FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: azijske burze porasle, euro oko 1,37 dolara

Autor: neba
TOKYO, 26. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros porasle, dok se tečaj eura kreće oko 1,37 dolara, najviše razine u dva mjeseca.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,6 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Australiji, Šangaju, Južnoj Koreji i Singapuru ojačale između 0,4 i 1,1 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na dobitku 0,7 posto.

Najviše je, više od 1 posto, jutros skočio južnokorejski Kospi indeks, što se zahvaljuje snažnijem nego što se procjenjivalo rastu tamošnjeg gospodarstva.

Jutros je objavljeno da je južnokorejski bruto domaći proizvod lani porastao za 6,1 posto, što je njegov najveći rast od 2002. godine.

Na većini ostalih azijskih burzi trguje se suzdržano jer je jučerašnje anemično trgovanje na Wall Streetu navelo ulagače na oprez.

Ulagači su oprezni i zbog toga što danas završava dvodnevna sjednica čelnika američke središnje banke. Ne očekuje se povećanje kamata, ni neke druge promjene u monetarnoj politici, no priopćenje Feda moglo bi dati naznake što središnja banka kani poduzeti idućih mjeseci kako bi podržala rast američkog gospodarstva.

Američki terminski indeksi u blagom su plusu, nakon što je predsjednik SAD-a Barack Obama u izvješću o stanju nacije najavio zamrzavanje javne potrošnje u idućih pet godina kako bi se smanjio proračunski deficit, ali i obećao da će se poticati zapošljavanje i oporavak gospodarstva.

No, analitičari kažu da u Obaminom govoru nije bilo puno toga novoga, pa ne očekuju značajniju reakciju ulagača.

Dolar, pak, na valutnim tržištima polagano slabi. Jutros se tečaj eura kreće oko 1,3690 dolara, nakon što je jučer dosegnuo 1,3705 dolara, najvišu razinu u dva mjeseca.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura oslabila je s jučerašnjih 112,50 na 112,30 jena.

I dolar je oslabio prema japanskoj valuti, pa je njegov tečaj pao s jučerašnjih 82,50 na 82,10 jena.

Nakon šest dana neprestanog pada, jutros je terminska cijena nafte porasla za 40-ak centi, na 86,55 dolara po barelu.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙