FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 2. veljače 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati

OSIJEK - Osječko-baranjski odbor HDZ-a sinoć je jednoglasno odlučio raspustiti osječki stranački odbor, a Tomislav Ivić, predsjednik županijskog odbora i ministar u hrvatskoj vladi, rekao je nakon sjednice da su uzrok raspuštanja narušeni međuljudski odnosi. Odluka o raspuštanju donesena je na prijedlog predsjedništva HDZ-a, a večeras je za povjerenika imenovan Tugomir Kuduz, inače direktor osječkoga Studentskog centra. U izjavi za Hinu Ivić je rekao da će u idućih nekoliko dana biti imenovano povjerenstvo za osječki HDZ, ocijenivši važnim profiliranje stranke uoči parlamentarnih izbora. Na upit jesu li sukobi u osječkom HDZ-u, koji su kulminirali ostavkom šestorice članova, povezani s mogućim sukobima na relaciji Šeks-Kosor, Ivić je to ocijenio "notornom glupošću, plasiranim neistinama koje dolaze iz HDSSB-a". Po njegovim riječima dosadašnji predsjednik osječkog HDZ-a Dragan Kovačević, zbog kojega je šest članova gradskog HDZ-a u subotu podnijelo ostavke na svoje dužnosti zbog neslaganja s njim, ostaje saborski zastupnik i član HDZ-a.

ZAGREB - U nastavku sjednice Hrvatskoga sabora zastupnici će danas razmatrati prijedlog izmjena Zakona o porezu na promet nekretnina, koji bi trebao rasteretiti Poreznu upravu u postupcima utvrđivanja poreza na promet nekretnina. To se, prema zakonskim izmjenama čije donošenje Vlada traži po hitnom postupku, kani postići stvaranjem informatičkih preduvjeta, odnosno formiranjem baze podataka na temelju praćenja cijena nekretnina, te uspoređivanjem podataka o nekretninama na različitim područjima u istom razdoblju. Preciznije će se definirati pojam porezne osnovice i postupak njezina utvrđivanja, a definirani su i slučajevi u kojima se porez na nekretnine može naknadno utvrditi, kao i trenutak izvršnosti rješenja o utvrđivanju tog poreza. Izmjenama zakona propisuje se i da žalba ne odgađa izvršenje rješenja čime se otklanja mogućnost da se ona koristi isključivo kao sredstvo odgode plaćanja poreza na promet nekretnina.

ZAGREB - U Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP) danas će biti otvorene ponude za kupnju dionica brodogradilišta "3. maj" iz Rijeke po posebnim uvjetima gdje se 82,3 posto ukupnog temeljnog kapitala tog brodogradilišta početno nudi za jednu kunu. To je treći natječaj za privatizaciju "3. maja", a i tim se natječajem od ponuđača traži da ponude program restrukturiranja. Restrukturiranje mora uključiti i kompenzacijske mjere kroz smanjivanja kapaciteta te vlastiti doprinos ponuditelja od najmanje 40 posto u ukupnim troškovima restrukturiranja. Program restrukturiranja moraju odobriti Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja i Europska komisija. Ponuditelj mora predložiti i plan podmirenja obveza prema bankama osiguranih državnim jamstvima, preuzeti obvezu davanja jamstva od strane prvoklasne banke kao zamjenskog jamstva za sve obveze po državnim jamstvima izdanim za avansna jamstva za izgradnju brodova te preuzeti obvezu povećanja temeljnog kapitala u novcu iz vlastitih sredstava. U natječaju se uz ostalo traži i preuzimanje obveze zadržavanja na snazi kolektivnih ugovora, izrada procjene potrebnog broja zaposlenih po završetku restrukturiranja te izrada plana i osiguravanje zbrinjavanja viška zaposlenih tijekom restrukturiranja.

ZAGREB - Knjiga "Sve teče..." ruskoga pisca židovskih korijena Vasilija Semjonoviča Grossmana - potresan roman o životu u bivšemu Sovjetskom Savezu predstavljen je sinoć u Židovskoj općini Zagreb u organizaciji Kulturnoga društva Miroslav Šalom Freiberger. Zaprešićka "Fraktura" nakladnik je toga romana za koji izdavač Seid Serdarević kaže da je njegov autor velika književna figura, zanimljive i potresne sudbine koji je u Sovjetskom Savezu postao od heroja persona non grata. U tom romanu-eseju autor je kroz život i razmišljanja Ivana Grigorjeviča čovjeka koji je, kao i mnogi, nevin proveo tridesetak godina u gulagu, rastočio ideju revolucije i borbe za pravdu koja se izgubila u gladi u Ukrajini, u zatvorima u Moskvi i Petrogradu te zauvijek nestala u Sibiru. Junak romana vraća se kući iz zatvora nakon trideset godina i shvaća da su ga prijatelji i obitelj izbrisali iz sjećanja.

ZAGREB - Hrvatska mezzosopranistica Renata Pokupić nastupit će ove sezone u Washington National Operi (WNO) kao Dorabella u Mozartovoj operi "Cosi fan tutte" u produkciji slavnog redatelja i pisca Jonathana Millera, kojom će ravnati šef-dirigent Washington National Opere maestro Phillipe Auguin, izvijestila je sinoć agencija Illyria Art Management. Hrvatska mezzosopranistica već je imala nastup u Washingtonu, a angažirao ju je intendant WNO-a Placido Domingo, pošto ju je slušao u Kraljevskoj operi u Madridu. Nakon uspjeha u Washingtonu Renata Pokupić je debitirala u losangeleskoj Operi, odakle joj, ističe agencija, stižu pozivi da ponovno nastupa, a upravo joj je stigla i ponuda iz Minneapolisa. Ondje će na ljeto pjevati ulogu Oktavijana u operi "Der Rosenkavalier" Richarda Straussa pod ravnanjem Andrewa Littona.

SPLIT - U splitskome Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) sinoć je pred prepunim gledalištem praizvedena drama Sanje Ivić "Tartuffeerie", u režiji Gorana Golovka. Riječ je o nagrađenoj drami koja je od Ministarstva kulture dobila 2009. godine nagradu za dramsko djelo "Marin Držić". U predstavi koja govori o kazališnom ansamblu koji želi postaviti Molierea na scenu u ulozi Tartuffea nastupio je Nikola Ivošević. Ostale uloge odigrali su Goran Marković, Ksenija Prohaska, Robert Kurbaša, Filip Radoš, Nenad Srdelić, Arijana Čulina, Anastasija Jankovska, Vicko Bilandžić, Tajana Jovanović, Marko Petrić, Josip Zovko, Bruna Bebić i Nives Ivanković. Scenograf predstave je Marin Gozze, a kostimografkinja Marija Žarak. Za scenski pokret bila je zadužena Elena Nikolajeva, a za glazbu Mirko Krstičević.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙