FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 15. siječnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks ustvrdio je da nije ratni zločinac te da su oni koji mu to imputiraju "obmanjivači i klevetnici koji pokušavaju krivotvoriti hrvatsku povijest". Šeks je gostovao u sinoćnjem Dnevniku 3 HTV-a i potvrdio da je danas bio u Državnom odvjetništvu (DORH) nakon što je vidio da je, kako je rekao, "neka tzv, nevladina udruga - Inicijativa mladih za ljudska prava" protiv njega podnijela kaznenu prijavu jer je "zataškavao i propustio kazniti ratne zločine koje su u Vukovaru od lipnja do kolovoza 1991. počinili Zbor narodne garde i teritorijalna obrana". Izjavio je da je zatražio od zamjenice glavnoga državnog odvjetnika objašnjenje na čemu se temelji kaznena prijava. "Došao sam do zaprepašćujućega podatka da se je predstavnik Inicijative mladih za ljudska prava u listopadu prošle godine razgovarao s gospođom Radojkom Mrkić koja me je, prema izjavi predstavnika te inicijative, oko 10. kolovoza 1991. nazvala telefonom i pitala znam li nešto o sudbinu njezina supruga te da sam najprije bio jako ljubazan, a onda mi je ona rekla da joj je suprug Srbin na što sam joj ja poklopio slušalicu i nešto joj ružno rekao", kazao je Šeks. To bi, rekao je, bili razlozi zašto se diže medijska buka i zbog kojih bi on morao odgovarati po zapovjednoj odgovornosti za neke navodne zločine Zbora narodne garde u Vukovaru iz 1991. Šeks je izjavio da će "DORH izdati priopćenje u kojemu će navesti da razlozi koje Amnesty International navodi kao dovoljne za pokretanje istrage protiv njega nisu nikakvi valjani razlozi već jedna perfidna zloćudna konstrukcija".

ZAGREB - Hrvatski helsinški odbor (HHO) smatra da su Mirjani Sanader, supruzi bivšeg premijera, bila ugrožena ljudska prava, izjavio je sinoć predsjednik te nevladine udruge Ivan Zvonimir Čičak nakon sjednice izvršnog odbora HHO-a. "Doista smatramo da su pojedini mediji kršili njezina ljudska prava, te da je u zemlji stvorena jedna histerična atmosfera po kojoj ispada da su i svi članovi obitelji Sanader na određeni način članovi 'zločinačke skupine'", rekao je Hini Čičak. Upitao se zašto novinari o svim imovinskim ili biografskim detaljima Mirjane Sanader tako nisu pisali ranije. "Zašto tek sad pišu o njezinim torbicama koje vrijede 10.000 kuna. Zašto o tome nisu pisali kada je Ivo Sanader bio premijer, a iste je torbice nosila", kazao je. Govoreći o tajnosti bankovnih računa Ivan Zvonimir Čičak je kazao kako pojedini članovi izvršnog odbora HHO-a smatraju da je tajnost računa svetinja, dok neki smatraju da u tome prevagu ima interes javnosti. "Bankovni računi su tajni i o njima se ne bi smjelo pisati. Ako je netko provalio bankovnu tajnu to je kazneno djelo", ocijenio je ustvrdivši kako su Mirjani Sanader ljudska prava prekršena i neisplatom osobnog dohotka koji prima preko računa u Zagrebačkoj banci. Paradoksalnom situacijom smatra to što HHO mora raspravljati o tome kako Mirjani Sanader nisu isplaćene dvije plaće dok u Hrvatskoj 85 tisuća ljudi uopće ne prima plaće, a radi.

ZAGREB - Drama "Leda", završni dio glembajevskog ciklusa Miroslava Krleže, premijerno je sinoć u režiji Borisa Svrtana izvedena u Gradskom dramskom kazalištu "Gavella". Uspostavljajući paralele s hrvatskom svakodnevicom, Gavellin ansambl uprizorio je glembajevsku priču o brzom usponu i bogaćenju, eruptivnim emocijama, ali i dosadi, uzajamnom varanju, dekadenciji i posvemašnjem cinizmu. Suvremenosti drame, napisane 30-ih godina prošloga stoljeća, pridonijela je duboka egzistencijalna tjeskoba likova koji istodobno žive "nepodnošljivom lakoćom". Premijera Krležine građanske drame iz vremena nastanka "hrvatskih skorojevića i Glembaja" izazvala je večeras velik interes zagrebačke publike, koja je dugotrajnim pljeskom i ovacijama nagradila Ozrena Grabarića u ulozi Olivera Urbana, Janka Rakoša kao Klanfara, Bojanu Gregorić Vejzović koja je glumila Melitu, Franju Dijaka kao Aurela, Jelenu Miholjević u ulozi Klare te Mirelu Videk koja je glumila Ledu. Među brojnim posjetiteljima bio je i predsjednik Republike Ivo Josipović sa suprugom, te drugi uglednici iz javnog i političkog života.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙