FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 7. veljače 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

VUKOVAR - Vukovarsko Gradsko izborno povjerenstvo objavilo je službene privremene rezultate prijevremenih izbora za Gradsko vijeće Vukovara, održanih u nedjelju, na kojima je najviše glasova i vijećničkih mjesta osvojila koalicija SDP-HNS. Po službenim privremenim rezultatima izborima, koalicija SDP-HNS osvojila je 36,44 posto glasova (11 vijećničkih mandata), koalicija HDZ-HSS 25,35 posto (sedam vijećničkih mandata), SDSS 14,65 posto (četiri vijećnička mandata), a HSP dr. Ante Starčevića 9,86 posto glasova birača (tri vijećnička mandata). Po riječima predsjednice Gradskog izbornog povjerenstva Albine Rosandić, kako je Statutom grada propisano da u Gradskom vijeću mora biti devet vijećnika srpske nacionalne manjine, a na jučerašnjim izborima ih je u to vijeće ušlo tek četvero, broj članova morao se povećati za pet vijećnika srpske nacionalnosti. Uporabom D'Hondtove metode, tih pet vijećnika izdvojeno je s lista stranaka i koalicija koje su ušle u Gradsko vijeće, a na svojim su listama imale kandidate srpske nacionalnosti (SDSS, SDP-HNS, HDZ-HSS). Novi sastav vukovarskoga Gradskog vijeća tako će umjesto predviđenih 25 vijećnika imati 30 vijećnika od kojih će koalicija SDP-HNS imati 13, koalicija HDZ-HSS devet, SDSS pet, a HSP dr. Ante Starčevića tri vijećnika.

ZAGREB - Elektroničkom nasilju preko mobitela i interneta izloženo je 4,89 posto djece u Hrvatskoj, upozorava UNICEF-ovo istraživanje, koje je pokazalo i da se nasilje najčešće događa preko Facebooka i sms poruka, te da hrvatska djeca ne zaostaju za svojim vršnjacima u svijetu po utjecaju suvremene tehnologije na svakodnevni život. Nasilje, koje se može smatrati zlostavljanjem jer se događa 2 do 3 puta mjesečno i češće, doživljava 4,89 posto djece u Hrvatskoj, pokazuje istraživanje provedeno prošle godine u 23 osnovne škole, u kojemu je sudjelovalo više od 8 tisuća djece i roditelja. Čak 96 posto djece u Hrvatskoj posjeduje mobitel i računalo, a 85 posto ima i pristup internetu. Od toga ih se skoro polovica koristi internetom svaki dan, izvijestio je UNICEF-ov ured u Hrvatskoj. Najvećim se rizikom pokazalo upoznavanje online prijatelja, a djecu najviše uznemiruju neprimjerene i ružne poruke ili komentari od strane vršnjaka upućeni djetetu putem interneta. Pritom se kod djece najčešće javljaju osjećaji ljutnje, uznemirenosti i zabrinutosti te izbjegavanje odlaska u školu, kao i gubitka koncentracije, navodi se u rezultatima istraživanja.

ZAGREB - HSLS je sa današnje konferencije za novinare uputio apel političkim strankama i medijima protiv, kako su rekli, govora mržnje u izbornoj godini, i pozvao "lijevi i desni blok da se svi skupa natječu u prijedlozima mjera izlaska iz gospodarske krize". Ne želivši ih izrijekom imenovati, predsjednik HSLS-a Darinko Kosor je rekao kako smo svakodnoveno svjedoci dnevnih prepucavanja predstavnika dvije najveće političke stranke. "Jedni prijete onim drugima na vlasti da će ih kada dođu na vlast sve pohapsiti, dok oni koji su na vlasti prijete onima iz oporbe kako će u izbornoj kampanji otkriti neke njihove afere", ustvrdio je Kosor zapitavši se zašto se, ako te afere postoje, ne otkriju odmah te kako je moguće da njima prijete političke stranke, umjesto da one budu pitanje pravosudnih organa. "Vraćamo se 10 ili 15 godina unazad u vrijeme u kojem političke stranke prijete, sude, govore o hapšenjima i žele provoditi sve ono za što postoje nezavisna tijela", ocijenio je Kosor.

ZAGREB - Dan sigurnijeg interneta, 8. veljače, ove se godine diljem svijeta obilježava pod sloganom "To je više od igre, to je tvoj život", a cilj je akcije u 68 zemalja, među kojima je i Hrvatska, založiti se za sigurniju uporabu interneta, a protiv protuzakonitih i štetnih sadržaja te ponašanja u internetskom prostoru. Iz Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku danas su priopćili kako su na Trgu Nikole Šubića Zrinskog u Zagrebu proteklog vikenda, 5. veljače, organizirali predstavljanje aktualnih projekata i aktivnosti usmjerenih na promicanje sigurnije uporabe interneta među djecom i mladima, a svoj rad zainteresiranim građanima predstavili su osječki Centar za nestalu i zlostavljanu djecu, Suradnici u učenju – ucitelji.hr, Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije, CARNet, NetAkademija, Microsoft Hrvatska, Učilica, VIP, Ambidekster klub, Osnovna škola Veliki Bukovec, Osnovna škola Tučepi, Agencija za zaštitu osobnih podataka, Algebra i Hrabri telefon. Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku Igor Lučić tom prigodom je naglasio kako se protiv elektroničkog nasilja učinkovito može boriti isključivo znanjem.

SPLIT - U teškoj prometnoj nesreći koja se dogodila u nedjelju kasno navečer na brzoj cesti Solin-Klis poginuo je vozač motocikla (31), izvijestila je danas splitsko-dalmatinska policija. Prometna se nesreća dogodila u 22,25 sati na cesti D 1, Solin-Klis, kod benzinske postaje Lukoil. Tamo je 31-godišnjak upravljao motociklom honda, splitskih registarskih oznaka put Klisa. U jednom trenutku ulaskom u lijevi zavoj, najvjerojatnije zbog neprilagođene brzine, vozač motocikla je izgubio nadzor i pao na kolnik, te otklizao i udario u metalnu zaštitnu ogradu uz cestu. Vozač je preminuo na mjestu događaja, a očevid je obavila policija.

SPLIT - Požar koji je protekle noći buknuo na području pustinje Blace, na otoku Braču, rasplamsao se prijepodne u dva smjera i zahvatio po jedan hektar površine pa se danas nešto prije deset sati, osim 15 vatrogasaca i tri vozila, gašenju pridružio i jedan kanader jer je riječ o teško pristupačnom terenu, izvijestila je splitska Javna vatrogasna postrojba. Požar je noćas buknuo i u blizini brane Hidroelektrane Peruće. Budući da je to područje minirano, vatrogascima je bio otežan pristup, no rosa, povišena vlaga i niske temperature ugasile su vatru tijekom noći, rekli su vatrogasci. Tijekom protekle noći ugašen je i požar na području Dugopolja, sjeverno od Splita, izvijestili su splitski vatrogasci.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙