FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: macu
ZAGREB, 20. veljače 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati:

PLOČE - Prosperitet Luke Ploče je nacionalni interes, a odluka o dokapitalizaciji je put k tome, rekla je jučer predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor u Pločama, gdje se susrela s Upravom i zaposlenicima te predstavnicima sindikata Luke Ploče. Povod tom sastanku bila je odluka vlade o prodaji 52.000 dionica po povlaštenim uvjetima zaposlenicima Luke Ploče. Kosor smatra da je tom odlukom napravljen dobar posao, odnosno kako je donesena dobra odluka vezano za dokapitalizaciju jer je to izravno ulaganje u budućnost u smislu zapošljavanja i poslovnih mogućnosti koje, dodala je, iz dana u dan postaju sve veće. Realizacijom projekta u koji će se uložiti sredstva od dokapitalizacije broj zaposlenih u Luci mogao bi se povećati za 20 posto, istaknuto je tijekom razgovora. "Osobno sam posebno zadovoljna što smo donijeli odluku o prodaji 52.000 dionica radnicima po cijeni od 400 kuna jer mislim da smo tom odlukom pokazali i socijalnu osjetljivost i osjećaj za pravednost", rekla je premijerka.

ZAGREB - Predsjednik SDP-a Zoran Milanović smatra da je za slučaj vukovarskog branitelja Tihomira Purde odgovorna hrvatska vlada, a ne predsjednik Republike koji za to nema nikakvu odgovornost. "Zamislimo da gospodin Purda nije branitelj, nego recimo to tako, običan građanin, on je opet izdan što znači da netko nije radio svoj posao, jer ga je netko trebao obavijesti budući da je on hrvatski državljanin", izjavio je predsjednik SDP- a u sinoćnjem Dnevniku HTV-a. Sada se, dodao je, "samo nadam da će tijela gonjenja u Srbiji odustati od progona čovjeka koji je, prema zakašnjeloj ocjeni naših tijela, nedužan". Kad je pak riječ o istragama ratnih zločina poslije Drugoga svjetskog rata, Milanović je istaknuo da SDP "neće nikome stajati na putu". Podsjetio je da je SDP 2002. pokrenuo tu inicijativu kad je osnovana Komisija za istraživanje poslijeratnih zločina koju je vodio zamjenik premijera Goran Granić, a iza nje s osobnim autoritetom stajao premijer Ivica Račan. "Zašto je to stalo 2003. i 2004., kad je HDZ došao na vlast i zašto se o tomu tek sada govori pitanje je koje uopće neću postaviti", rekao je, dodajući da ne želi ulaziti u motive zločina već da zločine treba istražiti.

VUKOVAR - Inicijativa za zaštitu dostojanstva i prava hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, koju je pokrenula zagrebačka Podružnica Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Republike Hrvatske, predstavljena je jučer u Vukovaru na skupu "Ako je Hrvatska bila vrijedna života hrvatskih branitelja, onda vrijedi u Hrvatskoj živjeti moralno i pravedno". Udrugu udovica Domovinskog rata na pokretanje Inicijative potaklo je neprimjereno postupanje prema hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji, njihovo omalovažavanje i društvena marginalizacija, izjavila je Irena Dubreta iz zagrebačke Podružnice Udruge. Po njezinim riječima članice Udruge posebice su ogorčene uhićenjem vukovarskog branitelja Tihomira Purde te traže od državnih institucija da sve učine kako ne bi bio izručen Srbiji. Inicijativi, koja je pokrenuta početkom veljače, do sada je pristupilo tridesetak hrvatskih stradalničkih i braniteljskih udruga, a svrha je tom inicijativom obuhvatiti što veći broj udruga.

BJELOVAR - Ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić jučer je u Bjelovaru na susretu s Koordinacijom udruga proizašlih iz Domovinskog rata Bjelovarsko-bilogorske županije izrazio uvjerenje da hrvatski branitelj Tihomir Purda neće biti izručen Srbiji. Branitelji zahtijevaju od hrvatske Vlade da riješi taj slučaj i nikako ne prihvaćaju da bi Purda, koji je u ekstradicijskom pritvoru u BiH, mogao biti izručen Srbiji. Oni žele da se riješi i slučaj Veljka Marića, koji je od travnja prošle godine u zatvoru u Srbiji.

SLAVONSKI BROD/SIBINJ - Predsjednik Hrvatske seljačke stranke Josip Friščić rekao je jučer kako vjeruje da u slučaju vukovarskog branitelja Tihomira Purde, koji je u ektsradicijskom pritvoru u BiH, još nije sve završeno i kako država treba iskoristiti sva raspoloživa pravna sredstva da ne dođe do izručenja Srbiji. "Prošlo je gotovo dvadeset godina i određene državne službe ali i odgovorni dužnosnici ove države trebali su sigurno više poraditi da se ovo ne dogodi. Jer lijepo je kada se ljudi susreću kada posjećuju grobišta i polažu vijence ali paralelno treba rješavati i ono što nije riješeno", kazao je Friščić novinarima u Sibinju, gdje je bio na obilježavanju 76. obljetnice Sibinjskih žrtava. Na novinarski upit "smatra li kako je farsa oko Purde svojevrsna psihološko propagandna agresija Srbije na Hrvatsku", Friščić je odgovorio kako je to blizu istini. "Te farse ima jako puno. Primjerice kada se dođe u Hrvatsku na službenim susretima se daju jedne izjave, a po povratku kući one se ublažuju ili uopće nisu vezane uz te susrete i skupove", rekao je Friščić, koji smatra kako na rješavanju slučaju Purda trebaju raditi i predsjednik Josipović i vlada.

OSIJEK - Predsjednik Hrvatske stranke prava Daniel Srb ponovio je jučer u Osijeku da jedino hrvatska Vlada može spasiti vukovarskog branitelja Tihomira Purdu od izručenja Srbiji dostavom pravosuđu BiH dokumenta koji su potpisali hrvatsko i srbijansko ministarstvo pravosuđa da se priznanja iznuđena prisilom ne priznaju. Srb je naglasio kako je u kontaktu s nekim pravosudnim djelatnicima BiH i doznao za postojanje toga dokumenta "potpisanog 27. lipnja 2009. između ministra Šimonovića i srbijanske ministrice". "Tamošnjem pravosuđu je neugodno zbog svega što se događa jer su očekivali da će im taj dokument biti dostavljen, ali Hrvatska to nažalost nije učinila", rekao je Srb.

ZAGREB - Dodjelom Nagrade za životno djelo skladatelju Tomislavu Simoviću sinoć je u zagrebačkom kinu "Europa" otvoren Festival hrvatskog animiranog filma, u okviru kojega će se danas i sutra u konkurenciji prikazati 46 filmova iz prošlogodišnje hrvatske produkcije. Nagradu za životno djelo hrvatskog ogranka Međunarodne asocijacije animiranog filma ASIFA laureatu Tomislavu Simoviću uručila je predsjednica ASIFA-e Hrvatske Vesna Dovniković, podsjetivši kako je on napisao glazbu za više od 180 hrvatskih animiranih filmova čime je postao nezaobilazno ime na špicama gotovo svih filmova Zagrebačke škole animiranog filma, a jedan od najpoznatijih serijala za koji je skladao je onaj o slavnom profesoru Baltazaru. Drugo izdanje Festivala hrvatskog animiranog filma donosi 46 uradaka u kategorijama dječjeg, namjenskog, studentskog i autorskog filma, koji su izabrani između skoro 90 prijavljenih. Za Grand Prix, nagradu publike te nagrade i priznanja po pojedinim kategorijama i umjetničkim područjima, od režije i glazbe do scenarija i dizajna, natjecat će se 16 autorskih uradaka, devet studentskih, 14 namjenskih te sedam dječjih i omladinskih filmova.

(Hina) xmc ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙