FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Glasine o Weberu pritisnule euro

Autor: gvla
LONDON, 9. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Euro je u srijedu oslabio prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta pod pritiskom informacije da se čelnik njemačke središnje banke Bundesbank Axel Weber neće kandidirati za nasljednika Jeana-Claudea Tricheta na mjestu predsjednika Europske središnje banke (ECB).

Nakon te vijesti euro je potonuo na 1,3609 dolara, da bi se kasnije oporavio na 1,3633 dolara.

Dolar je prema jenu ojačao 0,3 posto na 82,60 jena.

Dolar je pak dobio poticaja za rast od viših prinosa po američkim državnim obveznicama na krilima naznaka jačanja američkog oporavka i optimističnih komentara dužnosnika Fed-a.

Novinska agencija Reuters objavila je, pozivajući se na izvore u Europskoj uniji, da Weber više nije kandidat za čelno mjestu u ECB-u. Guvernera njemačkog Bundesbanka smatralo se najizglednijim kandidatom za nasljednika Jeana-Claudea Tricheta, čiji mandat istječe u listopadu.

"Ta je vijest mnoge iznenadila pa je euro potonuo. No, dobro se drži, što znači da postoji podrška", ocjenjuje valutni strateg Standard banka Steve Barrow.

Euro je prošli tjedan skočio na najvišu tromjesečnu razinu od 1,3861 dolara na krilima pojačanih očekivanja da će ECB u drugoj polovini godine povisiti kamatne stope. Ta su očekivanja suspregnuta kada je Trichet nakon prošlotjednog redovitog sastanka monetarnog povjerenstva ECB-a signalizirao veću umjerenost no što su mnogi očekivali.

Ulagači ipak uračunavaju u cijene valuta uvjerenje da će ECB podići kamatne stope prije američkog Feda. Pozornost tržišta sada je usmjerena na govor Fed-ova čelnika Bena Bernankea pred povjerenstvom američkog Kongresa tijekom dana.

"Očekujemo da ponovno naglasi zabrinutost zbog neodrživosti američkog zaduživanja ali i da kamatne stope proglasi zasad prikladnima", kaže glavni valutni strateg ING-a Chris Turner.

Tržišta su se smirila nakon što je Kina u utorak neočekivano povisila kamatne stope po drugi puta u oko šest tjedana. Australskim se dolarom trgovalo po 1,006 američkih dolara, nakon što je u utorak poskočio na 1,0120 američkih dolara.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙