FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: mkuz
ZAGREB, 8. veljače 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati

LISABON - Portugal je u ponedjeljak osigurao 3,5 milijardi eura prodajom petogodišnjih obveznica, koja je privukla dvostruko veću potražnju u odnosu na ponuđeni iznos. Kako je objavio globalni bankovni div HSBC, ponude za kupnju obveznica dosegnule su iznos od 7,5 milijardi eura, dvostruko premašivši vrijednost ponuđenih obveznica koje su prodane uz efektivnu kamatnu stopu od 6,45 posto. Usporedbe radi, kamatna stopa za petogodišnje obveznice na sekundarnom tržištu iznosi 6,489 posto. Pribavljenim iznosom Portugal, koji se muči sa sređivanjem stanja državnih financija, pokrio je 30 posto iznosa koji mu je ove godine potreban za podmirenje srednjoročnih i dugoročnih zahtjeva za financiranjem, tumače u ministarstvu. Portugalska agencija za državni dug prodala je obveznice putem bankovnog konzorcija na čelu s Barclays Capitalom, BNP Paribasom, Caixa-Banco de Investimento, Deutsche Bankom, HSBC-om i Morgan Stanleyem.

VILNIUS - Litva bi mogla odgoditi ulazak u eurozonu, najavljen za 2014., kako bi izbjegla oštro rezanje mirovina u sklopu vladinih mjera štednje, izjavila je predsjednica Dalia Grybauskaite u ponedjeljak. "Litva ustraje u ciljevima usvajanja eura i jamčenja stabilnog rasta ali kada je riječ o datumima, ne možemo ništa jamčiti", rekla je predsjednica Grybauskaite na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s premijerom Andriusom Kubiliusom. Viši dužnosnici opetovano su navodili 2014. kao ciljani datum pristupa Litve eurozoni. "Uvest ćemo euro kada uvjeti u Litvi budu objektivno ispunjeni, kako ne bismo morali žrtvovati standard umirovljenika", rekla je Grybauskaite. Predsjednica je također zatražila od premijera Kubiliusa da se do 1. siječnja 2012. uspostavi mehanizam kako bi se umirovljenicima nadoknadilo prosječno 5-postotno smanjenje mirovina u 2010. zbog niza mjera štednje usmjerenih na kresanje proračunskog manjka.

BRUXELLES - Odbor Europskog parlamenta (EP) podržao je ključni sporazum o slobodnoj trgovini s Južnom Korejom nakon što je Bruxelles osigurao jamstva za zaštitu europskih proizvođača automobila. Odbor za međunarodnu trgovinu odobrio je sporazum s 21 glasom za i četiri glasa protiv. Članovi su ga nazvali najambicioznijim sporazumom o slobodnoj trgovini koji je EU do sada dogovorio. Sporazum cilja na udvostručenje trgovine između EU-a i Južne Koreje, kroz ukidanje 98 posto uvoznih carina i drugih trgovinskih prepreka u segmentu industrijskih i poljoprivrednih proizvoda i usluga u sljedećih pet godina. Očekuje se da će EP glasovati o sporazumu sljedećeg tjedna. Odbor je zaključio da je osigurao jamstva da europska autoindustrija neće biti oštećena strožim južnokorejskim zakonima o učinkovitosti goriva i emisijama štetnih plinova. Zastupnici su izborili mjere koje će omogućiti EU-u da obustavi smanjenja carina ili ih ponovno uvede ukoliko njihovo sniženje potakne "prekomjerni" skok uvoza iz Južne Koreje.

BRUXELLES - Čelnik europskog odbora za sistemske rizike upozorio je zastupnike Europskog parlamenta da bi nametanje gubitaka ulagačima kroz restrukturiranje duga članica eurozone išlo na ruku spekulantima. Ti gubici nisu sastavni dio programa pomoći Grčkoj i Irskoj i ne bi se trebali naknadno nametati, upozorio je Jean-Claude Trichet, nastupajući pred odborom EP-a za gospodarsku i monetarnu politiku u funkciji predsjedatelja Europskog odbora za sistemske rizike. Trichet, ujedno i predsjednik Europske središnje banke, time je odgovorio na pitanje u vezi s tkz. premijama na obveznice koje se nude kao jamstvo a u slučaju nemogućnosti zemalja da servisiraju svoje dugove oduzimaju se od njihove nominalne vrijednosti. Time ulagačima zapravo donose gubitak. Neki su parlamentarci zatražili da se razmotri ta opcija kako bi banke također snosile udio u gubicima koji su do sada uglavnom plaćali porezni obveznici. EU, Međunarodni monetarni fond (MMF) i ostali već su odobrili pakete pomoći za zaduženu Grčku i Irsku, podsjetio je Trichet i dodao: "Poruka je vrlo jednostavna – program treba provesti u djelo kao što se u velikom broju slučajeva činilo širom svijeta".

PEKING - Kineska središnja banka podigla je kamatne stope, drugi put u nešto više od mjesec dana, intenzivirajući time borbu s nepopustljivo visokom inflacijom. Kamatna stopa na jednogodišnje depozite podignuta je tako za četvrtinu postotnog boda, na tri posto, a za toliko je uvećana i kamatna stopa za jednogodišnje pozajmice, na 6,06 posto, izvijestli su iz tamošnje središnje banke. Nove kamatne stope počet će se primijenjivati od 9. veljače, priopćila je nadalje središnja banka. Time se banka nastoji ozbiljnije uhvatiti ukoštac s rastućom inflacijom, koja je na putu da ponovno ojača u siječnju, iako je u prosincu 2010. na godišnjoj razini smanjena na 4,6 posto. Glavni čimbenik njezina očekivanog jačanja su rastuće cijene hrane.

ZUERICH - Švicarska investicijska banka UBS objavila je da je prošlu godinu zaključila u plusu prvi puta od financijske krize, ostvarivši godišnju neto dobit od 7,2 milijarde švicarskih franaka. Posljednji je puta banka ostvarila godišnju neto dobit 2006., kada je ona iznosila 12,6 milijardi franaka. Nakon toga zahvatio ju je vrtlog krize na američkom tržištu drugorazrednih hipotekarnih kredita. U 2009. UBS je zabilježio gubitak od 2,7 milijardi franaka. "Iako smo u 2010. ostvarili značajan napredak, potpuno smo svjesni da moramo nastaviti poboljšavati naše rezultate", kazao je u službenom priopćenju izvršni direktor UBS-a Oswald Gruebel. U banci posebno ističu pozitivan doprinos odjela za trgovinu vrijednosnim papirima, nagovijestivši i da su preokrenuli trend odljeva depozita bogatih klijenata.

ŽENEVA - Britansko-švicarska rudarska grupacija Xstrata izvijestila je o sedmerostrukom povećanju godišnje neto dobiti u 2010. na krilima očekivanog oporavka robnih tržišta i rasta cijena. Ta je kompanija u prošloj godini ostvarila neto dobit u visini 4,69 milijardi dolara (3,4 milijarde eura), nakon što je u prethodnoj godini kliznula na 661 milijun dolara, pokazuju u utorak objavljeni preliminarni podaci. Izvršni direktor Mick Davis kazao je da je tvrtka u prošloj godini jako dobro poslovala, naglasivši također vrijednost restrukturiranja iz 2009., uoči zamaha gospodarskog oporavka i obnove rasta cijena roba. Neto dobit bez jednokratnih stavki porasla je u 2010. za 86 posto na 5,2 milijarde dolara, dok je operativna dobit bez jednokratnih stavki porasla za 75 posto na 7,7 milijardi dolara. Prihodi su istodobno porasli 34 posto na godišnjoj razini, na 30,5 milijardi dolara.

BRUXELLES - Najveći svjetski proizvođač čelika ArcelorMittal zaključio je četvrto tromjesečje s gubitkom, poglavito zahvaljujući troškovima izdvajanja dijela poslovanja s nehrđajućim čelikom i višim cijenama sirovina, ali je izrazio optimizam u vezi 2011. Neto gubitak mu je u zadnja tri mjeseca 2010. iznosio 780 milijuna dolara, dok je u istom razdoblju godinu dana ranije poslovao s dobiti od 1,11 milijardi dolara. Povrh viših cijena sirovina kao što je željezna rudača i rasta financijskih troškova u prošloj godini, poslovni rezultat u četvrtom tromjesečju pogođen je gubitkom od 547 milijuna dolara, zabilježenom u ogranku za nehrđajući čelik Aperam, koji je izdvojio iz poslovanja krajem siječnja. Gubitak proizlazi iz troškova povezanih s tim izdvajanjem u visini 598 milijuna dolara. Prihodi kompanije uvećani su pak na godišnjoj razini, na 20,7 milijardi dolara, nasuprot 17,4 milijarde dolara u istom razdoblju godine ranije, poglavito zahvaljujući većim isporukama.

TOKIO - Japanski automobilski div Toyota izvijestio je da mu se operativna dobit u trećem fiskalnom tromjesečju gotovo prepolovila zbog pada prodaje na domaćem tržištu i jačanja jena, što je dodatno naglasilo njegovu štetnu izloženost gubitaškom izvoznom poslovanju. Toyota je priopćila da je u tri mjeseca od listopada do prosinca ostvarila 99,07 milijardi jena operativne dobiti, nakon 189,1 milijardi jena koliko je iznosila u istome tromjesečju 2009. Neto dobit istodobno je umanjena 38,9 posto na 93,63 milijarde jena. Najveći proizvođač automobila u svijetu ujedno je povisio prognozu operativne dobiti u cijeloj poslovnoj godini koja traje do 31. ožujka na 550 milijardi jena (6,68 milijardi dolara), s nešto opreznije prognoze o njezinoj vrijednosti od 380 milijardi jena, premašene već u devetomjesečnom razdoblju.

LONDON - Cijene nafte pale su na međunarodnim tržištima nakon što je Kina ponovno povisila kamatne stope, potaknuvši strahovanja da će rast potražnje za naftom usporiti više nego se očekivalo. Cijene sirove nafte za isporuke u ožujku pale su na američkom tržištu 1,13 dolara na 86,35 dolara. Na londonskom tržištu bile su niže 95 centi na 98,30 dolara. Kina je po drugi puta u nešto više od šest tjedana povisila kamatnjake, za četvrtinu postotnog boda na tri posto, kako bi obuzdala inflaciju. "Taj je potez po mom mišljenju uglavnom očekivan, u Pekingu pokušavaju pritisnuti gospodarstvo u 2011. kako inflacija ne bi pretjerano porasla", tumači analitičar Credit Agricole CIB-a Christophe Barret. Kina je, prema podacima Međunarodne agencije za energiju (IEA), nedavno pretekla SAD i zauzela poziciju najvećeg potrošača nafte u svijetu. Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je na internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njene nafte u ponedjeljak iznosila 96,02 dolara, snizivši se 56 centi od petka.

NEW YORK - U ponedjeljak su na Wall Streetu Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli nove najviše razine u dvije i pol godine, jer su najave preuzimanja i dobri poslovni rezultati kompanija potaknuli rast cijena dionica. Dow Jones indeks ojačao je 0,57 posto, na 12.161 bod, dok je S&P 500 porastao 0,62 posto, na 1.319 bodova, a Nasdaq indeks 0,53 posto, na 2.783 boda. To je nova najviša razina Dow Jones i S&P 500 indeksa od lipnja 2008. godine. Ulagače su jučer ponajviše ohrabrile najave preuzimanja. Naftna kompanija Ensco objavila je da će za 7,3 milijarde dolara kupiti tvrtku Pride International, dok će industrijski div Danaher za 6,8 milijardi dolara preuzeti Beckman Coultera, proizvođača uređaja za medicinsku dijagnostiku.

TOKIO - Na azijskim se burzama jutros trguje oprezno, unatoč jučerašnjem rastu cijena dionica na Wall Streetu, dok se tečaj eura prema dolar oporavio nakon oštrog pada u ponedjeljak. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks do 7,30 sati ojačao 0,4 posto, dosegnuvši novu najvišu razinu u devet mjeseci. Blago su, oko 0,3 posto, porasle i cijene dionica u Australiji, dok su burzovni indeksi u Singapuru, Južnoj Koreji i Hong Kongu pali između 0,1 i 0,5 posto. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na jučerašnje zatvaranje tržišta. Premda su jučer na Wall Streetu Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli nove najviše razine u dvije i pol godine, na azijskim se burzama jutros trguje oprezno, jer nema vijesti koje bi značajnije potaknule ulagače. Među dobitnicima je financijski sektor, nakon što je i jučer na Wall Streetu taj sektor zabilježio najveći rast.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙