FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: dsta
ZAGREB, 9. veljače 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Bonitetna kuća Dun & Bradstreet (D&B) u izvještaju za veljaču i dalje Hrvatsku svrstava u zemlje s blagim rizikom ulaganja, prenosi zagrebačka bonitetna kuća BonLine. D&B smatra da je ekonomski oporavak u Hrvatskoj vrlo spor i krhak, pod utjecajem pogoršanja javnih financija i političke neizvjesnosti. Podsjeća da je ekonomska aktivnost u trećem lanjskom tromjesečju imala blagi zamah, uz rast BDP-a na godišnjoj razini za 0,2 posto, što je prvi rast od zadnjeg kvartala 2008. godine. Taj rast prvenstveno je bio rezultat oporavka privatne potrošnje i još uvijek značajnog rasta izvoza, kaže se u izvještaju. No, dodaje se, bruto investicije u dugotrajnu imovinu pale su za 9,5 posto odražavajući slabu investicijsku aktivnost u privatnom i javnom sektoru, dok je potrošnja države pala peto tromjesečje uzastopno. Štoviše, kažu analitičari D&B-a, najnoviji ekonomski pokazatelji ukazuju da je oporavak bio privremen i da je gospodarstvo u zadnjem prošlogodišnjem tromjesečju izgubilo zamah. Kao rezultat takvih kretanja, D&B je zadržao svoju prognozu o padu BDP-a u 2010. godini od 1,5 posto. Za 2011. prognozira skroman rast od 1,3 posto, a za 2012. rast od 2,1 posto.

ZAGREB - Vlada samo "pogledom prati" kako raste insolventnost u državi, ne radi ništa čak ni kako bi naplatila vlastita potraživanja s osnova neplaćenih poreza i doprinosa, a najveće žrtve takvog ponašanja su 70.000 radnika koji rade, a ne primaju plaće, upozorili su danas Nezavisni hrvatski sindikati. Vlada mora hitno ponuditi mjere za rješavanje problema insolventnosti koja je već dosegla 36 milijardi kuna, istaknuo je predsjednik NHS-a Krešimir Sever na konferenciji za novinare. Od toga se 13,5 milijardi kuna odnosi na neplaćene poreze i doprinose, što svjedoči o nebrizi Vlade prema proračunskim sredstvima u situaciji kada planirani godišnji deficit iznosi 15 milijardi kuna. Još je gore što je većina tvrtki koje ne plaćaju svoje radnike spremno za stečaj koji bi u konačnici značio njihovu likvidaciju i slanje radnika na Zavod za zapošljavanje, pa bi u tom slučaju nezaposlenost u Hrvatskoj skočila na 400.000 ljudi, kaže Sever. Predlažio je Vladi uvođenje obavezne multilateralne kompenzacije među dužnicima, kojom bi se u roku dva-tri mjeseca mogla riješiti trećina dugova. Poslodavcima koji ne isplaćuju plaće u zakonskom roku trebalo bi blokirati račune radi naplate potraživanja, a neisplatu plaća tretirati kao kazneno djelo, smatra sindikat.

ZAGREB - U Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj (HBOR) danas je predstavljeno Hrvatsko kreditno osiguranje (HKO), koje je kao prvo društvo na hrvatskom tržištu specijalizirano za osiguranje naplate potraživanja vezanih za isporuke roba i usluga tijekom prvih šest mjeseci svog poslovanja ostvarilo zaračunatu bruto premiju od 1,55 milijuna kuna. Predsjednik Uprave HKO-a Edvard Ribarić kazao je da trenutno društvo ima 26 osiguranika-hrvatskih izvoznika, većinom iz sektora roba široke potrošnje, prehrambene, papirne i kemijske industrije. HKO je s radom počeo u srpnju prošle godine kao dioničko društvo, temeljni kapital je 37,5 milijuna kuna, a njegovi osnivači su HBOR, koji ima 51 postotni udjel u vlasništvu, te austrijska kreditna institucija Oesterreichische Kontrollbank AG-OeKB s 49 posto vlasništva. Povećanju konkurentnosti hrvatskih izvoznika, jedan je od glavnih razloga osnivanja HKO-a, istaknuo je predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev, dodavši da se HBOR osiguranjem izvoza od političkih i komercijalnih rizika bavi od 1998. od kada je do danas osigurao više od 12,5 milijardi kuna izvoza. HBOR će i dalje nastaviti osiguravati izvoz za neutržive usluge, jer to neće raditi HKO, ali u svemu je poslovanje s HKO-om komplementarno, istaknuo je Kovačev.

ZAGREB - Istraživanje koje je portal posao.hr proveo tijekom prosinca među 944 ispitanika pokazuje kako ugodan fizički izgled donosi prednost prilikom dobivanja posla, kao i u komunikaciji s nadređenima. Tako 80 posto ispitanika smatra da se isplati ulagati u vlastiti izgled na radnome mjestu, dok 4 posto dotjerivanju ne posvećuje nikakvu pažnju. Čak 79 posto ispitanika smatra da su osobe ugodne fizičke vanjštine u prednosti u odnosu na ostale u poslovnom okruženju. U istraživanju su sudjelovale većinom žene u najvećem postotku u dobi od 25 do 34 godine s područja grada Zagreba i Zagrebačke županije. Rezultati su pokazali da 45 posto ispitanika smatra kako je ugodan fizički izgled zaposlenika najčešće prednost prilikom dobivanja posla te da im nadređeni izlaze u susret prilikom obavljanja svakodnevnog posla (34 posto). Njih 48 posto smatra kako to vrijedi podjednako za žene i muškarce, dok ih 35 posto misli kako se samo žene favoriziraju radi izgleda. Oko trećina ispitanika smatra kako fizički izgled ima utjecaja na prihode, dok ih 28 posto ne smatra da osobe ugodnog fizičkog izgleda zarađuju više od ostalih.

ZAGREB - SN Holding danas je izvijestio da su njegovu ponudu za preuzimanje opatijskih Liburnia Riviera Hotela (LRH) prihvatila 294 dioničara kojima je isplatio i od njih preuzeo 13.471 dionicu što predstavlja 4,45 posto dionica, pa SN Holding nakon ponude drži 65,58 posto dionica opatijske tvrtke. SN Holding je u ponudi za preuzimanje isplatio i preuzeo 13.471 otplaćenu dionicu LRH, svaka u nominalnom iznosu od 3.200 kuna, ukupne nominalne vrijednosti od 43,1 milijun kuna, što predstavlja 4,45 posto temeljnog kapitala LRH, navodi se u izvješću o preuzimanju koje je SN Holding objavio na Zagrebačkoj burzi. Nakon ponude za preuzimanje SN Holding drži 198.476 redovnih dionica LRH što predstavlja 65,58 posto upisanog temeljnog kapitala LRH i daju isto toliko glasova na Glavnoj skupštini LRH. U ponudi za preuzimanje SN Holding je dioničarima ponudio 2.250 kuna po dionici. S obzirom na ponuđenu cijenu i u ponudi preuzeti broj dionica, SN Holding je dioničarima za preuzetih 13.471 dionicu platio ukupno 30,3 milijuna kuna.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi indeksi i danas stagniraju, no obujam trgovanja je veći nego jučer, a najveće su dobitnice dionice izvan sastava Crobexa. Crobex indeks bio je oko 12,00 sati u plusu 0,07 posto, na 2.310 bodova, dok je Crobex10 bio u minusu 0,06 posto, na 1.269 bodova. Redovni promet dionicama dosegnuo je 18,5 milijuna kuna, što je otprilike 8 milijuna više nego jučer u ovo doba. Najlikvidnije su dionice HT-a i Ine, s više od četiri milijuna kuna prometa do podneva. Pritom je dionica HT-a pojeftinila 0,44 posto, na 307,59 kuna, a Ine 0,72 posto, na 3.620 kuna. U većem fokusu investitora je i dionica Belja, kojom je ostvareno 1,6 milijuna kuna prometa, a cijena joj je skočila 8 posto. Među milijunaše uvrstila se i dionica Ingre, a cijena joj je pala 1,72 posto. Po skoku cijene izdvaja se dionica Zvijezde, za 7,7 posto, dok je dionica Vupika u pozitivnoj blokadi, nakon što joj je cijena skočila 15,55 posto.

ZAGREB - Kuna je na današnjoj tečajnici Hrvatske narodne banke (HNB) oslabila prema euru za 0,03 posto u odnosu na jučerašnju tečajnu listu. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a iznosi 7,412843 kune. Istodobno su prema kuni oslabile ostale promatrane inozemne valute. Kuna je tako ojačala u odnosu na švicarski franak za jedan posto, vrijednost britanske funte pala je za 0,22 posto, a tečaj američkog dolara niži je za 0,02 posto. Srednji tečaj franka na današnjoj tečajnoj listi HNB-a je 5,631148 kuna, funte 8,738469 kuna i dolara 5,431052 kune.

(Hina) xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙