FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: oprez na azijskim burzama, euro oko 1,33 dolara

Autor: neba
TOKYO, 18. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros blago porasle, nakon jučerašnjeg pada, a trguje se oprezno jer ulagačima nedostaju smjernice s Wall Streeta, gdje se u ponedjeljak zbog praznika nije radilo.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,2 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Australiji porasle između 0,1 i 0,8 posto.

U Šangaju su, pak, pale oko 0,3 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 0,3 posto.

Nakon što su jučer cijene azijskih dionica osjetno pale, što je bila posljedica daljnjeg zaoštravanja monetarne politike u Kini, danas se trguje oprezno. Ulagači čekaju nove smjernice s Wall Streeta, gdje se jučer obilježavao Dan Martina Luthera Kinga.

Čeka se, među ostalim, kako će američko tržište reagirati na vijest da je Steven Jobs, izvršni direktor Applea, ponovno na bolovanju, nakon što se prije dvije godine, također zbog zdravstvenih problema, povukao iz tvrtke.

Jučer je na europskim burzama cijena dionice Applea pala više od 6 posto.

Na valutnim je tržištima, pak, euro ponovno pod pritiskom jer ministri financija eurozone na jučerašnjem sastanku nisu donijeli odluku o povećanju fonda za financijsku stabilnost. Njemačka je, naime, poručila da nema potrebe žuriti s takvim odlukama.

Zbog toga je tečaj eura oslabio s jučerašnjih 1,3315 na 1,3305 dolara. Većinu jutrošnjeg trgovanja proveo je i ispod razine od 1,33 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura pala je s jučerašnjih 110,40 na 109,90 jena.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti oslabio je, pak, s jučerašnjih 82,90 na 82,50 jena.

Terminska cijena nafte potonula je za 70-ak centi, zaronivši ispod razine od 91 dolara po barelu.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙