FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 31. siječnja 2011. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB

Industrijska proizvodnja u hrvatskoj prerađivačkoj industriji u prosincu prošle godine u usporedbi sa studenim pala je za 3,2 posto, a u usporedbi sa prosincem 2009. manja je za 3,3 posto, objavio je Državni zavod za statistiku. Na razini cijele 2010. godine industrijska proizvodnja u prerađivačkoj industriji pala je u odnosu na 2009. godinu za 2,5 posto. Prema pojedinim djelatnostima, najveće stope rasta industrijske proizvodnje u prerađivačkoj industriji u prosincu su u odnosu na isti mjesec 2009. godine ostvarene u proizvodnji kože i srodnih proizvoda (55,5 posto), proizvodnji strojeva i uređaja (37 posto) i u farmaceutskoj industriji (20,3 posto). Istodobno, proizvodnja je najviše pala u ostaloj prerađivačkoj industriji (33,4 posto), proizvodnji duhanskih proizvoda (21,4 posto) i proizvodnji računala, elektronskoj i optičkoj industriji (20,2 posto).

ZAGREB

Koalicija Srpska sloga najavila je da će zatražiti objašnjenja oko dodjele proračunskog novca Srpskom narodnom vijeću, izražavajući sumnju da se time prikriva dodjela novca SNV-u za kupovinu izbora za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina. Koalicija podsjeća da je Vlada na zatvorenom dijelu sjednice na teret posebnog dijela proračuna za 2011. odobrila SNV-u 1.350.000 kuna, od čega 1,2 milijuna kuna za razvoj institucija srpske zajednice u Hrvatskoj i 150 tisuća kuna za provođenje zajedničkog programa obnove spomenika u Srbu. Ako Vlada dodjeljuje 1,2 milijuna kuna za razvoj institucija javnost mora znati o komu i čemu se radi, što uključuje taj program razvoja, koji su očekivani rezultati i temeljem čega i u kojem roku će se mjeriti uspješnost ostvarenog razvoja, priopćila je sinoć Koalicija Srpska sloga. Posebno je pitanje Vladi, kaže Koalicija, zašto srpske institucije ne razvija na transparentan način i kroz Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina utvrđene institucije. Pitaju i zašto Ministarstvo kulture ne brine o obnovi spomenika već SNV preuzima "paradržavnu" funkciju u tom pitanju. Koalicija pritom dovodi u pitanje, kako ističu, vrlo kratko obrazloženje Vlade i najavljuje da će zatražiti dokumentaciju kojom je SNV tražio novac za razvoj. Koalicija sumnja da se zapravo taj "razvoj institucija" koristi za prikrivanje dodjele novca poreznih obveznika SNV-u Milorada Pupovca, koji je i potpredsjednik SDSS-a, kako bi kupio izbore za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina. "Nastavak je to višegodišnje političke korupcije u kojoj Milorad Pupovac prodaje tri zastupnička glasa koja kontrolira za novac", kaže se u priopćenju.

ZAGREB

Zagrebački Županijski sud objavit će danas presude Antunu Blaževiću i Darku Vukojeviću zbog trostrukog ubojstva u središtu Slavonskog Broda 2004. godine. Optuženi su već dvaput osuđivani ali su im te presude ukinute. Prvi put su u rujnu 2006. pravomoćnom odlukom Vrhovnog suda osuđeni na po 30 godina zatvora, ali je tu presudu ukinuo Ustavni sud, usvojivši njihove tvrdnje da su im tijekom suđenja prekršena ljudska prava i temeljne slobode. Nakon toga suđenje je premješteno u Zagreb jer sud u Slavonskome Brodu nije imao dovoljno sudaca za sastavljanje raspravnog vijeća. Na ponovljenom suđenju u Zagrebu Blažević je u prosincu 2009. osuđen na devet godina i pet mjeseci, a Vukojević na sedam godina zatvora ali je tu presudu Vrhovni sud ukinuo iz proceduralnih razloga. Suđenje optuženima treći put je počelo u rujnu prošle godine, kad su oni kao i na prijašnjim suđenjima izjavili da se ne osjećaju krivima što su 9. lipnja 2004. tijekom prepirke i naguravanja u središtu Slavonskog Broda s braćom Draganom i Željkom Prgometom te Goranom Begićem u njih ispalili više hitaca iz pištolja i ubili ih.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙