FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 22. veljače 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) sutra će održati prvu aukciju za model A+, a prosječna bi kamatna stopa na kredite koje bi poduzetnici dobili nakon te aukcije mogla biti oko četiri posto, procjenjuju u Ministarstvu financija iz kojeg najavljuju i skore izmjene zakon o jamstvenom fondu kako bi se poduzetnicima omogućili povoljniji uvjeti državnih jamstava za nove investicijske kredite. U Ministarstvu se doznaje i da su prihodi proračuna u siječnju ove godine bili za 1,8 posto viši nego u siječnju lani, dok su ukupni rashodi niži za 0,4 posto. No, s obzirom na sezonski učinak poreznih prihoda u siječnju, jer npr. uključuje PDV za prosinac, činjenicu da se u siječnju prošle godine primjenjivao krizni porez, te više stope poreza na dohodak, ocjenjuju kako porezni prihod za prvi mjesec potvrđuju da postoje znaci gospodarskog oporavka, ali i da se na temelju podataka samo za siječanj ne smiju donositi zaključci o dinamici proračunskih prihoda za ovu godinu. Najavljujući prvu aukciju HBOR-a za model A+, u Ministarstvu navode da HBOR u ovoj godini za taj model ima na raspolaganju 1,1 milijardu kuna, a kada se doda i 60-postotni iznos banaka što je oko 1,65 milijardi kuna, ukupni je kreditni potencijal 2,75 milijardi kuna. Kreditna kvota HBOR-a za prvu aukciju je sto milijuna kuna, a banke će se za tu kvotu natjecati svojim maržama.

ZAGREB - Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva predstavilo je danas Operativni plan poticanja malog i srednjeg poduzetništva s ukupno 407,9 milijuna kuna u ovoj godini. Radi se o bespovratnim potporama uspješnim poduzetnicima, koji pozitivno posluju i nemaju dugove prema državi i zaposlenima, istaknuo je na konferenciji za novinare ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač. Javni pozivi za projekte iz Operativnog plana bit će objavljeni sutra, 23. veljače. Sredstva su namijenjena za devet poticajnih područja - za konkurentnost i inovacije izdvojeno je 80,2 milijuna kuna, poduzetničku infrastrukturu 54,6 milijuna kuna, povoljno financiranje uz subvencije kamata 41,5 milijuna kuna, obrazovanje za poduzetništvo 5 milijuna, obrtništvo i obrtni registar 18,4 milijuna kuna, sufinanciranje projekata financiranih iz sredstava EU 45,3 milijuna kuna, poticanje međunarodne konkurentnosti 32,3 milijuna kuna, te za rad HAMAG-a i Hrvatskog saveza zadruga, kao i organizaciju Nacionalnog savjetovanja i Registar potpora 30,6 milijuna kuna. Također je za ulaganje u pet fondova za gospodarsku suradnju osigurano 100 milijuna kuna. Fondovi u idućih pet godina trebaju od privatnih ulagača i države prikupiti po milijardu kuna i uložiti ih u konkurentne gospodarske projekte.

ZAGREB - Komentirajući poskupljenja nekih prehrambenih proizvoda, ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač ustvrdio je danas kako ne postoje razlozi, osim sezonskih kretanja cijena, za rast cijena živežnih namirnica. Što se tiče cijena naftnih derivata, one u cijeni hrane sudjeluju s malim postotkom, rekao je Popijač na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen Operativni plan poticanja malog i srednjeg poduzetništva s ukupno 407,9 milijuna kuna u ovoj godini. Ministar gospodarstva očekuje da će zakon tržišta ipak utjecati na cijene, tako da neće doći do znatnijeg poskupljenja prehrambenih proizvoda.

ZAGREB - Stopa registrirane nezaposlenosti, izračunata kao odnos broja nezaposlenih evidentiranih u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje prema ukupnom aktivnom stanovništvu, za siječanj ove godine u Hrvatskoj je iznosila 19,6 posto, objavio je danas Državni zavod za statistiku. To je za 0,8 postotnih bodova veća stopa nego za prošlogodišnji prosinac kada je iznosila 18,8 posto. Na godišnjoj je razini pak stopa registrirane nezaposlenosti za siječanj ove godine za 1,9 postotnih bodova veća nego za isti mjesec 2010. godine kada je iznosila 17,7 posto. Stopa registrirane nezaposlenosti od 19,6 posto najviša je od svibnja 2003. kada je također iznosila 19,6 posto. Registirane nezaposlenosti (broj nezaposlenih u evidencijama HZZ-a) osjetno se razlikuje od anketne nezaposlenosti (na temelju ankete o radnoj snazi, a prema metodologiji Međunarodne organizacije rada). HZZ je u svom izvješću o nezaposlenosti u siječnju procijenio da stopa anketne nezaposlenosti za taj mjesec iznosi 12,6 posto, napominjući da je ta stopa jedina relevantna i usporediva s drugim zemljama. Krajem siječnja u HZZ-u bilo je evidentirano 334.378 nezaposlenih. To je 14.533 osobe ili 4,5 posto više nego krajem prosinca prošle godine, a 24.816 osoba ili 8 posto više nego u siječnju 2010. godine.

ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za prosinac prošle godine iznosila je 5.450 kuna, pokazuju prvi podaci koje je danas objavio Državni zavod za statistiku. Na mjesečnoj razini, u odnosu na prosječnu neto plaću za prošlogodišnji studeni, koja je iznosila 5.584 kune, prosječna neto plaća za prosinac bila je nominalno manja 2,4 posto ili za 134 kune. Za pretpostaviti je da je na to utjecala činjenica da su se uz plaće za studeni, koje su se isplaćivale u prosincu prošle godine, isplaćivale i božićnice. Usporedba podataka o prosječnoj neto plaći za prošlogodišnji prosinac s podacima za isti mjesec 2009. godine pokazuje da je neto plaća za dvanaesti mjesec prošle godine bila nominalno veća za 1,6 posto ili za 88 kuna. Pritom treba imati u vidu da je na neto plaće za prosinac 2009. utjecao krizni porez.

ZAGREB - Strukovna udruga Klub članova Selo i tvrtka Hrvatski farmer dodijelili su danas prvi put 22 nagrade "Suncokret ruralnog turizma Hrvatske" najboljim programima i projektima u očuvanju hrvatske izvornosti i stvaranju ruralnog turističkog proizvoda. Nagrade su dodijeljene u pet kategorija - turistička seljačka gospodarstva, poduzetnici u ruralnom turizmu, ruralno-turističke manifestacije, ruralno-turistički projekti i tradicijska ruralna gastronomija, a nagrađenima su pripale zlatne, srebrne i brončane povelje. Zlatne povelje u pojedinim kategorijama pripale su turističko seljačkom gospodarstvu Vrata Velebita iz Parka prirode Velebit, Obiteljskom gospodarstvu Kolarić iz Zagrebačke županije, manifestacijama "Miris Božića u Konavlima" i baranjskom "Slama-Land art festivalu", projektu "Pisanica od srca" iz koprivničkog kraja te tradicionalom dalmatinskom jelu Poljički soparnik.

ZAGREB - Četvrti međunarodni festival vina i gastronomije Zagreb Wine Gourmet Festival održat će se 25. i 26. veljače u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, a okupit će 130 izlagača iz Hrvatske i inozemstva, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare. Domaći i inozemni izlagači predstavit će posjetiteljima svoja vrhunska vina i delicije. Posjetitelji će uz kupnju ulaznice moći degustirati gotovo 500 renomiranih vina, a za gastronomski dio festivala pobrinut će se chefovi iz Švedske, Brazila, Francuske, Italije, Austrije, Slovenije i Hrvatske. Tijekom dva dana trajanja festivala održavat će se specijalne degustacije pomno biranih vina za vinske profesionalce, te niz radionica i okruglih stolova s naglaskom na internacionalizaciji hrvatskog vinarstva.

ZAGREB - Ukupno zasijane površine pod žitaricama i uljanom repicom u jesenskoj sjetvi 2010. godine u Hrvatskoj su iznosile 203.728 hektara, što je 8 posto manje nego u godini prije, podaci su Državnog zavoda za statistiku sa stanjem 10. studenog 2010. U strukturi zasijanih površina najzastupljenije su žitarice koje su u jesenskoj sjetvi zasijane na 187.263 hektara. U odnosu na 2009. godinu površine pod žitaricama u prošlogodišnjoj su sjetvi smanjene za 7 posto. U strukturi žitarica najzastupljeniji su pšenica (72 posto) i ječam (19 posto). Meke pšenice, ozime u jesenskoj sjetvi prošle godine zasijano je na 135.208 hektara, ili na 5 posto manje površina nego u sjetvi 2009. godine. Ozimog ječma lani je pak zasijano na 34.910 hektara ili 21 posto manjoj površini nego u 2009. Površine zasijane uljanom repicom smanjene su u prošlogodišnjoj jesenskoj sjetvi za 11 posto, na 16.464 hektara.

ZAGREB - Uz smanjeni obujam trgovanja na Zagrebačkoj burzi danas indeksi stagniraju, a uz HT milijunski promet ostvaren je još jedino dionicom Ericssona Nikole Tesle, čija je cijena dosegnula najvišu razinu od kraja travnja prošle godine. Crobex indeks bio je oko podneva u minusu 0,05 posto, na 2.264 boda, dok je Crobex10 za toliko bio u plusu, na 1.242 boda. Redovni promet dionicama iznosio je oko 14 milijuna kuna, što je otprilike 6 milijuna manje nego jučer u to doba. Najveći promet do podneva ostvaren je dionicom HT-a, od 3,9 milijuna kuna. Cijena joj je pala 1,7 posto, na 283,15 kuna. Među milijunaše uvrstila se i dionica Ericssona Nikole Tesle, kojom je ostvareno 2,7 milijuna kuna prometa. Nakon jučerašnjeg skoka za više od 10 posto pod utjecajem najave dividende od 190 kuna po dionici, cijena joj je jutros porasla gotovo 2 posto, na 1.640 kuna, najvišu razinu od kraja travnja prošle godine. Od likvidnijih izdanja, po rastu cijene za 3,31 posto izdvaja se dionica IGH. Oko podneva njome se trgovalo po cijeni od 2.190 kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) u odnosu na prethodnu tečajnu listu oslabila prema euru za 0,02 posto. Srednji tečaj eura na današnjoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 7,406329 kuna.

Kuna je oslabila i prema drugim važnijim valutama - prema švicarskom franku za jedan posto, američkom dolaru za 0,37 posto i prema britanskoj funti za 0,05 posto. Srednji tečaj franka na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 5,767271 kunu, dolara 5,433047 kuna i funte 8,784639 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙