FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: Nikkei skočio više od 1 posto, euro pao ispod 1,37 USD

Autor: neba
TOKYO, 4. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Nikkei indeks Tokijske burze skočio je jutros više od 1 posto, zahvaljujući najavi spajanja dviju japanskih čeličana, dok je tečaj eura zaronio ispod razine od 1,37 dolara jer je splasnula nada ulagača da će u euruzoni uskoro biti povećane kamate.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 1,1 posto, preskočivši razinu od 10.500 bodova. U Australiji su, pak, cijene dionica porasle 0,9 posto, dok se na ostalim važnijim azijskim burzama zbog blagdana ne radi do idućega tjedna.

Oštra konkurencija proizvođača čelika iz Indije i Kine, smanjenje potražnje proizvođača automobila i rast cijena sirovina natjerali su japanske čeličane Nippon Steel i Sumitomo Metal Industries na spajanje, čime nastaje drugi po veličini svjetski proizvođač čelika.

Zahvaljujući tome, jutros je cijena dionice Nippon Steela skočila 9, a Sumitomoa 16 posto, što je potaknulo snažan rast Nikkei indeksa.

„Ova vijest budi nadu u nova preuzimanja i spajanja u japanskoj industriji jer kompanije nastoje povećati svoju konkurentnost na svjetskom tržištu“, kaže Shinichiro Matsushita, analitičar u tvrtki Daiwa Securities.

Na valutnim je, pak, tržištima euro u defenzivi. Jučer je njegov tečaj prema dolaru potonuo više od 1 posto, nakon što je predsjednik Europske središnje banke Jean-Claude Trichet kazao da rast inflacije u eurozoni zasad ne prijeti stabilnosti cijena u srednjem roku.

To je otklonilo špekulacije da će ECB uskoro povećati ključne kamatne stope. Te su špekulacije u posljednje vrijeme bile najjači pokretač rasta eura.

Nakon što je u utorak dosegnuo 1,3862 dolara, najvišu razinu u 12 tjedana, jutros tečaj eura iznosi samo oko 1,3630 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura potonula je s jučerašnjih 112,60 na 111,20 jena.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti stabilno se, pak, kreće oko 81,60 jena.

Zbog jačanja dolara, terminska cijena nafte na burzi u New Yorku pala je u elektroničkom trgovanju s jučerašnjih 91,50 na 90,95 dolara po barelu. Na Londonskoj burzi naftom se, pak, trguje po 102 dolara, nakon što je u utorak njezina cijena dosegnula 103 dolara, najvišu razinu u 28 mjeseci.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙