FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: azijske burze porasle više od 1 posto

Autor: neba
TOKYO, 14. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros skočile više od 1 posto, jer su ulagači odahnuli nakon što je u petak egipatski predsjednik Hosni Mubarak podnio ostavku, a ohrabrili su ih i bolji nego što se očekivalo makroekonomski podaci.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks do 7,30 sati porastao 1,1 posto, dosegnuvši najvišu razinu u devet mjeseci.

U Šangaju su cijene dionica skočile više od 2 posto, dok su burzovni indeksi u Hong Kongu, Australiji, Singapuru i Južnoj Koreji ojačali između 1,1 i 1,8 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u plusu 1,2 posto, nakon što je prošloga tjedna pao 2,6 posto.

Nakon ostavke predsjednika Mubaraka u petak, splasnula su strahovanja ulagača od eskalacije krize u Egiptu. Mubarak je ovlasti prenio na vojsku, koja će upravljati tom državom šest mjeseci, do novih izbora.

Ulagače je ohrabrio i manji pad japanskog gospodarstva nego što se očekivalo. Jutros je objavljeno da je u posljednjem lanjskom tromjesečju bruto domaći proizvod Japana pao za 0,3 posto u odnosu na prethodni kvartal, dok se očekivao pad od 0,5 posto.

Na tržištu su se, dan prije objave službenih podataka, proširile i glasine o usporavanju inflacije u Kini u siječnju na 4,9 posto, dok su analitičari očekivali rast na 5,3 posto.

To je pozitivno djelovalo na ulagače, jer je Kina u nekoliko navrata posljednjih mjeseci povećavala ključne kamatne stope kako bi suzbila inflacijske pritiske.

Na valutnim je, pak, tržištima dolar jutros izgubio dio prošlotjednih dobitaka.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je jutros 0,14 posto, nakon što je prošloga tjedna ojačao 0,6 posto.

Pritom je prema japanskoj valuti tečaj dolara jutros pao s 83,40 jena, koliko je iznosio u petak, na 83,20 jena.

Cijena eura u odnosu na američku valutu stabilno se kreće na razinama od petka – oko 1,3550 dolara.

U odnosu na japansku valutu, tečaj eura pao je, pak, sa 113,05 jena, koliko je iznosio u petak, na 112,70 jena.

Terminska cijena nafte na burzi u New Yorku stabilno se jutros u elektroničkom trgovanju kreće na razinama od petka – oko 85,55 dolara po barelu.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙