo je oko 8000 tona uroda vrijednih 6,7 milijuna kuna. Oni nisu ušli u prošlogodišnje vladino obeštećenje kada je država za predano, a nestalo žito iz đakovačkih silosa, obeštetila oko 2000 seljaka. Problem 520 poljoprivrednika utvrđen je naknadno, a većinom je riječ o onima što su fakturirali predanu robu. Ljetos im je država nagovijestila da bi se njihov problem mogao riješiti na način da se Ministarstvo financija odrekne prava nad jednom od hala preostalih za prodaju, a čija je prvotna vrijednost bila 7,2 milijuna kuna. No, nakon prošle dražbe, vrijednost joj je smanjena na 2,7 milijuna kuna, a uz dodatnih 25 posto smanjenja, past će na 2,02 milijuna kuna, zbog čega seljaci strahuju da ni njenom prodajom neće biti namireni.

SISAK/ZAGREB - Izvoznici Sisačko-moslavačke županije na današnjem su sastanku u sisačkoj Županijskoj gospodarskoj komori istaknuli kako se protive najavljenom ukidanju carinskih ispostava u Sisku i Kutini, izviješteno je iz te komore. Gospodarstvenici te županije, koji ostvaruju promet u vanjsko trgovinskoj razmjeni od gotovo jedne milijarde dolara te imaju suficit od 142 miliona dolara, smatraju da je ukidanje carinskih ispostava u Sisku i Kutini direktan udar na gospodarstvo i stvaranje nepovoljne poduzetničke klime kroz upitnost daljnjih investicija u nekim tvrtkama, te napominju da bi javna uprava trebala biti u službi gospodarstva, a ne obrnuto. Smatraju da bi se gašenjem carinskih ispostava u Sisku i Kutini bitno narušila konkurentnost kroz povećanje troškova poslovanja i to posebno u dijelu transportnih troškova. Poseban problem nastao bi kod osjetljivih roba, kod kojih je vrlo važno promptno carinjenje po dolasku u carinsku ispostavu. Kod lohn poslova, posebno u tekstilu, također je vrlo važno vrijeme carinjenja te svako produžavanje tih rokova može dovesti do raskida dosadašnjih ugovora, a time i otpuštanja radnika.

ZAGREB - Čelnici tvrtki HŽ Cargo i njemačkog DB Schenkera na današnjem su sastanku razmotrili mogućnosti suradnje društava DB Schenker Croatia i DB International u HŽ-ovim aktivnostima i projektima, priopćeno je iz HŽ-a. Jedan od povoda sastanka bilo je uvrštenje Hrvatske među 32 zemlje u kojima Deutsche Bahn (Njemačke željeznice) vidi priliku za razvoj svojih poslovnih aktivnosti. Na sastanku su utvrđeni zajednički interesi za suradnju u željezničkoj industriji, izgradnji infrastrukture i teretnom prijevozu, prvenstveno na desetom paneuropskom koridoru, a zatim i na drugim strateškim koridorskim pravcima. Govorilo se i o mogućnostima suradnje hrvatskih i njemačkih stručnjaka u infrastrukturnim projektima. Tako je veliki interes iskazan za suradnju u izgradnji pruge na dionici Dugo Selo - Novska te modernizaciji zagrebačkog Glavnoga kolodvora. Predstavnici HŽ-a izrazili su zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom koja će rezultirati zaključivanjem strateškog sporazuma o suradnji Hrvatskih i Njemačkih željeznica, čije se potpisivanje očekuje krajem veljače, kaže se u priopćenju.

PULA - Zbog nekoordiniranosti i birokratske nebrige vlade i ministarstava i dalje je upitan opstanak i preživljavanje Tvornice električnih strojeva i uređaja (TESU), kazao je glavni povjerenik "Uljanikove" podružnice Sindikata Istre i Kvarnera Rajko Kutlača na današnjoj konferenciji za novinare u Puli. Po njegovim riječima, premda je vlasničko pitanje riješeno te je vlada preko ministarstva financija postala stopostotni vlasnik tvrtke "Uljanik - TESU", problemi toga perspektivnog izvoznika i dalje se teško rješavaju, uz zanemarivo sudjelovanje vlasnika. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, kazao je Kutlača, traži od "Uljanik TESU-a" potpisivanje sporazuma o koncesiji kao da je TESU još sastavni dio "Uljanika" i kao da je TESU-ovo pomorsko dobro riješeno sporazumom između vlade i pulskog brodogradilišta. Iako je bilo planirano, to se, podsjetio je, nije dogodilo, već je TESU izdvojen iz paketa unatoč činjenici da ta tvrtka zauzima 31 tisuću hektara ili 10 posto površine o kojoj se raspravljalo kad se rješavalo "Uljanikovo" pomorsko dobro. "Umjesto sporazuma o pomorskom dobru u TESU je stigao spomenuti sporazum o koncesiji, koji je nadzorni odbor odbio potpisati, a na temelju kojeg bi ta tvrtka trebala državi uplaćivati pola milijuna kuna na godinu", kazao je Kutlača.

ZAGREB - Geoinformacijska i geodetska tvrtka Geofoto sklopila je s rumunjskom Nacionalnom agencijom za katastar i registraciju zemljišta dva ugovora o suradnji vrijedna sedam milijuna kuna, priopćeno je iz Geofota. Glavnina suradnje odnosi se na pomoć u strukturiranju i upravljanju nacionalnom infrastrukturom prostornih podataka što bi trebalo olakšati kontrolu i upravljanje prostornim podacima, urediti katastar i zemljišne knjige i tako privući investitore. Ugovori su potpisani tijekom posjeta čelnika Geofota Rumunjskoj u sklopu kojeg je predsjednik Uprave Geofota Zvonko Biljecki održao radionicu "Osposobljavanje Agencije za istraživanje i razvoj".

ZAGREB - Dionički indeks Zagrebačke burze Crobex danas je pao za 0,08 posto, na 2.309,29 bodova, a Crobex10 smanjen je za 0,30 posto, na 1.270,52 boda. Redovni promet na burzi iznosio je 29,5 milijuna kuna, a promete veće od milijun kuna imalo je šest dionica. Najveći promet, od 7,7 milijuna kuna, ostvaren je trgovanjem dionicom HT-a kojoj je cijena pala za 0,08 posto, na 308,75 kuna. Dionica Belja poskupila je pak za 7,90 posto, na 98,19 kuna, a imala je nešto više od 3,6 milijuna kuna prometa. Cijena dionice Ine ostala je na jučerašnjih 3.650 kuna, uz promet od blizu 3,6 milijuna kuna. Nešto više od dva milijuna kuna iznosio je promet dionicom Ingre kojoj je cijena pala za 2,28 posto, na 16,30 kuna. Cijena povlaštenoj dionici Adris grupe smanjena je za 0,99 posto na 280 kuna, a imala je promet od 1,4 milijuna kuna. Dionica Optima telekoma poskupila je za 15,16 posto, na 38,52 kune, a promet tom dionicom iznosio je 1,07 milijuna kuna.

ZAGREB - Danas, posljednjeg dana održavanja obvezne pričuve, na Tržištu novca potražnja je znatno skočila, ponajviše za pozajmice na rok od mjesec dana, koja je većim dijelom i podmirena. Danas je prijavljeno čak 836 milijuna kuna potražnje, otprilike 14 puta više nego jučer. Istodobno, ponuda je uvećana na 1,06 milijardi kuna. Većina prometa odnosila se pozajmice s rokom vraćanja za mjesec dana, kojih je plasirano u visini od 741,36 milijuna kuna. Odobrene su uz prosječnu kamatnu stopu od 1,26 posto, što je 0,06 postotnih bodova više nego jučer. Odobreno je i 59,7 milijuna prekonoćnih pozajmica, po cijeni od 0,49 posto, što je 0,08 postotnih bodova manje nego jučer. Ukupni promet na Tržištu novca danas je dosegnuo 811,06 milijuna kuna, pri čemu je prosječna kamatna stopa uvećana s jučerašnjih 0,59 na 1,21 posto.

(Hina) xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙