FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: nbrc
ZAGREB, 11. veljače 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Vlada će idućeg tjedna donijeti odluku o raspisivanju natječaja za privatizaciju splitskog Dalmacijavina te osigurati sredstva za isplatu dviju zaostalih plaća, izjavio je nakon današnjeg sastanka u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević. Napokon su s Državnim odvjetništvom raščišćene sve dvojbe oko pogona Dalmacijavina u splitskoj trajektnoj luci, jer je riječ o dijelu nekretnine na pomorskom dobru, pa će Vlada vjerojatno 21. veljače raspisati natječaj za treći krug privatizacije, rekao je Matijašević. Također će se idućeg tjedna osigurati dvije zaostale plaće za 430 radnika kojima Dalmacijavino trenutno duguje po četiri plaće. Sve zaostale plaće bit će isplaćene do završetka preseljenja pogona Dalmacijavina iz trajektne u sjevernu luku, a krajnji rok je sedam dana prije završetka natječaja za privatizaciju koji će trajati 60 dana, najavio je Matijašević. Radovi na preseljenju pogona u sjevernu luku privremeno su obustavljeni radničkim štrajkom koji je započeo prekjučer. Nezavisni sindikat Dalmacijavina prekinut će štrajk nakon što Vlada donese odluku o raspisivanju natječaja za privatizaciju, dodao je Matijašević.

ZAGREB - Čelnici HUP-a upozorili su na današnjem sastanku premijerku Jadranku Kosor da je gospodarstvo još uvijek u krizi i da Vlada treba povući znatno odlučnije poteze nego dosad kako bi primijenila takvo stanje. U izjavi za novinare nakon sastanka, predsjednik HUP-a Damir Kuštrak kazao je kako su dvije glavne teme sastanka bile završetak pregovora s Europskom unijom i HUP-ov zahtjev za potrebom znatno odlučnijih poteza u rješavanju gospodarske krize koja, kako je rekao, još uvijek traje. Član izvršnog odbora HUP-a i predsjednik Uprave HT-a Ivica Mudrinić dodao je da su poslodavci upozorili premijerku na vrlo teško stanje hrvatskog gospodarstva i činjenicu da jedino privatni sektor odnosno realno gospodarstvo može stvoriti novu vrijednost, izvući ekonomiju iz krize i zaposliti ljude koji su ostali bez posla. "Zatražili smo brže i odlučnije poteze Vlade u stvaranju uvjete u kojima možemo investirati, stvoriti nova radna mjesta i novu vrijednost što će omogućiti ostvarivanje cijena o kojima se često govori", rekao je Mudrinić. Na pitanje kakva je bila reakcija premijerke, odgovorio je da je pokazala razumijevanje te da treba vidjeti koji će potezi slijediti. "Idući sastanak održat ćemo uskoro, a nakon toga očekujemo nove poteze", rekao je Mudrinić.

ZAGREB - Na brodskim i trajektnim linijama između hrvatskih i talijanskih luka prošle je godine ostvaren rekordan promet putnika i vozila i prevezeno je 15,3 posto više putnika nego 2009. godine i 9,9 posto više vozila, objavila je Agencija za obalni linijski pomorski promet. Ukupno je prošle godine brodovima i trajektima preko Jadrana prevezeno 568.256 putnika i 112.180 vozila, navodi se u priopćenju o prometu na linijama na čije plovidbene redove suglasnost daje Agencija. Najveći dio prometa ostvaren je na cjelogodišnjim trajektnim linijama koje održavaju hrvatski nacionalni brodar Jadrolinija na relacijama Split-Ancona, Zadar-Ancona i Dubrovnik-Bari, te panamska tvrtka Blue Line International na relaciji Split-Ancona. Jadrolinija je prevezla 224.171 putnika i 43.924 vozila, dok je Blue Line ostvario promet od 168.748 putnika i 55.915 vozila. Kod Jadrolinije broj putnika veći je za 6,6 posto u odnosu na 2009. godinu, a broj vozila manji je za 6,2 posto. Blue Line je istovremeno ostvario rast broja prevezenih vozila za 33 posto, a broj putnika povećao za 58,4 posto. Među sedam brodara koji održavaju sezonske linije između talijanskih i hrvatskih luka, ponajviše u srednjoj Dalmaciji i u Istri, vodeća je talijanska tvrtka SNAV čiji su brzi brodovi prevezli 68.276 putnika i 11.309 vozila.

ZAGREB - U Hrvatskoj je u prosincu prošle godine prikupljeno 47.917 tona kravljeg mlijeka, što je u odnosu na prosinac godine prije smanjenje za 9,7 posto, a na mjesečnoj razini, u odnosu na studeni prošle godine, više za 4,3 posto, objavio je Državni zavod za statistiku. Statistički podaci pokazuju da je i na godišnjoj i na mjesečnoj razini povećana proizvodnja mlijeka za piće i vrhnja, a smanjena proizvodnja fermentiranih proizvoda i sira, dok je maslaca u prosincu prošle godine proizvedeno više nego u studenom, ali manje nego u prosincu 2009. godine. Mlijeka za piće u prosincu prošle godine proizvedeno je 27.015 tona, što je u odnosu na prosinac godine prije 1,2 posto više, a u odnosu na studeni prošle godine povećanje za 36,8 posto.

ZAGREB - Današnje trgovanje na Zagrebačkoj burzi odvija se bez jasnih smjernica, jedino je vidljivo nešto izraženije pozicioniranje investitora u dionicu HT-a, čija je cijena dosegnula 314 kuna. Crobex indeks je u 12,00 sati bio u minusu 0,17 posto, na 2.326 bodova, a Crobex10 0,23 posto, na 1.277 bodova. Redovni promet dionicama dosegnuo je 17,5 milijuna kuna, što je otprilike 4,5 milijuna više nego jučer u ovo doba. Dionicom HT-a ostvareno je 6,1 milijun kuna prometa, a cijena joj je skočila 1,6 posto, na 314 kuna. Tijekom jutra bila je i nadomak 316 kuna. Slijedi dionica Ine, s prometom od 1,5 milijuna kuna. Cijena joj se spustila 0,44 posto, na 3.628 kuna. Među milijunaše još se uvrstila i dionica Belja, sa skokom cijene za 5,24 posto, na 112,67 kuna. Nadomak milijunskog prometa je dionica Ingre, koja je pojeftinila 2,6 posto, na 15,55 kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnici Hrvatske narodne banke blago, za 0,03 posto, ojačala prema euru u odnosu na tečajnu listu s kraja prošlog tjedna, a za 0,04 posto ojačala je u odnosu na jučerašnju tečajnicu. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 7,411954 kune. Kuna je u odnosu na tečajnicu s kraja prošlog tjedna ojačala prema švicarskom franku za 1,87 posto, te britanskoj funti za 0,09 posto, dok je prema američkom dolaru oslabila za 0,74 posto. U odnosu na jučerašnju tečajnu listu HNB-a kuna je prema franku ojačala za 0,29 posto, a oslabila prema dolaru za 0,90 posto i prema funti za 0,34 posto. Srednji tečaj franka na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a iznosi 5,632184 kune, dolara 5,481809 kuna, a funte 8,764283 kune.

(Hina) xbn ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙