FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 16. veljače 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Premijerka Jadranka Kosor najavila je nakon današnjeg sastanka s bankarima kamatnu stopu od 4,95 posto za stanove čiju će kupnju subvencionirati Vlada. Na sutrašnjoj sjednici Vlade predstavit ćemo dorađeni model za prodaju stanova koji uključuje kamatnu stopu od 4,95 posto, izjavila je Kosor nakon razgovora s čelnicima banaka u Banskim dvorima. Na sastanku nije bilo govora o uvođenju poreza na banke, istaknula je Kosor dodavši kako o tome nije razgovarala niti s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom tijekom njegova nedavna posjeta Hrvatskoj. Sa čelnicima sedam banaka razmatrao se i dorađeni model A plus kreditiranja poduzetnika za koji prva aukcija kreće idućeg tjedna. Također će se intenzivno raditi na doradi modela B za pomoć malim poduzetnicima. Premijerka je također najavila da će banke pratiti velike investicije koje pokreće Vlada.

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović pozvao je danas Vladu da u predizbornoj godini ne odgađa reforme ocjenivši da je zadnji čas za njihovu provedbu. Vladi poručujem da krene u reforme jer smo u zadnjim satima za početak provedbe, rekao je Josipović na susretu s poduzetnicima u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca, koja je danas predstavila svoj dokument "Platforma za novi hrvatski dogovor". Josipović smatra da su reforme nužne u području reorganizacije države na svim razinama, javnoj upravi, poreznom sustavu, teritorijalnom ustroju, mirovinskom sustavu i radnom zakonodavstvu. Komentirajući neobjavljivanje točnog broja nezaposlenih, rekao je da podaci o nezaposlenosti moraju biti javno dostupni, a neobjavljivanje je ocijenio nedopustivim. Na pitanje kako ocjenjuje Vladin program gospodarskog oporavka, rekao je da su ga stručnjaci ocijenili dobrim, ali da su pravi test rezultati koji zasad nisu kakvi bismo željeli. Na skupu koji je okupio više od 300 poduzetnika, Josipović je izvijestio da u njegov ured dnevno pristižu deseci poruka gospodarstvenika koji se žale na prepreke u realizaciji projekata, a tiču se uglavnom administrativnih poteškoća. Istovremeno je, kaže, zasut i porukama građana koji se žale da teško preživljavaju jer su ostali bez posla. Lijek je poticanje gospodarstva i olakšavanje gospodarskih aktivnosti, ističe Josipović. Predsjednik HUP-a Damir Kuštrak predstavio je HUP-ovu "Platformu za novi hrvatski dogovor" u kojoj HUP konstatira da je Hrvatska suočena s bezidejnošću vlasti i oporbe, te da je uočljiva dominacija stranačkih ciljeva pred nacionalnim. Predlažu uspostavu odgovornog i civiliziranog javnog dijaloga, poticanje investicijske klime, uspostavu učinkovite javne uprave i pravosuđa i održive politike poticaja i transfera kao i reformu radnog zakonodavstva, mirovinsku i poreznu reformu.

ZAGREB - Ministri gospodarstva Hrvatske i Poljske Đuro Popijač i Waldermar Pawlak razgovarali su danas o mogućnostima unapređenja gospodarske suradnje, posebice u kontekstu skorog završetka pretpristupnih pregovora Hrvatske s Europskom unijom. Ministar Popijač je izrazio zadovoljstvo što je mogao ugostiti poljsko izaslanstvo u kojem je i velik broj gospodarstvenika. "To je signal da su prepoznali Hrvatsku kao izuzetno kvalitetnog i potencijalnog poslovnog partnera i da će hrvatski gospodarstvenici imati priliku ostvarivati i produbljivati postojeće odnose i ostvarivati nove poslovne kontakte te pokušati uhvatiti priliku da na prostoru od Baltika do Jadrana pronađu nove izazove i da taj veliki prostor shvate kao priliku za izvoz svojih roba i usluga", kazao je Popijač nakon sastanka s poljskim kolegom. Pawlak je istaknuo kako mu je drago što je danas u Zagrebu te kako želi čestitati Hrvatskoj na velikom napretku na putu prema EU. Može se čak dogoditi i da će Hrvatska postati članica EU u drugom polugodištu ove godine za vrijeme poljskog predsjedavanja, kazao je. Dvojica ministara danas prije podne su u Hrvatskoj gospodarskoj komori otvorili Hrvatsko-poljski gospodarski forum na kojem je sudjelovao velik broja gospodarstvenika i na kojem su istaknute brojne mogućnosti gospodarske suradnje Hrvatske i Poljske, a prilika je najviše u prometu i energetici.

ZAGREB - Savez samostalnih sindikata Hrvatske ističe da je nedopustivo da hrvatska javnost dva tjedna čeka i ne zna podatak o više od 334 tisuće nezaposlenih, te pita tko prikriva crne statistike i traži smjenu ravnateljice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. SSSH u današnjem priopćenju pita da li istinom o 334.326 nezaposlenih manipulira HZZ ili svjesno bolnu istinu skriva Vlada. "Pokušaj da se ova istina prikrije zaslužuje ne samo javnu osudu, već trenutnu smjenu ravnateljice Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje. Zavod je javna služba i stoga je nedopustiva manipulacija javnosti prikrivanjem podataka o stvarnom broju nezaposlenih radnika", naglašavaju iz SSSH. "Brojka od 334.326 nezaposlenih osoba (koji je Hrvatski zavod za zapošljavanje pokušao sakriti) kazuje o 334 tisuće ljudi koji nemaju šansu sebi i svojim obiteljima osigurati ljudski pristojan život, a svojoj djeci pružiti perspektivu", upozoravaju iz SSSH. Sindikalisti smatraju i da porast nezaposlenosti i nemoć da se taj trend zaustavi zahtijeva ponajprije suočavanje s realnošću, analizu i oblikovanje usklađenih (protu)mjera kako bi se stvarno gorući socijalni, ekonomski i politički problem Hrvatske počeo rješavati.

ZAGREB - Badel 1862 za ovu godinu ima ambiciozne planove, predviđa rast izvoza za 22 posto, rast na domaćem tržištu 38 posto, rast prihoda za 23 posto, te dobit prije poreza u iznosu od 20 milijuna kuna, istaknuli su predstavnici tvrtke na današnjem susretu s novinarima. Nismo nerealni, želimo i moramo vratiti poslovanje na nivo godina kada je tvrtka stabilno poslovala, kazala je predsjednica Uprave Zvjezdana Blažić. Član Uprave Srđan Oreb je istaknuo kako su već pokazatelji za siječanj obećavajući, odnosno kako siječanj pokazuje da "su se vratili u život", prodaja u Hrvatskoj porasla je 19 posto, a izvoz bilježi rast za 41 posto. Blažić je kazala i kako bi dokapitalizacija tvrtke od strane države trebala biti dovršena do kraja travnja te kako u ovom trenutku ne može reći koliki će nakon toga točno udio imati država, no da će biti oko 70 posto, manje sigurno ne. Dug Badela prema državi iznosio je 8. kolovoza 2010. godine 146 milijuna kuna, a prema procjenama u tvrtki, zbog visokih kamata (14 do 17 posto), ukupan dug će dosegnuti 200 milijuna kuna. Badel 1862 je lani ostvario dobit od 1,5 milijuna kuna, no zbog procesa restrukturiranja čelnici tvrtke napominju da će ukupno gledano biti iskazan neto gubitak. Prihodi Badela lani su iznosili 326 milijuna kuna, a Uprava u ovoj godini očekuje prihod od oko 400 milijuna kuna.

ZAGREB - Poljoprivredno-prehrambena tvrtka Belje u prošloj je godini poslovala s gubitkom od 63,26 milijuna kuna, dok je 2009. godine poslovala s dobiti u iznosu od 63,97 milijuna kuna, podaci su iz nerevidiranog financijskog izvješća koje je ta tvrtka iz sastava koncerna Agrokor objavila na Zagrebačkoj burzi. Podaci samo za četvrto tromjesečje prošle godine pokazuju da je Belje zabilježilo gubitak od 65,9 milijuna kuna, dok je u zadnjem kvartalu 2009. godine imalo dobit od 62,5 milijuna kuna. Belje je u prošloj godini ostvarilo ukupne prihode u iznosu od 1,41 milijardu kuna, što je u odnosu na godinu prije rast za 7,7 posto, dok su brže, za 18,3 posto, porasli ukupni rashodi koji su iznosili 1,47 milijardi kuna. Poslovni su prihodi Belja u 2010. porasli za 8,6 posto, na više od 1,39 milijardi kuna, dok su poslovni rashodi iznosili 1,36 milijardi kuna, što je porast za 14,2 posto. Bilanca financijskih prihoda i rashoda pokazuje pak negativan rezultat u iznosu većem od sto milijuna kuna, što je znatno lošije od 2009. godine kada je taj negativan rezultat bio oko 33 milijuna kuna.

ZAGREB - Redovan promet Zagrebačke burze danas je iznosio 52,4 milijuna kuna, a vrijednost dioničkih indeksa pala je treći dan za redom. Vrijednost Crobexa danas je pala za 0,75 posto, na 2.272,34 bodova, a specijalizirani indeks Crobex10 u minusu je od 0,81 posto, na 1.246,99 boda. Najtrgovanija je bila dionica HT-a s prometom od 22,06 milijuna kuna, a cijena te dionice pada treći dan za redom, danas za 1,02 posto, na 290 kuna. Po prometu slijedi dionica Belja koja je i najveća gubitnica dana s padom cijene za 18,36 posto. Dionica Belja protrgovano je za 8,6 milijuna kuna, a trgovanje je završila uz cijenu od 89 kuna. Zbog pada cijene za više od 10 posto dionica Belja jedno je vrijeme bila i u negativnoj blokadi, a taj je pad posljedica znatno lošijih prošlogodišnjih rezultata. Pad cijene od 4,51 posto zabilježila je dionica Dalekovoda kojom je ostvareno 4,09 milijuna kuna prometa. Dionica Ine protrgovano je za 3,5 milijuna kuna, a cijena im je porasla za 0,82 posto, na 3.680 kuna, što je nova rekordna cijena Inine dionice. Više od milijun kuna prometa danas je imalo još pet dionica, od kojih pad cijene bilježe dionice Atlantske plovidbe (0,76 posto), Vira (1,07 posto) te Ingre (4,21 posto), dok su trgovanje s rastom cijene završile dionice Podravke (0,30 posto) i Atlantic grupe (1,40 posto).

ZAGREB - Na Tržištu novca danas su uz prekonoćne ugovorene i pozajmice na tjedan dana, dok je prosječna kamatna stopa ostala na 0,56 posto. Danas je prijavljeno 117,9 milijuna kuna potražnje, otprilike 20 posto manje nego jučer. Istodobno, ponuda je tek neznatno porasla, za 0,5 posto, na 197,9 milijuna kuna. Većinu prometa činile su prekonoćne pozajmice, kojih je odobreno 47 milijuna kuna, po cijeni od 0,56 posto, kao i prethodna dva dana. Ukupni promet na Tržištu novca danas je dosegnuo 47,9 milijuna kuna, a prosječna kamatna stopa iznosila je 0,56 posto.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙