FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 18. veljače 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Koncern Agrokor izvijestio je danas da razmatra odluku o uključivanju u natječaj za stjecanje dionica najvećeg slovenskog trgovačkog lanca Marcatora koje prodaje Pivovarna Laško. "Upoznati smo s predstojećim natječajem za stjecanje dionica Pivovarne Laško u Mercatoru te razmatramo odluku o uključenju. Za cijeli projekt postoji interes najvećih svjetskih investitora", komentar je iz Agrokora vezano uz pisanje slovenskog dnevnog lista Dnevnik da Agrokor namjerava preuzeti Mercator. U Agrokoru smatraju da su "Mercator i Konzum zajedno odlična poslovna priča, ne samo za Sloveniju i Hrvatsku, nego za cijelu regiju i da bi njihovim povezivanjem nastala najuspješnija maloprodajna kompanija na ovim područjima". Tvrde kako je u svojim dosadašnjim nastupima prema Mercatoru Agrokor uvijek postupao transparentno i prijateljski, što je vidljivo, dodaju, i iz prošlogodišnje ponude za kupnju dionica Mercatora. Slovenski Dnevnik danas je objavio da Agrokor Ivice Todorića u velikoj tajnosti priprema neprijateljsko preuzimanje Mercatora. Pozivajući se svoje hrvatske izvore, Dnevnik navodi da se Agrokor najprije namjerava odazvati na poziv Grupe Pivovarne Laško za prikupljanje pisanih obvezujućih ponuda za kupnju 23,3 posto Mercatora, koji istječe 9. ožujka. Po tvrdnjama Dnevnika, sredinom travnja bi zaključili pregovore i otkupili udio Pivovarne Laško u Marcatoru, a 30. travnja Agrokor bi objavio javnu ponudu za preuzimanje Mercatora. Cilj je Agrokora steći najmanje 50 postotni udio Mercatora. Financijsku podršku za ovu operaciju Agrokoru bi, po pisanju Dnevnika, osigurao talijanski UniCredito, zajedno sa svojom Zagrebačkom bankom, a za sufinanciranje se Agrokor dogovara s Europskom bankom za obnovu i razvoj.

ZAGREB - U Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva danas je održan radni sastanak o stanju na tržištu rada, odnosno analizi podataka o nezaposlenosti i provedbama mjera za njezino smanjenje, priopćeno je iz Ministarstva gospodarstva. Jedan od glavnih Vladinih prioriteta je rješavanje problema nezaposlenosti zbog čega će se "intenzivirati i nastaviti sve aktivnosti iz Programa gospodarskog oporavka Vlade", kaže se u priopćenju. Na sastanku su sudjelovali potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković, potpredsjednik Vlade za investicije Ivan Domagoj Milošević, ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić, te ravnateljica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ankica Paun Jarallah sa suradnicima. Radi se o sastanku koji je na jučerašnjoj sjednici Vlade najavila premijerka Jadranka Kosor rekavši da će ministri povezani s gospodarstvom sa čelnicima HZZ-a još jednom analizirati podatke i mjere koje se poduzimaju. Sastanak je organiziran nakon što su se u medijima pojavile spekulacije da je Vlada željela prikriti broj nezaposlenih u Hrvatskoj, budući da HZZ u svojem redovitom mjesečnom izvješću o stanju na tržištu rada po prvi puta nije objavio broj osoba koje su registrirane na Zavodu za zapošljavanje. Službeni broj od 334.378 osoba koje su krajem siječnja bile evidentirane na Zavodu idućeg dana je na novinarske upite ipak objavio ministar gospodarstva Đuro Popijač. Premijerka Kosor odbacila je jučer optužbe da je Vlada skrivala broj nezaposlenih.

SPLIT/KAŠTEL SUĆURAC - Hrvatska udruga sindikata danas je od državnih institucija zatražila raspisivanje natječaja za prodaju Adraichema iz Kaštel Sućurca, koji je pred stečajem i u velikim dugovima, jer je za kupnju tog poduzeća zainteresirana tvrtka AD Brodovi iz Solina, koja bi u pogonima Adriachema pokrenula proizvodnju manjih brodova. Dugovi Adriachema iznose oko 170 milijuna kuna, od čega najveći dio pripada državi, oko 12 milijuna kuna gradu Kaštelima i oko 28 miljuna kuna radnicima. Ako država otpiše svoja potraživanja i raspiše natječaj za prodaju dijela tvrtke, iznos dobiven prodajom nekretnina bio bi dostatan za isplatu najvećeg dijela radničkih potraživanja i potraživanja vjerovnika koja nisu iz reda grada Kaštela i države. Ostatak sredstava od prodaje iskoristio bi se za obrtni kapital neprodanom dijelu Adriachema, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik HUS-a Ozren Matijašević. Povjerenik Nezavisnog sindikata u Adriachemu Željko Stojak kaže da su AD Brodovi zainteresirani za kupnju oko 30.000 četvornih metara od 64.000 četvornih metara ukupne površine Adriachema.

ZAGREB - Trgovački lanac Konzum iz sastava koncerna Agrokor u prošloj je godini ostvario dobit od 412,7 milijuna kuna, što je povećanje za 20,8 posto prema godini ranije, podaci su iz financijskog izvješća Konzuma objavljenog na Zagrebačkoj burzi. Ostvarena dobit rezultat je zajedničkog napora zaposlenika, menagementa i Uprave u dijelu racionalizacije troškova i povećanja efikasnosti, navodi se u objašnjenju poslovnih rezultata. Ukupni su prihodi Konzuma u prošloj godini iznosili 12,7 milijardi kuna, što je rast za 0,41 posto. Prihodi od prodaje, koji čine glavninu prihoda, povećani su sa 11,3 milijarde kuna na 11,48 milijardi kuna. Konzum je u 2010. prema godini ranije smanjio ukupne rashode za 0,19 posto, na 12,18 milijardi kuna. Tvrtka je u lani nastavila ulagati u razvoj i širenje trgovačke mreže pa je tako na kraju prosinca prošle godine Konzum raspolagao s ukupno 284.007 četvornih metara prodajnog prostora.

ZAGREB - Tvrtka Siemens AG će do kraja rujna 2011. završiti s proizvodnjom transmitera tlaka i temperature na lokaciji Jankomir u Zagrebu te proširiti svoje poslovanje u Hrvatskoj na razvoj i ispitivanje funkcionalnosti proizvoda iz područja automatizacije, izvijestili su iz Siemensa Hrvatska. Analiza dosadašnje proizvodnje na Jankomiru pokazala je da se radi o proizvodima čija proizvodnja u Siemensovom okruženju u Hrvatskoj nije ekonomski opravdana pa će postojeće i buduće serije proizvoda bit će prebačene na druge lokacije unutar Siemensove proizvodne mreže poput Siemensove tvornice u Dalianu u Kini. Namjera tvrtke Siemens AG je proširiti aktivnosti u Hrvatskoj koje zahtijevaju visok stupanj stručnih znanja u području razvoja uređaja za procesna mjerenja i upravljanja jer su se zaposlenici Siemensa Hrvatska pokazali kao odlični stručnjaci. Također ističu kako u području razvoja i ispitivanja prototipa novih proizvoda u narednom razdoblju Siemens Hrvatska planira otvoriti nova radna mjesta. S obzirom na preusmjeravanje poslovanja, Siemens Hrvatska će 48 stalno zaposlenih u proizvodnji zbrinuti, ukoliko bude moguće, preraspodjelom na druga radna mjesta unutar koncerna Siemens, odlaskom u mirovinu tj. kroz programe zbrinjavanja viška zaposlenika poštujući visoke standarde socijalne osjetljivosti kompanije, navodi se u priopćenju.

ZAGREB - Na Tržištu novca danas je potražnja, kao i proteklih dana, većim dijelom ostala nepodmirena zbog vrlo niske kamatne stope i iskorištenih limita tržišnih sudionika. Danas je prijavljeno 91,1 milijun kuna potražnje, otprilike 6 posto manje nego jučer. Istodobno, ponuda je smanjena oko 3 posto na 191,1 milijuna kuna. Većinu prometa činile su prekonoćne pozajmice, kojih je odobreno 40,1 milijun kuna, po cijeni od 0,53 posto, što je 0,01 postotni bod manje nego jučer. Odobreno je i milijun kuna pozajmica s rokom vraćanja od tjedan dana, i po cijeni od 0,9 posto. Ukupni promet na Tržištu novca danas je dosegnuo 41,1 milijun kuna, a prosječna kamatna stopa je smanjena s jučerašnjih 0,68 na 0,54 posto.

ZAGREB - Redovan promet Zagrebačke burze danas je iznosio svega 25,2 milijuna kuna, a vrijednost dioničkih indeksa pala je peti dan za redom. Crobex je danas smanjen za 0,24 posto te je dan završio na 2.256,59 bodova, a specijalizirani indeks Crobex10 pao je za 0,51 posto, na 1.236,26 bodova. Milijunske promete danas su ostvarile četiri dionice, pri čemu je najtrgovanija bila dionica HT-a s prometom od 6,3 milijuna kuna. Cijena dionice HT-a je pala za 0,59 posto, na 288,09 kuna. Po prometu slijede dionice Belja kojih je protrgovano za 4,5 milijuna kuna, a cijena im je porasla za 5,89 posto, na 98,48 kuna. Više od 3,4 milijuna kuna prometa ostvarila je dionica Kaštelanskih staklenika koje je po rastu cijene dobitnica dana. Naime, cijena te dionice porasla je za 21,74 posto, na 4.625 kuna. Zbog visokog rasta cijene dionica Kaštelanskih staklenika jedno je vrijeme bila u pozitivnoj blokadi, a Uprava te tvrtke izvijestila je kako kako ne raspolažu nikakvim novim materijalnim činjenicama u vezi tijeka privatizacije te tvrtke već imaju saznanje da je Vlada na jučerašnjoj sjednici zadužila Hrvatski fond za privatizaciju da raspiše javni poziv za prikupljanje ponuda za kupnju dionica Kaštelanskih staklenika. Među milijunaše danas se uvrstila još samo dionica Ine s prometom od 2,09 milijuna kuna. Cijena Inine dionice je pala za 0,66 posto, na 3.626 kuna.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙