FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 8. veljače 2011. (Hina) - Pregeld vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

SPLIT/PODSTRANA

SDP-ov saborski zastupnik i predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe suzbijanja korupcije Željko Jovanović izjavio je sinoć u Podstrani kako državno odvjetništvo samo zbrinjava otpad proizvodnje korupcije, koja se, smatra, može ukinuti jedino pobjedom SDP-ovog saveza za promjene. „Državno odvjetništvo trenutačno samo zbrinjava otpad proizvodnje korupcije“, rekao je Jovanović sudjelujuću u na javnoj tribini „Korupcija i društvo“, koju je organizirao mjesni SDP. Po Jovanovićevim riječima potrebno je riješiti korupciju njenim ukidanjem, a to se ne može postići jer u sadašnjoj HDZ-ovoj vladi, kako je rekao, nema ministra koji nije umočen u barem dvije afere. „Proizvodnja korupcije u Hrvatskoj se može ukinuti jedino izbornom pobjedom SDP-ovog saveza za promjene“, smatra Jovanović i ističe da je nužno što prije raspisati izbore. „Ako je ova vlast stečena novcem koji je reketom oduzet državnim tvrtkama i državnom proračunu, onda takva vlast nije legitimna. Zbog toga zaključujem da vlada Jadranke Kosor nema vjerodostojnost i legitimitet te bi najmoralnije bilo da što prije raspiše izbore na kojima će građani odlučiti tko će upravljati državom“, kazao je Jovanović. Po Jovanovićevom tumačenju u Hrvatskoj postoji dobar zakonodavni okvir za borbu protiv korupcije ali je pitanje postoji li politička volja za to.

ZAGREB

Telekom - udruga za promicanje prava korisnika elektroničkih komunikacijskih usluga upozorila je da će se problem talijanskog ometanja digitalnog TV signala, koji već postoji u Istri, uskoro proširiti na cijelu hrvatsku obalu jer je digitalizaciju u Italiji tek počela, te je pozvala Republiku Hrvatsku da osigura emitiranje i gledanje programa jer naplaćuje naknade za koncesije i frekvencije i propisala je RTV naknadu. Udruga u priopćenju podsjeća da već gotovo dva mjeseca Istrani imaju velike teškoće u prijamu digitalnoga televizijskog signala zato što su nadležna tijela Republike Italije dopustila korištenje frekvencija koje su međunarodnim dogovorima pripale Hrvatskoj. Međutim, nitko od oštećenih u Hrvatskoj nema nikakav odnos s Italijom, nego s Hrvatskom, koja je obvezna riješiti problem, kaže se u priopćenju. Udruga predlaže da Hrvatska od operatora elektroničkih komunikacijskih usluga (telekomunikacijskih operatora) zatraži ponudu za pakete IP televizije i satelitske televizije (MaxTV, B.net i drugi) koji bi uključivali samo televizijske programe što se emitiraju u zemaljskoj digitalnoj televizijskoj mreži i o svojem trošku ih, potpuno besplatno za građane, omogući koristiti svima koji su ometani u gledanju zemaljske digitalne televizije. Ta mjera treba uključiti sve nacionalne, ali i lokalne televizije koje se emitiraju na određenu području.

ZAGREB

Knjiga Josipa Vranekovića "Dnevnik. Život u Krašiću zasužnjenog nadbiskupa i kardinala Alojzija Stepinca", koju je priredio msgr. Juraj Batelja, postulator kauze bl. Alojzija Stepinca, predstavljena je večeras u dvorani Vijenac Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta. Riječ je o dnevniku u kojemu je krašićki župnik Josip Vraneković gotovo svakodnevno bilježio izreke, misli i način života zatočenoga kardinala Stepinca, koji je u župnoj kući rodne župe Krašić po odredbi komunističkih vlasti izdržavao zatvorsku kaznu od kraja 1951. pa do smrti 10. veljače 1960. Kako je to izrekao fra Bonaventura Duda, autor dnevnika bio je odani suputnik i supatnik kardinala Stepinca koji je vjerno bilježio kardinalovih devet uzničkih godina. Vranekovićev dnevnik, istaknuo je fra Bonaventura Duda, od neprocjenjive je vrijednosti za poznavanje života kardinala Alojzija Stepinca. Među njima su, dodao je, i posljednje riječi dnevnika koje govore o činjenicama da je kardinal Stepinac molio i izmolio blaženu smrt, a time nije posvetio samo sebe nego je i svima primjer istinske i prave poniznosti. Na predstavljanju koje je okupilo brojne štovatelje bl. Alojzija Stepinca kako iz crkvenih tako i iz laičkih krugova, osobna sjećanja s nazočnima podijelili su gospodin Francek Brebrić, koji je kao dijete posjećivao kardinala Stepinca i posvjedočio da je on bio čovjek jake vjere i velike ljubavi za svakoga čovjeka, te prečasni Josip Gjuran, koji je rekao kako je kardinalu Stepincu često išao plačući, a vraćao se pjevajući.

ZAGREB

Svetom misom sinoć je u zagrebačkom Franjevačkom samostanu hercegovačke provincije obilježen spomendan stradanja 12 fratara koje su 7. veljače 1945. u Širokom Brijegu ubili partizani te sjećanje na žrtve Drugog svjetskog rata. Misu je, u nazočnosti mnoštva vjernika, predvodio gospićko-senjski biskup mons.dr. Mile Bogović koji je u propovijedi istaknuo da je potrebno govoriti o našim velikanima, našim žrtvama i njihovu mučeništvu. Napomenuvši kako mnogi od njih još nemaju svoga groba dodao je da se i danas otkopavaju jame u kojima je mnogo nepoznatih ljudi kojima se ne znaju imena. "To je najviše što ljudska zloća može učiniti. Ne samo da ih se ubije, već i da im se oduzme pravo na grob", rekao je Bogović naglasivši kako je grob u kršćanstvu nešto veliko, jer se svi kršćani okupljaju oko Kristova groba. Ističući kako su ubijeni franjevci "biserje kojemu se treba diviti", Bogović je kazao da s osjećajem zahvalnosti treba oživjeti sjećanje na njih i njihovu žrtvu. Tijekom Drugog svjetskog rata i neposredno nakon njegova završetka partizanske postrojbe su u Hercegovini ubile 66 fratara, a za tijela njih 36 još se uvijek ne zna gdje su. Nakon mise prikazana su dva desetominutna filma - o iskapanju ostataka žrtava Drugog svjetskog rata u Širokom Brijegu te u Ljubuškom, a predstavljen je i novi broj časopisa "Stopama pobijenih".

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙